Donald Trump julkaisi Twitterissä videoviestin – tuomitsi väkivallan ja valitti sensuurista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Donald Trump julkaisi Twitterissä videoviestin – tuomitsi väkivallan ja valitti sensuurista

Trump ei ottanut kantaa tuoreeseen virkasyytteeseen.

Donald Trump vieraili tiistaina Texasissa.­

14.1. 1:22 | Päivitetty 14.1. 1:59

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julkaisi keskiviikkoiltana paikallista aikaa Valkoisen talon Twitter-tilillä videoviestin, jossa hän tuomitsi jyrkästi kannattajiensa väkivallan viime viikolla Washingtonissa.

Viesti julkaistiin vain vähän sen jälkeen, kun edustajainhuone langetti Trumpille virkasyytteen kiihottamisesta kapinaan. Trump ei maininnut viisiminuuttisessa puheessaan virkasyytettä.

– Kuten olen sanonut, tunkeutuminen Capitol-kukkulalle iski suoraan tasavaltamme sydämeen. Se suututti ja kauhistutti miljoonia amerikkalaisia halki poliittisen kentän, Trump sanoi.

– Haluan olla täysin selvä: Tuomitsen ilman mitään epäilystä viime viikolla näkemämme väkivallan. Väkivallalla ja vandalismilla ei ole mitään sijaa maassamme ja liikkeessämme.

– Kukaan aito kannattajani ei koskaan voisi tukea poliittista väkivaltaa. Kukaan aito kannattajani ei koskaan voisi suhtautua epäkunnioittavasti viranomaisiin tai mahtavaan lippuumme. Kukaan aito kannattajani ei koskaan voisi uhata tai häiritä kanssakansalaisiaan.

Trump itse kiihotti kannattajiaan viime keskiviikkona ennen kongressirakennuksen valtausta. Hän kehotti heitä marssimaan Capitol-kukkulalle ja näyttämään voimansa.

– Nyt pyydän kaikkia, jotka ovat koskaan uskoneet agendaamme, pohtimaan tapoja vähentää jännitteitä, rauhoittaa tunteita ja auttaa edistämään rauhaa maassamme, Trump lausui videoviestissään.

Twitter sulki viime viikolla Trumpin henkilökohtaisen tilin pysyvästi käyttöehtojen rikkomisen perusteella, mutta hänellä on vielä viikon ajan käytettävissään Valkoisen talon viestintäkanavat.

Trump viittasi videoviestinsä lopuksi Twitterin ja muiden sosiaalisen median yhtiöiden ratkaisuihin.

– Nämä ovat jännitteisiä ja vaikeita aikoja. Pyrkimykset sensuroida ja hiljentää kanssakansalaisiamme ovat väärin ja vaarallisia. Meidän pitää nyt kuunnella toisiamme, ei vaimentaa toisiamme.

Trump ei maininnut viestissä nimeltä keskiviikkona virkavalansa vannovaa seuraajaansa Joe Bidenia. Trump ei ole edelleenkään myöntänyt hävinneensä vaaleja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?