Jopa 9 000 lasta kuoli naimattomille äideille tarkoitetuissa kodeissa Irlannissa – sadat haudattiin vaivihkaa nimettömään joukkohautaan

Mittava tutkinta käynnistyi vuonna 2015, kun paikallinen historioitsija oli väittänyt, että lähes 800 lasta oli haudattu naimattomille äideille ja näiden lapsille tarkoitetun laitoksen pihalle. Tutkinnassa väite osoittautui paikkansa pitäväksi.

12.1.2021 19:13

Irlannin pääministeri aikoo pyytää virallisesti anteeksi kirkon ”kodeissa” asuneilta äideiltä ja lapsilta, Reuters uutisoi. Taustalla on useita vuosia kestänyt tutkinta niin sanottujen äiti ja lapsi -kotien toiminnasta. Kyseiset laitokset oli tarkoitettu raskaana olleille naisille, jotka eivät olleet naimisissa. Lapsen saamista avioliiton ulkopuolella pidettiin tuolloin häpeällisenä.

Tutkintalautakunnan mukaan vuosina 1922–1998 äideille ja lapsille tarkoitetuissa laitoksissa oli käynyt 56 000 äitiä ja 57 000 lasta oli syntynyt niissä. Viimeinen äiti ja lapsi -koti suljettiin vuonna 1998, Independent kertoo.

Tutkinnan mukaan kodeissa lapsikuolleisuus oli ”järkyttävällä tasolla”.

Lautakunnan tuoreessa raportissa kerrotaan, että 9 000 lasta kuoli niissä 18 kodissa, jotka olivat tutkinnan kohteena.

Suurin osa laitoksissa syntyneistä lapsista annettiin adoptoitavaksi tai he kasvoivat pääosin katolisten nunnien pyörittämissä orpokodeissa. Lautakunnan mukaan on kuitenkin mahdotonta todistaa, että äitejä olisi pakotettu antamaan lapsensa ulkomaille adoptioon.

Tutkinnan kohteena oli lähinnä katolisen kirkon perustamia koteja, mutta BBC:n mukaan myös protestanteilla oli vastaavanlaisia laitoksia. Lisäksi tutkinnan kohteena oli myös neljä valtion operoimaa kotia.

Tutkinta kodeista käynnistyi, kun Tuamissa paikallinen historioitsija oli löytänyt 796 lapsen kuolintodistukset vuonna 2014, mutta ei löytänyt mitään merkintää siitä, minne kirkon laitoksessa syntyneet lapset oli haudattu kahta lukuun ottamatta. Historioitsija epäili, että lapset oli haudattu merkitsemättömään joukkohautaan nunnien aikoinaan pyörittämän äitien ja lasten -kodin alueelle. Irlannin hallitus päätti perustaa lautakunnan helmikuussa 2015.

Vuonna 2017 kerrottiin, että lapset oli haudattu lastenkodin alueella maan alla sijainneisiin säiliöihin. Nuorimmat lapsista olivat ennenaikaisesti syntyneitä vauvoja ja vanhimmat noin 3-vuotiaita.

Tuamissa sijainneeseen laitokseen lähetettiin aikoinaan noin 35 000 raskaana ollutta naista, jotka olivat saamassa lapsen avioliiton ulkopuolella. 1920-luvun puolivälistä alkaen aina 1960-luvulle asti lapsi kuoli laitoksessa lähes joka toinen viikko, BBC uutisoi vuonna 2017. Laitos suljettiin vuonna 1961 ja rakennus tuhottiin vuonna 1972.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?