Kongressin mellakoinnin pelätään synnyttäneen viruslingon – jo kolmas edustaja sai positiivisen koronatestituloksen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kongressin mellakoinnin pelätään synnyttäneen viruslingon – jo kolmas edustaja sai positiivisen koronatestituloksen

Koronatartunnan saaneet demokraatit osoittavat syyttävällä sormella republikaaneja, jotka kieltäytyivät pitämästä maskia noin 200 ihmisen piiloutuessa mellakoitsijoilta samaan pieneen tilaan.

Ihmiset odottivat evakuointia kongressin edustajainhuoneen istuntosalissa viime viikon keskiviikkona, kun joukko presidentti Donald Trumpin kannattajia oli jo tunkeutunut sisälle rakennukseen.­

13.1. 14:33

Yhdysvaltain kongressin viikon takaisen mellakoinnin pelätään johtaneen myös kongressiedustajien altistumiseen koronavirukselle. Tiistaina jo kolmas kongressiedustaja, demokraattien Brad Schneider, kertoi saaneensa positiivisen testituloksen tapahtumien jälkimainingeissa.

Presidentti Donald Trumpin kannattajien tunkeuduttua kongressirakennukseen osa edustajista joutui viettämään keskenään useita tunteja samassa tilassa. Reutersin paikalla olleen lähteen mukaan joukossa oli pieni ryhmä republikaaniedustajia, jotka kieltäytyivät käyttämästä kasvomaskeja.

Demokraattien kongressiedustaja Brad Schneider kertoi omasta koronatartunnastaan tiistaina.­

– Valitettavasti uskon, että tulemme näkemään lähipäivinä enemmän positiivisia testituloksia kongressin jäsenten ja heidän henkilökuntansa keskuudessa. Se on yksi viime viikon karmean päivän seurauksista, Brownin yliopiston kansanterveyden laitoksen dekaani Ashish Jha kertoi tiistaina MSNBC:lle.

Maanantaina omista koronatartunnoistaan olivat jo ilmoittaneet demokraattiedustajat Pramila Jayapal ja Bonnie Watson Coleman, jotka ovat sittemmin vetäytyneet karanteeniin. He syyttivät republikaanikollegoitaan siitä, että nämä olivat kieltäytyneet pukemasta maskeja kasvoilleen edustajien odottaessa evakuointia pienessä tilassa lähekkäin.

Pramila Jayapal syytti tartunnastaan maskittomia kollegoitaan.­

Jaypalin mukaan maskin käytöstä kieltäytyneitä edustajia tulisi rangaista sakoilla ja heidän pääsynsä istuntosaliin pitäisi kieltää. Syövästä aiemmin toipunut Watson Coleman, 75, sanoi odottavansa uusintatestin tulosta lievästi oireilevana.

BBC:n mukaan paikalta kuvatusta materiaalista käy kuitenkin ilmi, että myös Jaypal oli jossakin vaiheessa ilman maskia.

Kongressiedustaja Bonnie Watson Coleman, 75, odottaa uutta testitulosta lievästi oireilevana.­

Niin ikään karanteeniin vetäytynyt Schneider kertoi tiistaina julkaisemassaan lausunnossa pelkäävänsä, että hän on riskeerannut vaimonsa terveyden.

– Olen vihainen maskien vastustajien itsekkyydestä ja röyhkeydestä. He asettavat oman ylenkatseensa ja piittaamattomuutensa kollegoidensa ja henkilökuntamme terveyden ja turvallisuuden edelle, Schneider sanoi.

Republikaanisenaattori Rick Scott pakeni juoksuaskelin turvapaikkaan kongressin henkilökunnan jäsenen kanssa keskiviikkona.­

Kongressin lääkäri Brian Monahan varoitti jo sunnuntaina, että noin 200 samaan suljettuun tilaan yhdessä piiloutunutta kongressiedustajaa ja henkilökunnan jäsentä saattoivat altistua koronalle.

Myös muut terveysviranomaiset ovat varoittaneet, että kongressiin tehty hyökkäys saattoi vauhdittaa koronan leviämistä. Kongressin väen ohella tämä koskee myös rakennukseen rynnineitä Trumpin kannattajia, joista moni suuntasi pian tapahtuneen jälkeen kotimatkalle julkisilla liikennevälineillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?