Paine Viron pääministeriä kohtaan alkoi kasvaa tiistaina – tästä on kyse Rataksen eroon johtaneessa korruptioskandaalissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Paine Viron pääministeriä kohtaan alkoi kasvaa tiistaina – tästä on kyse Rataksen eroon johtaneessa korruptioskandaalissa

Syyttäjänviraston johtamassa tutkinnassa on pidätetty rikoksista epäiltyinä muun muassa keskustapuolueen puoluesihteeri sekä valtiovarainministerin neuvonantaja.

Erostaan keskiviikkoaamuna ilmoittanut pääministeri Jüri Ratas kuvattiin Viron TV2:n vaaliväittelyssä keväällä 2019.­

13.1. 9:56

Viron pääministeri Jüri Ratas ilmoitti varhain keskiviikkoaamuna jättävänsä tehtävänsä. Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Viron yleisradion ERR:n mukaan eroilmoitusta edelsivät keskustapuolueen johtoryhmän yli 15 tuntia kestäneet neuvottelut.

Rataksen ero johtaa koko Viron hallituksen hajoamiseen. Nykyisen koalition muodostavat keskustapuolueen ohella kansalliskonservatiivinen Ekre ja konservatiivinen Isänmaa-puolue.

Ratas sanoi tehneensä eropäätöksensä konsultoituaan johtoryhmän jäseniä. Hänen mukaansa vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseen oli useita, mutta vain yksi niistä tuntui oikealta.

– Politiikassa on tehtävä hyvin vaikeita valintoja, jotta voidaan ratkaista vaikeita tilanteita. Poliitikon on oltava siihen valmis, Ratas kertoi ilmoituksensa jälkeen toimittajille.

ERR:n mukaan Rataksen eron taustalla on Tallinnan kiinteistökehitykseen liittyvä skandaali. Paine pääministeriä kohtaan alkoi kasvaa tiistaina.

Iltapäivällä tuli julki uutinen, jonka mukaan Viron sisäinen turvallisuuspalvelu ISS tutkii valtion luottovirasto KredExin toimitiloja korruptioepäilyjen vuoksi. Epäilyt koskevat 39 miljoonan euron lainaa, jonka KredEx myönsi kesällä Tallinnan sataman uuden Porto Franco -kauppakeskuksen rahoitukseen.

Laina myönnettiin varoista, jotka on tarkoitettu pääasiassa tueksi koronaviruksen vuoksi ahdinkoon joutuneille liikeyrityksille.

Syyttäjänviraston johtaman ISS:n tutkinnan yhteydessä on pidätetty neljä henkilöä, joiden joukossa ovat Ekre-puoluetta edustavan valtiovarainministeri Martin Helmen neuvonantaja Kersti Kracht sekä keskustapuolueen puoluesihteeri Mihhail Korb. Jälkimmäinen jätti tehtävänsä jo tiistaina.

Krachtia epäillään lahjusten ottamisesta. Niin ikään pidätettynä on liikemies Hillar Teder, jota viranomaiset epäilevät lahjonnasta.

Valtionsyyttäjä Taavi Pernin mukaan Teder ja Kracht tekivät keskenään sopimuksen, jonka mukaisesti Tederin oli tarkoitus lahjoittaa keskustapuolueelle miljoona euroa ensi syksyn paikallisvaalien alla. Vastineeksi lahjoituksesta Tederiin kytköksissä oleva yhtiö sai pyytämänsä lainan.

– Kersti Kracht ja Hillar Teder ovat epäiltyinä myös rahanpesua koskevan sopimuksen tekemisestä ja Kracht myös lahjusten ottamisesta. Myös keskustapuoluetta epäillään yhtä lailla lahjusten ottamisesta, Pern kertoi tiistaina.

Neljännen, avunannosta epäillyn pidätetyn nimeä ei ole julkistettu, mutta ERR:n mukaan kyse ei ole julkisuuden henkilöstä.

Syyttäjä Pernin mukaan tammikuun 2020 puolivälistä lähtien kerätty todistusaineisto viittaa siihen, että vyyhdissä on tehty useita rikoksia.

Tutkintaa koskevan uutisen tullessa tiistaina julki pääministeri Ratas oli juuri haastateltavana ERR:n Vikerraadion Stuudios on peaminister -ohjelmassa. Lähetyksessä Ratas sanoi olevansa tietoinen ISS:n tutkinnasta, mutta ei niinkään sen yksityiskohtaisista perusteista.

Ratas mainitsi myös keskustapuolueen olevan epäiltynä rikostutkinnassa tai vähintään lähellä joutua epäillyksi.

– Olen kysynyt, onko tällä hetkellä olemassa epäilyjä, jotka koskevat minua puolueen puheenjohtajana ja pääministerinä. Sekä syyttäjänvirasto että ISS ovat vahvistaneet, että niitä ei ole. Mutta totuus on se, että nämä asiat koskevat tiettyjä keskustapuolueen jäseniä, Ratas sanoi.

Eropuheessaan Ratas sanoi, ettei ollut tietoinen Porto Francoon liittyvistä epäilyttävistä rahoituskuvioista. Rataksen uskotaan jatkavan toimituspääministerinä uuden hallituksen muodostamiseen saakka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?