Viranomaiset ottivat Navalnyin kiinni Moskovan kentällä – halasi Juliaa viime hetkellä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Viranomaiset ottivat Navalnyin kiinni Moskovan kentällä – halasi Juliaa viime hetkellä

Venäjän viranomaiset ottivat Aleksei Navalnyin kiinni Moskovan Sheremetjevon kentällä ja veivät hänet ”selvittämään maahantulon olosuhteita”.

Viranomaiset ottivat Aleksei Navalnyin kiinni sunnuntaina.­

17.1. 20:14

Venäjän viranomaiset ottivat oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kiinni Moskovassa Sheremetjevon kentällä.

On epäselvää, minne hänet vietiin ja mikä hänen statuksensa nyt on, twiittasi Navalnyin lehdistöavustaja Kira Jarmysh.

Jarmyshin mukaan viranomaiset ilmoittivat ensiksi, että he haluavat selvittää olosuhteita, joissa Navalnyi on ylittämässä valtakunnanrajaa. Pidätys tapahtui passintarkastuksessa.

(Pidätys näkyy videolla.)

Navalnyin ei annettu ottaa mukaansa hänen asianajajaansa, koska tämä oli viranomaisten mukaan jo astunut valtakunnanrajan yli. Tilanteesta kävi ilmi, että viranomaisten mukaan Navalnyi itse oli siis vielä tuossa vaiheessa eri puolella rajaa kuin hänen asianajajansa ja hänen Julia-vaimonsa.

Kun Navalnyi joutui lähtemään viranomaisten mukaan, hän halasi viime hetkellä pariin kertaan vaimoaan. Kaikki näkyi suorassa lähetyksessä kentältä. Julia jatkoi sen jälkeen matkaansa yksin kentän saapuneiden puolella ja Navalnyi vietiin poliisien saatossa pois.

Kira Jarmyshin mukaan Venäjän rikosseuraamusviranomaiset ilmoittivat myöhemmin, että Navalnyi oli pidätetty heidän vaatimuksestaan. Venäjän median mukaan hän tulee olemaan pidätettynä siihen asti, kunnes hänen asiaansa käsitellään oikeudessa.

Venäjän viranomaiset väittävät, että Navalnyi on muun muassa rikkonut aiempaan tuomioonsa liittyviä koeajan ilmoittautumisvelvollisuuksia, minkä takia hänen ehdollinen tuomionsa petoksesta ja kavalluksesta niin kutsutussa Yves Rocherin jutussa voidaan muuttaa ehdottomaksi vankeudeksi.

  Navalnyin kone laskeutui sunnuntai-iltana Vnukovon sijasta Sheremetjevon kentälle Moskovassa.

  Vaikka kentänvaihdon syyksi ilmoitettiin ”tekniset syyt”, kyseessä uskotaan olleen Venäjän viranomaisten tarkoituksellinen harhautus, jotta Navalnyin kannattajat eivät voisi olla tätä vastassa.

  Kun Navalnyitä kuljettanut Pobeda-yhtiön kone oli laskeutunut, kapteeni pyysi matkustajia olemaan kärsivällisiä, sillä lentokentälle oli hänen saamansa ilmoituksen mukaan laskeutunut monta konetta samoihin aikoihin, joten lentokenttäbussien tulo veisi aikaa.

  Aleksei Navalnyi laski kätensä vaimonsa Julian käden päällä koneen laskeuduttua Venäjälle.­

  Venäjän viranomaiset eivät tulleet hakemaan Navalnyitä suoraan lentokoneesta, vaan hän siirtyi muiden matkustajien mukana lentokenttäbussiin.

  Sheremetjevon kentällä Navalnyi antoi lausunnon häntä odottaneille ja samassa lentokoneessa häntä seuranneille toimittajille ennen kuin pidätys tapahtui.

  Navalnyin mukaan Venäjän viranomaiset vaaransivat Moskovan lentoturvallisuuden, kun he päättivät laittaa koko Vnukovon kentän kiinni ohjatakseen hänen lentonsa Sheremetjevon kentälle.

  Navalnyi ilmoitti kuitenkin olevansa onnellinen päästyään takaisin Venäjälle. Hän kiitteli häntä Saksassa hoitaneita lääkäreitä, mutta kertoi iloitsevansa päästessään kotiin.

  – Olen hyvin onnellinen, että olen tullut tänne. Täällä on minun kotini, hän sanoi.

  – Tämä on minun paras päiväni viiteen kuukauteen, Navalnyi sanoi viitaten siihen, kuinka hänet jouduttiin lennättämään elokuun lopulla Omskista Saksaan koomassa novitshok-myrkkyiskun jälkeen.

  Navalnyi kertoi myös, ettei hän pelkää pidätystä. Hän myös kehotti muita olemaan pelkäämättä.

  – Minä tiedän, että olen oikeassa ja että kaikki oikeusjutut minua vastaan ovat tehtailtuja, Navalnyi sanoi.

  Juttua päivitetty 17.1. klo 20.25, klo 20.38 ja klo 20.46 lisäämällä uusia tietoja Navalnyin pidätyksestä.

   Osion tuoreimmat

   Luitko jo nämä?