FBI:n sisäinen asiakirja vuoti julki: Väkivallasta tuli varoitus jo päivää ennen Capitolin valtausta – ”Menkää sinne valmiina sotaan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

FBI:n sisäinen asiakirja vuoti julki: Väkivallasta tuli varoitus jo päivää ennen Capitolin valtausta – ”Menkää sinne valmiina sotaan”

Viisi ihmistä kuoli, kun mellakoitsijat tunkeutuivat Yhdysvaltain kongressiin viime viikolla.

Yhdysvaltojen kongressiin tunkeutuneet mellakoitsijat ottivat yhteen poliisin kanssa.­

12.1. 20:21

Yhdysvaltojen keskusrikospoliisi FBI:n toimisto Virginiassa julkaisi sisäisen varoituksen siitä, että ekstremistit valmistautuivat matkustamaan Washingtoniin harjoittamaan väkivaltaa ja ”sotimaan”, The Washington Post uutisoi. Varoitus julkaistiin päivää ennen kuin mellakoitsijat ryntäsivät Yhdysvaltain kongressin rakennukseen.

Mellakoitsijat valtasivat hetkellisesti Capitolin 6. tammikuuta, kun senaatti oli vahvistamassa Joe Bidenin voittaman presidentinvaalin ääniä. Istunto keskeytyi, kun Trump-paitoihin ja MAGA-lippalakkeihin pukeutuneet mellakoitsijat ryntäsivät rakennukseen.

Washington Post kertoo nähneensä poliisin sisäisen asiakirjan. Tämä asiakirja on ristiriidassa sen väitteen kanssa, ettei FBI:lla olisi ollut tiedustelutietoa mahdollisesta väkivallasta.

Asiakirjan mukaan yksilöt olivat suunnitelleet Capitolille ryntäämistä ja muun muassa jakaneet karttaa rakennuksen tunneleista. Lisäksi väkivallasta puhuttiin verkossa.

– Verkkokeskustelussa on käsitelty väkivaltaan kannustamista kuten: ”Olkaa valmiita taistelemaan. Kongressin on kuultava, kuinka lasi särkyy, ovet potkitaan sisään ja heidän BLM:n ja Pantifan orjasotilaiden veri vuotaa. Olkaa väkivaltaisia. Lopettakaa tämän kutsumista marssiksi, mielenosoitukseksi tai protestiksi. Menkää sinne valmiina sotaan. Saamme presidenttimme tai kuolemme. Mikään muu ei saavuta tätä tavoitetta, asiakirjassa sanotaan.

BLM viittaa todennäköisesti tasa-arvoa vaativaan Black Lives Matter -liikkeeseen. Pantifa on puolestaan halveksiva termi äärivasemmistolaisesta ja antifasistisesta antifa-liikkeestä, jonka edustajat ovat ottaneet yhteen äärioikeistolaisten kanssa.

WP:n lähteen mukaan FBI ei tiennyt asiakirjan julkaisun aikaan, ketkä olivat verkossa kannustaneet muita väkivaltaan.

Ryntäyksessä Capitoliin kuoli viisi ihmistä, joista yksi oli poliisi. Lisäksi Capitolia vartioinut poliisi teki itsemurhan muutama päivä valtauksen jälkeen.

Kymmeniä on otettu kiinni Capitolin tapahtumien takia. Oikeusministeriö ja FBI ovat sanoneet etsivänsä ainakin 150 epäiltyä, New York Times kertoo.

Juttua tarkennettu kello 22.27: Capitolin valtauksessa kuoli yksi poliisi, toinen poliisi teki itsemurhan valtauksen jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?