Tuomio tuli: Navalnyi vangittiin 30 vuorokaudeksi Venäjällä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tuomio tuli: Navalnyi vangittiin 30 vuorokaudeksi Venäjällä

Aleksei Navalnyi lausui pikaoikeudenkäyntinsä aluksi kameroille, että koko oikeusprosessi on ”laittomuuden äärimmäinen huippu” ja ”papparainen pelkää bunkkerissaan”.

18.1. 11:50 | Päivitetty 18.1. 16:27

Moskovassa sunnuntai-iltana pidätetty oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi joutui maanantaina pikaoikeuden eteen.

  • Yllä olevalla videolla Navalnyin pidätys lentokentällä.

Kun oikeudenkäynti jatkui iltapäivällä tauon jälkeen, Venäjän sisäministeriön edustaja ilmoitti Navalnyin syyllistyneen aiemman ehdollisen tuomionsa koeaikana useisiin sääntörikkomuksiin.

Sisäministeriön edustaja vaatii, että Navalnyi on määrättävä 30 päivän vankeuteen. Kun oikeus oli harkinnut päätöstään lopulta reilun tunnin, se ilmoitti hieman ennen kello 16 Suomen aikaa, että Navalnyi vangitaan 30 vuorokaudeksi eli 15. helmikuuta saakka.

Heti ei ollut selvää, millä perusteella Navalnyille vaadittiin nyt kuukauden vankeusaikaa, kun periaatteessa kyse on koko hänen aiemmin saamansa 3,5 vuoden ehdollisen tuomion mahdollisesta muuttamisesta todelliseksi vankeusrangaistukseksi.

Life Newsin Telegram-seurannan mukaan Venäjän sisäministeriö selitti sen sijaan syytä poikkeuksellisiin oikeudenkäyntijärjestelyihin ennen tuomion julistamista.

Selityksen mukaan oikeudenkäynti päätettiin järjestää Himkin poliisitalolla, koska Navalnyiltä puuttui voimassa oleva koronavirustesti. Yleisön määrää oikeussalissa rajoitettiin puolestaan niin ikään koronavirusturvallisuuden vuoksi.

Yleisöä kerääntyi Himkin poliisitalon edustalle odottamaan tuomion julistamista. Tällä miehellä on kyltissään teksti ”Navalnyin puolesta”.­

Oikeudenkäynnin alussa Navalnyi onnistui itse antamaan lyhyen lausunnon videolle. Hän kertoi, että hänet oli tuotu sitä ennen vain minuuttia aiemmin putkasta saliin.

Navalnyin mukaan oikeudenkäynnin järjestelyt Himkin poliisitalolla eivät täytä mitään Venäjän lain kirjaimia, joiden mukaan prosessin olisi pitänyt mennä.

– Tämä on yksinkertaisesti laittomuuden äärimmäinen huippu, Navalnyi sanoi.

– Ilmeisesti se papparainen bunkkerissaan pelkää niin paljon, että nyt näytöksenomaisesti revittiin Venäjän koko rikoslakiprosessi ja heitettiin se kaatopaikalle. Tämä ei ole yksinkertaisesti mahdollista, mitä nyt tapahtuu tässä salissa, Navalnyi sanoi.

Navalnyi ei maininnut lausunnossaan Vladimir Putinin nimeä, kuten ei Putinkaan mainitse koskaan Navalnyin nimeä, mutta viittaus bunkkerissaan istuvaan pappaan oli silti kaikille ymmärrettävä.

(Navalnyin lausunto videolle.)

Navalnyin avustajien mukaan oikeuden puheenjohtaja ilmoitti istunnon olevan avoin kaikille, mutta siitä huolimatta sekä Navalnyin avustajilla että Venäjän riippumattomilla toimittajilla on ollut suuria vaikeuksia päästä sisälle saliin.

Esimerkiksi Navalnyin lehdistösihteeri Kira Jarmysh on tällä hetkellä poliisitalon ulkopuolella yhdessä muiden sisäänpääsyä vaativien toimittajien kanssa. Jarmysh julkaisi myös kuvan poliiseista, jotka seisovat poliisitalon edessä ja aidan toisella puolella on ryhmä toimittajia, joita ei ole päästetty sisään saliin.

– He katselevat meitä toiselta puolelta aitaa ja suojelevat avointa ja julkista oikeudenkäyntiä, Jarmysh twiittasi sarkastisesti.

Tämänhetkisten tietojen mukaan sisällä salissa on tällä hetkellä vain Rossija 1 -valtionkanavan ja Kremlin-myönteisen Life-uutissivuston toimittajia. Navalnyi piti myös itse juuri äskettäin oikeudessa puheenvuoron, jossa hän vaati päästämään sisälle riippumattomia uutisvälineitä.

Riippumattoman Dozhd-televisiokanavan toimittaja Vasili Polonski twiittasi, että Rossija 1:n ja Life-sivuston toimittajien läsnäolo salissa on paljastavaa.

–He työskentelevät puhelinsoiton perusteella, kuten oikeusistuinkin, Polonski tiivisti.

Navalnyin oikeudenkäynnin pikainen alkaminen tuli täytenä yllätyksenä jopa hänen omalle lähipiirilleen.

Lehdistösihteeri Jarmysh twiittasi maanantainaamuna ensin, että Navalnyin asianajajat oli jo päästetty pitkällisen odottelun jälkeen sisälle Himkin poliisiasemalle, mutta he eivät saaneet nähdä päämiestään.

Asianajajat oli istutettu johonkin kabinettiin ja heille oli kerrottu, että Venäjän rikosseuraamusviraston virkailijat toimittavat heille kohta papereita tutustuttaviksi.

– Sen jälkeen OIKEUDEN ISTUNTO TAPAHTUU JO TÄNÄÄN, Jarmysh twiittasi isoin kirjaimin.

Olga Mihailova on yksi Aleksei Navalnyin asianajajista.­

Tuosta twiitistä kului vain hetki, niin Jarmysh twiittasi lisää.

– Oikeudenistunto on meneillään NYT!

Aleksei Navalnyi otettiin kiinni hänen saapuessaan Moskovaan eilen.­

Navalnyin avustajat liittivät tämän jälkeen twiitteihinsä myös viralliset paperit, joissa ilmoitettiin oikeuden istunnon alkaneen kello 12.30 Moskovan aikaa eli kello 11.30 Suomen aikaa.

Asianajaja Vadim Kozbev twiittasi hieman myöhemmin myös ensimmäisiä kuvia oikeussalista.

(Navalnyin oikeudenkäynti tapahtuu tässä salissa.)

(Tässä on virallinen ilmoitus oikeudenkäynnin alkamisesta.)

Navalnyin oikeudenkäynnissä on nyt kyse virallisen ilmoituksen mukaan vuonna 2014 hänelle annetusta ehdollisesta 3,5 vuoden tuomiosta ja sen muuttamisesta ehdottomaksi.

Taannoinen tuomio koskee petoksia niin sanotussa Yves Rocherin jutussa, ja Euroopan ihmisoikeusistuin on tässä välissä ehtinyt jo todeta koko tuomion perusteettomaksi.

Venäjän viranomaisten mukaan Navalnyi on rikkonut koeaikaan liittyviä ilmoittautumismääräyksiä ollessaan Saksassa ”Berliinin potilaana” ja jättäessään saapumatta viranomaisten edellyttämiin tapaamisiin ajallaan.

Navalnyin viiden vuoden mittainen koeaika kyseisen petostuomion osalta päättyi virallisesti 30. joulukuuta 2020. Venäjän viranomaiset antoivat vain päivää ennen koeajan päättymistä eli 29. joulukuuta Navalnyistä etsintäkuulutuksen vedoten siihen, että heidän tietoonsa oli tullut Navalnyin poispääsy berliiniläisestä sairaalasta eikä tämä silti ollut saapunut Venäjälle ilmoittautumaan.

Venäjä ei edelleenkään tunnusta Navalnyin myrkyttämistä kemiallisiin aseisiin kuuluvalla hermomyrkyllä, vaan pitää häntä virallisesti ”haimatulehduspotilaana”.

Artikkelia päivitetty 18.1. klo 15.56 tiedolla 30 päivän vankeudesta.

Artikkelia päivitetty 18.1. klo 14.36 tiedoilla 30 päivän vangitsemisvaatimuksesta ja klo 15.17 tiedoilla selityksistä, että syy oikeudenkäynnin järjestelyihin oli koronavirusturvallisuudessa.

Artikkelia päivitetty 18.1. klo 11.58, klo 12.17, klo 12.30 ja klo 12.57 uusilla tiedoilla oikeudenkäynnin alusta.

Aleksei Navalnyin asianajaja Vadim Kobzev.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?