Pidätykset alkoivat – Navalnyin veli ja asianajaja otettiin kiinni Vnukovon kentällä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pidätykset alkoivat – Navalnyin veli ja asianajaja otettiin kiinni Vnukovon kentällä

Silminnäkijöiden mukaan Venäjän poliisi on pidättänyt Vnukovon kentällä useita kymmeniä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kannattajia ja tämän lähipiiriin kuuluvia henkilöitä.

POliisit pidättivät Aleksei Navalnyin kannattajan.­

17.1. 18:08

Kymmenet poliisin putkabussit ja kansalliskaartin sotilaiden kuljetusautot odottavat parhaillaan moskovalaisen Vnukovon lentokentän ympäristössä hetkeä, jolloin Aleksei Navalnyitä kuljettavan lentokoneen pitäisi laskeutua kentälle.

Parhaillaan Vnukovolla ovat käynnissä massapidätykset. Navalnyin Oleg-veli on pidätettyjen henkilöiden joukossa, kertoo Meduza-uutissivusto.

MBH-media twiittasi puolestaan videon, jossa näkyy Navalnyin asianajajan Ljubov Sobolin pidätys Vnukovon lentokentän kahvilasta.

VTimesin mukaan pidätettyjen joukossa on myös Navalnyin avustaja Ilja Pahomov, Novaja gazetan toimittaja Vlad Dokshin ja oppositioaktivisti Konstantin Kotov.

(Videolla näkyy muun muassa Navalnyin juristin Ljubov Sobolin pidätys.)

Aikataulun mukaan koneen pitäisi olla Moskovassa kello 18.20 Suomen aikaa, mutta sen saapuminen myöhästynee mahdollisesti jopa puolisen tuntia, sillä kone pääsi myöhässä ilmaan Berliinistä aggressiivisen matkustajan poistamisen vuoksi.

Venäjän mediassa on myös spekuloitu, ohjaavatko viranomaiset lentokoneen Moskovassa kuitenkin lopulta jollekin toiselle kentälle.

RT-kanava kertoi jo aiemmin Telegramissa, että kymmeniä lentoja olisi viivästynyt tai peruttu Moskovassa sääolosuhteiden takia sunnuntaina. Kaupungissa on noin 19 asteen pakkanen, mutta muuten keli on tavanomainen talvisää.

(Alla olevien twiittien kuvissa on osa Vnukovon kentällä odottavista poliisivoimien autoista ja poliiseista.)

Arvioiden mukaan Vnukovon kentän lähistöllä on ainakin sata, mahdollisesti jopa satoja voimaviranomaisten edustajia univormussa. Lisäksi silminnäkijät raportoivat kymmenistä siviiliasuisista viranomaista, kertoo Fontanka-sivusto.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän poliisi on tyhjentänyt jo Vnukovon kentän odotustilat Navalnyin kannattajista. Reutersin mukaan pidätettyjä on useita kymmeniä yhteensä.

On epäselvää, ovatko poliisivoimat valmiina kentällä myös siksi, että heillä olisi käsky pidättää presidentti Vladimir Putinin näkyvimmäksi kriitikoksi noussut Navalnyi heti kentältä.

Poliisit pidättivät Navalnyin kannattajan Vnukovon kentällä.­

Poliisit pidättivät kuvan miehen Vnukovon kentällä.­

Poliiseja tarvittaneen kentällä myös siksi, että Vnukovolle on kerääntynyt sekä Navalnyin kannattajia että vastustajia, joiden heidän yhteenottonsa on mahdollinen.

Navalnyin kannattajilla oli jo päivällä vaikeuksia päästä sisälle lentokenttärakennukseen, sillä lentokentän vartijat ryhtyivät vaatimaan voimassa olevaa lentolippua ovilla. Kansainvälisiltä lennoilta saapuvia ihmisiä vastaanottamaan tulleet henkilöt eivät päässeet puolestaan rakennukseen lainkaan, vaan heidän on odoteltava ulkona.

Viranomaisten mukaan kenttärakennuksen sisälle päästettävien määrää on rajoitettu koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Pidätettyä miestä talutettiin pos kentältä.­

Venäjän mediassa on kerrottu myös, että Moskovaan matkustaneita Navalnyin kannattajia on joko pidätetty tai poistettu julkisista kulkuneuvoista sunnuntain aikana. Esimeriksi Pietarissa pidätettiin ainakin kahdeksan ihmistä, jotka olivat aikeissa lentää Moskovaan Navalnyita vastaanottamaan, kertoo RBK-lehti.

Venäjän vankilaviranomaiset ovat ilmoittaneet jo etukäteen, että he aikovat pidättää Navalnyin. Viranomaiset väittävät tämän rikkoneen aiemman tuomionsa koeajan sääntöjä Saksassa ollessaan, minkä vuoksi hänen niin kutsutusta Yves Rocherin -petosjutusta saamansa ehdollinen vankeustuomio täytyy muuttaa todelliseksi vankeudeksi.

Julia ja Aleksei Navalnyi kuvattuna Pobedan koneessa, joka nousi sunnuntaina iltapäivällä Berliinistä kohti Moskovaa.­

Myös Kremliä tukeva media on tehnyt kaikkensa pelotellakseen Navalnyitä ja tämän vaimoa.

Putinia tukeva Tsargrad-televisio esitti viikonloppuna uhkavaatimuksen, jonka mukaan se aikoo julkaista Navalnyille lähetettyjä naisten alastonkuvia, mikäli Julia Navalnaja ei anna lupausta pysytellä poissa politiikasta.

Venäjä ei ole edelleenkään myöntänyt sen turvallisuusviranomaisten osuutta Navalnyin myrkyttämiseen novitshok-hermomyrkyllä viime elokuussa. Navalnyi itse onnistui kuitenkin saamaan yhden FSB:n agentin kertomaan yksityiskohtia siitä, kuinka myrkky annosteltiin Navalnyin alushousujen kautta tämän ollessa Tomskissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?