Joe Bidenin virkaanastujaiset, Donald Trump lähtee Valkoisesta talosta – Ilta-Sanomat seuraa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Bidenin hallinnon odotetaan julkistavan tänään suunnitelmansa koronakriisin taltuttamiseksi

Yhdysvaltojen uusi presidentti Joe Biden on vannonut virkavalansa Washingtonissa. IS seuraa illan tapahtumia hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

20.1. 7:30 | Päivitetty 21.1. 11:05
  • Ilta-Sanomat seuraa Bidenin virkaanastujaisiin liittyviä tapahtumia hetki hetkeltä. Näet päivittyvän seurannan tämän artikkelin lopusta.

  • Katso yllä olevalta videolta kooste siitä, kuinka valta vaihtui Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltain 46. presidentti Joe Biden on vannonut virkavalansa. Seremonioiden kohokohta oli kello 18.45 Suomen aikaa, kun Biden vannoi valan ja piti sen jälkeen puheensa.

Yhdysvaltain uusi presidentti Joe Biden vetosi puheessaan voimakkaasti kansallisen yhtenäisyyden puolesta. Yhtenäisyyden avulla voimme tehdä suuria asioita, Biden sanoi. Bidenin mukaan ilman yhtenäisyyttä ei ole rauhaa, vain katkeruutta ja vihaa. Hänen mukaansa yhtenäisyys on Yhdysvalloille polku eteenpäin.

– Minä olen kaikkien amerikkalaisten presidentti, Biden sanoi puheessaan.

Bidenin mukaan amerikkalaisten pitää myös hylätä kulttuuri, jossa faktoja manipuloidaan. Politiikan ei tarvitse olla kuin raivoava tuli, joka tuhoaa kaiken tieltään, Biden sanoi.

Biden piti kesken virkaanastujaispuheensa lyhyen hiljaisen hetken koronan sadoilletuhansille amerikkalaisille uhreille.

– Meidän täytyy kohdata tämä pandemia yhtenä kansakuntana, Biden painotti.

Lue lisää: Lue tästä Bidenin historiallinen puhe sanasta sanaan

Biden sanoi puheessaan demokratian voittaneen Yhdysvalloissa ja että kansan ääntä on kuultu. Hän kuvasi virkaanastujaispäiväänsä myös toivon päiväksi. Biden viittasi virkaanastujaispuheessaan myös kongressin parin viikon takaisiin väkivaltaisuuksiin. Hän sanoi, että amerikkalaiset kukistavat poliittisten ääriliikkeiden, valkoisen ylivallan ja kotimaisen terrorismin nousun.

Bidenin mukaan väkijoukko yritti käyttää väkivaltaa estääkseen amerikkalaista demokratiaa toimimasta. Niin ei tapahtunut, eikä niin tapahdu ikinä, Biden sanoi.

Entinen presidentti Donald Trump poistui Valkoisen talon alueelta helikopterilla kello 15 jälkeen Suomeen aikaa ja suuntasi puolisoineen Marylandissa sijaitsevaan Andrewsin lentotukikohtaan. Lähtöseremonioiden jälkeen Trumpit astuivat Air Force One -koneeseen ja lähtivät kohti Floridaa, jonne he ovat laskeutuneet.

Seremonioiden jälkeen Joe Biden meni työhuoneeseensa Valkoiseen taloon. Hän on alkanut allekirjoittaa virkakautensa ensimmäisiä asetuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?