Historioitsijalta nihkeä arvio Trumpin kaudesta Yhdysvaltain presidenttinä: ”Historia ei kohtele häntä hyvin” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Historioitsijalta nihkeä arvio Trumpin kaudesta Yhdysvaltain presidenttinä: ”Historia ei kohtele häntä hyvin”

Trumpin kausi on saattanut muuttaa Yhdysvaltoja pysyvästi.

17.1. 14:11

Yhdysvalloissa järjestetään muutaman vuoden välein kyselyitä, joissa historiantutkijat listaavat maan presidenttejä sen mukaan, kuinka hyvin nämä ovat onnistuneet tehtävässään. Kärkikolmikon näissä presidenttirankingeissa muodostavat usein George Washington, Abraham Lincoln ja Franklin D. Roosevelt.

Arizonan valtionyliopiston historian professori Brooks D. Simpson lukee Trumpin Yhdysvaltain huonoimpien presidenttien joukkoon.­

Yksi presidenttien rankkaamiseen osallistuneista historioitsijoista on Arizonan valtionyliopiston historian professori Brooks D. Simpson. Hän uskoo, että presidentin paikalta keskiviikkona väistyvä Donald Trump sijoittuu tulevissa kyselyissä varmuudella häntäpäähän.

– Historia ei kohtele Donald Trumpia hyvin. Hän saa vähän vastahakoista tunnustusta joistain asioista, mutta ne täytyy ottaa asiayhteydessä, Simpson sanoo STT:lle.

– Ihmiset ovat kriittisiä häntä kohtaan sen takia, miten hän on käyttäytynyt presidenttinä. Hänen toimintansa on vahvistanut kuvaa miehestä, joka ei ole vain epäpätevä, vaan myös epätasapainoinen.

George Washington on yksi arvostetuimmista Yhdysvaltain presidenteistä kautta aikojen.­

Tavallisesti presidenttien arvostus kasvaa vuosien mittaan heidän virkakautensa jälkeen niin kansalaisten kuin tutkijoidenkin keskuudessa.

– Ihmiset lämpenevät heille ex-presidentteinä, heistä tulee pidetympiä ja heidät nähdään nostalgisessa valossa. En usko, että Trumpille tapahtuu näin kovin helposti.

Vertailukohta 1860-luvulta

Historian huonointa presidenttiä pohdittaessa Simpson löytää Trumpille kaksi vertailukohtaa: Andrew Johnsonin ja Richard Nixonin.

Richard Nixon ei ole ollut Yhdysvaltain presidenttinä arvostetuimmasta päästä. Kuvassa hän seisoo tasavallan presidentti Urho Kekkosen vierellä.­

– Näitä kahta verrataan Trumpiin eniten, etenkin Johnsonia, koska hänen kohdallaan vahingonteko oli tahallista.

Johnson oli presidenttinä heti Lincolnin kauden ja sisällissodan jälkeen 1860-luvun jälkipuoliskolla ja yritti rajoittaa juuri orjuudesta vapautettujen etelän mustien oikeuksia.

– Johnson vahingoitti tarkoituksellisesti Yhdysvaltain poliittisia instituutioita tukemalla valkoista ylivaltaa ja yrittämällä määritellä afroamerikkalaisten vapauden mahdollisimman kapeasti.

Nixonin maineen tahrasi Watergate-skandaali, ja hän sai kritiikkiä Vietnamin sodan hoidosta. Toisaalta Nixonilla oli vastapainona myös aitoja ulkopoliittisia saavutuksia.

Paluuta vanhaan ei välttämättä ole

Trumpin kausi on muuttanut paljon asioita yhdysvaltalaisessa politiikassa, todennäköisesti pysyvästi. Moni asia, jota vielä muutama vuosi sitten pidettiin pöyristyttävänä, on tullut osaksi uutta normaalia.

Ennen esimerkiksi presidenttien käytöksellä oli suuri merkitys kansalaisille.

– Nyt näyttää siltä, että räikeälläkään huonolla käytöksellä ei ole merkitystä suurelle osalle äänestäjistä, kun he miettivät, mitä haluavat presidenttiehdokkaalta tai poliittiselta johtajalta.

Ennen presidenttien käytöksellä oli suuri merkitys kansalaisille. Trumpin kausi näyttää kääntäneen tilanteen siten, ettei presidentin käytöstä koeta enää niin merkittäväksi seikaksi.­

Simpson painottaa, että kyse ei ole vain Trumpista. Trumpin presidenttiyden mahdollistivat pitkään jatkuneet kehityskulut, jotka ovat kärjistyneet viime vuosina etenkin sosiaalisen median takia.

Suuria syitä Trumpin nousulle olivat etenkin monien valkoisten tuntema katkeruus, pelko ja epävarmuus tulevaisuudesta. Nämä tunteet eivät katoa mihinkään, vaikka Trump jäisi taka-alalle.

– Todellinen kysymys on, pystyykö joku toinen, Trumpia älykkäämpi henkilö, valjastamaan sen saman tunteen.

Yhdysvaltain poliittinen järjestelmä kesti Trumpin yritykset käyttää valtaansa väärin. Trumpin kausi kuitenkin osoitti myös, että jos joku haluaa maksimoida valtansa keinoja kaihtamatta ja vaurioittaa uskoa poliittiseen järjestelmään, se on mahdollista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?