Tästä on kyse Navalnyin vankila­passituksessa – ratkaiseva oikeuden­käynti edessä helmikuussa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tästä on kyse Navalnyin vankila­passituksessa – ratkaiseva oikeuden­käynti edessä helmikuussa

Kavallustuomio niin kutsutussa Yves Rocher -tapauksessa joulukuulta 2014 pysyi voimassa, vaikka Euroopan ihmisoikeustuomioistuin katsoi sen perusteettomaksi.

18.1. 20:18

Venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin kiinniotto Moskovassa juontaa maan oikeuslaitoksen tulkinnan mukaan juurensa 30:nteen joulukuuta 2014. Tuolloin Aleksei Navalnyi ja hänen veljensä Oleg saivat vankeustuomiot kavalluksesta sekä rahanpesusta niin kutsutussa Yves Rocher -jutussa.

Nimensä tapaus sai siitä, että toinen väitetyn kavalluksen kohteeksi joutuneista venäläisyhtiöistä oli kytköksissä ranskalaiseen kosmetiikkajättiin. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) totesi syksyllä 2017, että Navalnyit oli tuomittu perusteettomasti. Venäjän korkein oikeus piti tuomiot kuitenkin voimassa.

Veljeksistä Olegin tuomio oli ehdoton mutta Alekseille vankeusrangaistus määrättiin ehdollisena viiden vuoden koeajalla. Myöhemmin oikeus vielä jatkoi koeaikaa vuodella, joten sen oli määrä päättyä vuoden 2020 lopulla.

Venäjän ulkoministeriön Facebook-sivulla julkaistun vankilaviranomaisen tiedotteen mukaan Navalnyin olisi pitänyt ehdollisen tuomion ehtojen mukaan ilmoittautua viranomaisille kahdesti kuukaudessa. Viranomaisen mukaan hän rikkoi tätä määräystä viime vuoden tammikuusta alkaen useita kertoja. Toistaiseksi viimeisen kerran Navalnyi oli ilmoittautunut viranomaisille 3. elokuuta 2020.

Aleksei Navalvyin asianajajat Olga Mikhailova ja Vadim Kobzev puhuivat poliisille poliisiaseman ulkopuolella maanantaina.­

Vankilaviranomaisen mukaan Navalnyia oli varoitettu useita kertoja, että ehtojen rikkominen voi johtaa ehdollisen vankeustuomion muuttamiseen ehdottomaksi. Viranomainen antoi lopulta 29. joulukuuta, eli päivää ennen koeajan päättymistä, määräyksen Navalnyin ottamisesta kiinni tavattaessa.

Venäjän vankilaviranomainen toteaa tiedotteessaan keskeyttäneensä ilmoittautumisten vaatimisen Navalnyin sairaalahoidon ajaksi. Viranomaisten mukaan berliiniläinen Charite-sairaala oli tiedottanut Navalnyin hoidon päättyneen 23. syyskuuta, minkä jälkeen ilmoittautumisvelvollisuus oli palannut jälleen voimaan.

Rikosseuraamusvirasto vaatii nyt, että ehdollinen 3,5 vuoden tuomio on pantava toimeen.

Navalnyin asianajajan Olga Mihailovan mukaan Navalnyin oikeudenkäynti pidetään 2. helmikuuta.

Venäläisviestimien mukaan Navalnyi siirrettiin Zelenogradissa Moskovan lähellä sijaitsevaan vankilaan.

Juttua muokattu 18.1.2020 kello 22.05. Päivitetty uusi tieto, että oikeudenkäynti olisikin vasta 2. helmikuuta, ei ensi viikon perjantaina, kuten jutussa aiemmin luki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?