Viro, Latvia ja Liettua vaativat Venäjää vapauttamaan Aleksei Navalnyin välittömästi – myös ulkoministeri Haavisto huolestui

Baltian maiden ulkoministerien mukaan Euroopan unionin on säädettävä Venäjää vastaan uusia ”rajoittavia toimia”, mikäli oppositiojohtaja Aleksei Navalnyita ei vapauteta.

Aleksei Navalnyi puhui toimittajien kanssa Moskovassa Sheremetjevon kentällä vain hieman ennen pidätystään passintarkastuksessa.

17.1.2021 21:46 | Päivitetty 18.1.2021 0:26

Euroopan unionin jäsenmaista Viro, Latvia ja Liettua ehättivät reagoimaan jo sunnuntai-iltana oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin pidätykseen Moskovassa.

Novitshok-myrkytyksestä toipunut Navalnyi otettiin kiinni heti, kun hän oli saapunut Berliinistä Moskovaan. Pidätys tapahtui passintarkastuksessa Sheremetjevon kentällä.

– Aleksei Navalnyin pidättäminen on täysin mahdotonta hyväksyä. Me vaadimme hänen välitöntä vapauttamistaan, Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis sanoi twiitissään.

– Euroopan unionin olisi reagoitava nopeasti ja jos häntä ei vapauteta, meidän on harkittava rajoittavien toimien käyttöön ottoa reaktiona tähän räikeään tekoon, hän lisäsi.

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu ilmoitti samat seikat omassa viestissään Facebookissa. Hänen mukaansa vetoomuksen taustalla ovat kaikki kolme Baltian maata.

– Me kolmen Baltian maan ulkoministerit olemme tehneet yhteisen vetoomuksen, jossa vaadimme hänen välitöntä vapauttamistaan. Jos Navalnyia ei vapauteta nopeasti, me vaadimme EU:n pakotteiden käyttöön ottoa, Reinsalu kirjoitti.

Reinsalu lisäsi Delfi-uutissivustolle, että on äärimmäisen kyynistä se, että Navalnyin myrkytysyrityksestä vastaavat viranomaiset ovat nyt käynnistäneet häntä kohtaan uuden vainon.

– Viro yhdessä liittolaisineen tulee vastustamaan tätä erittäin päättäväisesti, Reinsalu sanoi uutissivustolle.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel liittyi niin ikään Baltian maiden tueksi vaatimaan Navalnyin vapauttamista.

– Navalnyin pidättäminen Moskovaan saapumisen yhteydessä ei ole hyväksyttävää. Vaadin Venäjän viranomaisia vapauttamaan hänet välittömästi, Michel twiittasi.

Navalnyi pysyy Venäjän rikosseuraamusviranomaisten mukaan pidätettynä niin kauan, kunnes hänen edelliseen vankeustuomioonsa liittyviä koeajan sääntöjen rikkomuksiaan on ehditty käsitellä oikeudessa. Venäjä ei ole ilmoittanut, milloin oikeudenkäynti aiotaan pitää.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto reagoi Navlnyin pidätykseen Twitterissä illalla kello 22.39.

Haavisto twiittasi englanniksi, että hän seuraa huolestuneena uutisia Aleksei Navalnyistä.

– Hänen myrkytyksensä ja uhka hänen hengelleen täytyy tutkia asianmukaisella tavalla, Haavisto kirjoitti.

Haavisto jakoi twiittinsä yhteydessä myös EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin twiitin, jossa tämä vaatii Navalnyin pikaista vapauttamista ja tuomitsee Venäjän oikeuslaitoksen käytön politiikanteon välineenä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty ilmoitti myöhään sunnuntaina adoptoivansa Navalnyin mielipidevangiksi.

Amnesty vaatii tiedotteessaan, että Venäjän tulee välittömästi vapauttaa Navalnyi ja kaikki tämän pidätetyt kannattajat.

– Navalnyin pidätys todistaa yhä vahvemmin sen, että Venäjä pyrkii hiljentämään hänet. Pidätys vain korostaa tarvetta tutkinnalle, jossa selvitettäisiin Navalnyin väitteet siitä, että korkeimmilta tahoilta käskyjä saaneet valtion toimijat myrkyttivät hänet, toteaa Amnestyn Moskovan osaston johtaja Natalia Zviagina tiedotteessa.

Juttua päivitetty 18.1. klo 0.25. Lisätty tieto Amnestyn kannanotosta.

Juttua päivitetty 17.1. klo 23.00. Lisätty tieto Haaviston twiitistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?