Myrkytyksestä toipunut Navalnyi palasi Venäjälle, mutta miksi? Tutkijat kertovat

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi pidätettiin välittömästi hänen palattuaan Venäjälle.

18.1.2021 0:31

Hermomyrkkyiskun kohteeksi elokuussa joutunut venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi palasi sunnuntaina Saksasta takaisin kotimaahansa. Moni ihmettelee, miksi.

Navalnyilla lienee edelleen syytä pelätä henkensä puolesta.

Oppositiojohtaja on syyttänyt myrkytyksestä Venäjän turvallisuuspalvelua FSB:tä, joka Navalnyin mukaan toimi presidentti Vladimir Putinin käskystä. Putin on kiistänyt syytökset.

Paluu Venäjälle on kuitenkin tärkeää Navalnyin poliittiselle uskottavuudelle, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila kirjoittaa instituutin sivuilla julkaistussa englanninkielisessä kommentissaan.

Kasaamalla painetta autoritaarisia hallintoja kohtaan ulkomailta käsin voi antaa moraalista ja symbolista tukea kotimaiselle oppositiolle, mutta loputtomasti ei tukijoita voi ulkomailta johtaa ja koordinoida. Poliittisessa etulinjassa pysyminen vaatii fyysistä läsnäoloa.

Aleksei Navalnyi vaimonsa Julian kanssa lennolla matkalla Berliinistä Moskovaan.

Navalnyi voi jossain määrin luottaa siihen, että kansainvälinen huomio suojaa häntä. Myös Navalnyin vangitseminen keräisi ennennäkemättömän paljon huomiota paitsi kotimassa, myös ulkomailla, Lassila arvioi aiemmin viikolla julkaistussa kirjoituksessaan.

Lassila kertoo STT:lle kuitenkin odottaneensa, että paluu olisi tapahtunut hieman myöhemmin. Jos hän olisi palannut lähempänä tämän vuoden vaaleja, paluusta saatu mediahuomio olisi ropissut koppaan mahdollisimman lähellä äänestystä.

Lassila arvioi myös, että salamurhayrityksen uusimisen riski on koko ajan olemassa.

– Erityisesti riski kasvaa siinä vaiheessa, jos Kreml onnistuu sulkemaan hänet ulos niin, että hänen mediahuomionsa vähenee tai hän ei ole enää niin tunnettu. Se on todellinen vaaran paikka, koska silloin yleensä se kosto tulee, Lassila sanoo STT:lle.

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja ja Venäjä-asiantuntija Hanna Smith arvioi STT:lle ennen Navalnyin koneen lähtemistä, ettei Saksaan jääminen olisi sopinut oppositiojohtajan imagoon.

Toimittajat ja Navalnyin tukijat ympäröivät Julija Navalnyin Moskovan lentokentällä.

Smith pitää perusteltuna uskoa, että Navalnyi matkustaa Venäjälle oman henkensä uhalla. Hän painottaa, ettei Venäjän turvallisuuspalvelun tekemä murhayritys Navalnyin omassa kotimaassa ole mikään pikkujuttu.

– Ehkä hän on laskenut, ettei hänen henkeään yritetä riistää ihan saman tien, mutta sekin mahdollisuus on olemassa, Smith sanoo STT:lle.

– Koko sen ajan, kun Navalnyi on ollut poliittisesti aktiivinen, hän on korostanut venäläisyyttä ja isänmaallisuutta. Hänen imagoonsa ei olisi sopinut jäädä Venäjän ulkopuolelle ja pyrkiä jatkamaan oman agendansa ajamista siellä.

Navalnyi otettiin kiinni heti, kun hän oli saapunut Berliinistä Moskovaan. Pidätys tapahtui passintarkastuksessa Sheremetjevon kentällä.

Venäjän vankiloista vastaavan viranomaisen FSIN oli ennalta ilmoittanut pidättävänsä Navalnyin, kun hän saapuu Venäjälle.

FSIN katsoo, että ehdonalaista vankeusrangaistusta kärsinyt Navalnyi laiminlöi ilmoittautumisen venäläisviranomaisille joulukuussa, kun hän oli viranomaisten mukaan jo kyllin toipunut myrkytyksestään. Navalnyin ehdonalainen rangaistus päättyi vuodenvaihteessa.

Useat maat ovat vaatineet Navalnyin välitöntä vapauttamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?