Tämä kuva järkytti syvästi Yhdysvalloissa – nyt kongressin valtauksessa kuvaan tallentunut mies on pidätetty - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tämä kuva järkytti syvästi Yhdysvalloissa – nyt kongressin valtauksessa kuvaan tallentunut mies on pidätetty

Tässä kuvassa esiintyvä mies on nyt tunnistettu ja pidätetty. Kuva järkytti syvästi Yhdysvalloissa.

Näky, jota ei ole ennen nähty. Konfederaation lippu US Capitolilla.­

15.1. 2:01 | Päivitetty 15.1. 5:38

Konfederaation lipun Yhdysvaltain kongressiin viime viikon mellakoiden yhteydessä tuonut mies on pidätetty, kertoo New York Times. Lehden mukaan liittovaltion poliisi FBI pidätti miehen torstaina Delawaressa.

Viranomaisten mukaan mies on Delawaressa asuva Kevin Seefried. Hänen henkilöllisyytensä selvisi, kun hänen poikansa Hunter Seefriedin työtoveri teki heistä ilmoituksen. Myös poika oli mukana Capitolin mellakoissa ja hänetkin on pidätetty.

CNN:n mukaan Kevin Seefried kertoi FBI:lle tuoneensa Konfederaation lipun Washingtoniin kotoaan Delawaresta, jossa hän yleensä pitää sitä esillä.

FBI oli aiemmin pyytänyt yleisön apua Capitolin mellakoitsijoiden tunnistamisessa. Viranomaiset olivat saaneet yhteensä yli 126 000 Capitolilta otettuihin kuviin ja videoihin liittyvää vihjettä.

Kuva miehestä kantamassa Konfederaation lippua sisällä Yhdysvaltain kongressissa on aiheuttanut maassa syvää järkytystä.

Historioitsijat luonnehtivat näkyä ”pöyristyttäväksi” – se oli jotain mihin eivät edes Konfederaation sotilaat pystyneet sisällissodan aikana.

– Sen näkeminen ylväänä suoraan kasvojen edessä, Yhdysvaltojen Capitolilla hallinnon sydämessä, oli yksinkertaisesti pöyristyttävää, sanoo Pennsylvanian yliopiston historian professori Mary Frances Berry New York Timesille ja kuvailee näkyä ”vastenmieliseksi”.

Penn Staten historian emeritusprofessori William Blair luonnehtii tapausta ”ristiriitaiseksi” ja ”masentavaksi”.

– Se on monelle hyvin hämmentävää, miksi juuri tämä lippu.

– Vaikka siitä yrittäisi erottaa orjuuden, mikä on mahdotonta, niin kuinka silti voi perustella konfederaation, joka yritti repiä tämän maan hajalle, ja sitten kutsua itseään patriootiksi, Blair sanoo New York Timesille.

Jo heti Capitolin mellakoiden jälkeen historiaan erikoistunut tutkija ja kirjailija Sam Wineburg huomautti Twitterissä, että kyseistä lippua ei ole nähty Capitolilla koskaan, ei edes vuosina 1860–1865, jolloin Amerikan Konfederaatio oli vielä voimissaan.

Vaikka itse lippua ei Capitolilla olekaan ennen nähty, kyseinen tunnus siellä on silti ollut.

Mississippin lipussa oli vielä viime vuonna osana Konfederaation tunnus, kunnes viime kesäkuussa osavaltion lainsäädäntöelimet hyväksyivät lakialoitteen, joka muutti osavaltion virallisen lipun. Lakimuutoksen myötä lipusta katosi etelävaltioiden sisällissodan aikainen taistelutunnus. Mississippi oli viimeinen osavaltio, jonka lipussa tuo tunnus vielä oli.

Mississippin osavaltion vanha lippu Washington DC:n metrotunnelissa. Kuva vuodelta 2015.­

Siitä huolimatta viime viikon keskiviikko oli ensimmäinen kerta, kun joku onnistui tuomaan varsinaisen Amerikan Konfederaation lipun sisälle kongressirakennukseen. Ja tuo näky järkytti muitakin kuin historioitsijoita.

– Se oli todella kuin puukonisku sydämeen, että jotain sellaista tapahtui, kuvaili tuntemuksiaan 20-vuotias opiskelija Raheel Tauyyab New York Timesille.

Washingtonin mellakka ja kongressirakennuksen valtausyritys ovat johtaneet yhteensä jo kymmeniin pidätyksiin ja syytteisiin.

CNN:n mukaan pidätettyjen ja syytteitä jo saaneiden joukossa ovat muiden muassa eläköitynyt ilmavoimien reservin upseeri ja useita räjähteitä ja aseita autossaan Washingtonissa säilyttänyt mies.

Viranomaiset kertoivat Guardianin mukaan keskiviikkona, että yli 70 ihmiselle on luettu syytteet. Viranomaisten mukaan syytenivaska on silti vasta alkua, ja kaikkiaan useita satoja ihmisiä saatetaan vielä pidättää ja syyttää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?