Edustajainhuone saattaa tänään asettaa Trumpin virkarikossyytteeseen kapinaan usuttamisesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Edustajainhuone saattaa tänään asettaa Trumpin virkarikossyytteeseen kapinaan usuttamisesta

Mielenkiinto kohdistuu siihen, liittyykö republikaaneja presidentin vastaiseen rintamaan.

Presidentti Donald Trumpista on tulossa ensimmäinen presidentti, joka asetetaan virkasyytteeseen kahdesti.­

13.1. 1:46

Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuoneen odotetaan äänestävän tänään presidentti Donald Trumpin asettamisesta virkarikossyytteeseen.

Demokraattien mukaan Trump yllytti kannattajiaan kapinaan usuttaessaan nämä riehumaan kongressitalolle viime viikolla. Syytteessä on mukana myös Trumpin puhelu Georgian osavaltion vaaleista vastaavalle viranomaiselle, jossa presidentti vaatii tätä löytämään itselleen riittävästi ääniä osavaltion vaalituloksen kääntämiseksi voitokseen.

– Kaikessa tässä presidentti Trump vaaransi vakavasti Yhdysvaltojen ja sen hallituksen instituutioiden turvallisuuden, demokraattien esityksessä sanotaan.

Demokraateilla on edustajainhuoneessa enemmistö, ja äänestyksen uskotaan johtavan virkarikossyytteeseen. Huomiota kohdistuu siihen, kuinka moni republikaaneista tekee poliittisesti riskialttiin teon ja liittyy mukaan äänestämään Trumpia vastaan. Ainakin Trumpia aiemminkin kritisoinut republikaaninen kongressiedustaja Adam Kinzinger on vihjaillut voivansa äänestää virkarikossyytteen puolesta.

Osa republikaaneista on kritisoinut Trumpia viime viikon toiminnasta, mutta sanonut pitävänsä virkarikossyytettä tarpeettomana ja kansaa jakavana toimena. Demokraatit ovat kuitenkin katsoneet, että Trumpille on koiduttava seurauksia väkivaltaisuuksiin yllyttämisestä.

Ukraina-skandaali johti virkarikossyytteeseen vuosi sitten

Trumpista tulisi ensimmäinen presidentti, joka on asetettu virkarikossyytteeseen kahdesti, sillä joulukuussa 2019 hän sai virkarikossyytteen Ukraina-skandaalin takia. Kaikkiaan vain kaksi presidenttiä ennen Trumpia oli saanut virkarikossyytteen: Andrew Johnson ja Bill Clinton.

Edustajainhuone katsoi Trumpin painostaneen Ukrainan johtoa tutkimaan demokraattien Joe Bidenia, jotta saisi käyttöönsä tietoa presidentinvaaleja varten. Tuolloin yksikään republikaani ei äänestänyt virkarikossyytteen puolesta.

Syyte ei johtanut viraltapanoon, sillä republikaanienemmistöinen senaatti vapautti Trumpin syytteestä.

Nyt virkarikosoikeudenkäyntiä ei mitä todennäköisimmin ehditä käydä senaatissa ennen Trumpin presidenttikauden päättymistä ensi viikolla. Asiaa voidaan kuitenkin käsitellä senaatissa Bidenin presidenttikauden alettuakin.

Jos senaatti päättäisi antaa Trumpille langettavan tuomion, se voisi myös päättää estää häntä enää pyrkimästä tulevaisuudessa julkiseen virkaan.

Trump sanoi tiistaina virkarikossyytemenettelyä "täysin naurettavaksi" ja sanoi sen suututtavan häntä suunnattomasti.

Edustajainhuoneen istunnon on tarkoitus alkaa kello 16 Suomen aikaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?