Tämä tiedetään Trumpin viimeisestä viikosta vallassa – ”Monet meistä tuntevat itsensä petetyiksi” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tämä tiedetään Trumpin viimeisestä viikosta vallassa – ”Monet meistä tuntevat itsensä petetyiksi”

Donald Trump matkustaa Meksikon rajalle ja jakaa mitaleita tukijoilleen, mutta kaikkia presidentin liikkeitä ei osata arvata.

Mitä Donald Trump aikoo? Presidentti ei ole näyttäytynyt julkisesti viime keskiviikon jälkeen ja Twitter-tilin sulkeminen on hiljentänyt hänet.­

12.1. 10:25

Eilen alkoi presidentti Donald Trumpin viimeinen kokonainen viikko virassaan Valkoisessa talossa. Joe Biden vannoo virkavalansa ensi viikon keskiviikkona.

Trumpin Twitter-tili on poistettu ja hänen hallintonsa kutistunut seurauksena kongressin väkivaltaisesta valtauksesta viime viikolla.

Kongressin edustajainhuoneen demokraatit esittivät Trumpille virkasyytettä, jos varapresidentti Mike Pence ei käynnistä Trumpin viraltapanoa perustuslain 25. lisäyksen perusteella. Syytteen mukaan Trump yllytti kannattajiaan kapinaan usuttaessaan nämä riehumaan Capitol-kukkulalle viime viikolla.

Donald Trump väistyy presidentinvirastaan kahdeksan päivän kuluttua.­

Trumpin ja Pencen välit ovat happamoituneet Pencen todettua, ettei hänellä ollut varapresidenttinä valtuuksia vaalituloksen kumoamiseen, mitä Trump oli vaatinut.

Kaksikko kuitenkin tapasi maanantaina Valkoisessa talossa, joten merkkejä siitä, että Pence olisi puuhaamassa Trumpin viraltapanoa, ei ole.

Samaan aikaan Trumpin hallinnon jäsenet laskevat päiviä presidentin lähtöön. Useat avustajat ja ministerit erosivat kongressihyökkäyksen seurauksena, ja viimeisin lähtijä oli virkaatekevä kotimaan turvallisuuden ministeri Chad Wolf.

Jotkut eroa harkinneet ovat kuitenkin päättäneet jäädä auttaman hallinnon vaihdoksen sujumiseksi ja samalla pyrkivät estämään presidentin ja tämän lähipiirin viime hetken mahdollisia vahingollisia toimia.

Valkoisessa talossa on ollut hiljaista viime keskiviikon jälkeen.­

– Hän on menettänyt meidät, oman hallintonsa. Monet meistä tuntevat itsensä petetyiksi, kertoi eräs korkea Valkoisen talon lähde uutistoimisto Reutersille.

– Kukaan ei enää välitä. Kaikki ovat alistuneita ja haluavat vain loppuviikkojen menevän nopeasti ohi, kertoi Valkoisen talon virkailija.

Nurkkaan ahdistettu Trump aikookin ilmeisesti keskittyä viimeisenä viikkonaan pelastamaan sitä vähää, mitä hänen uskottavuudestaan presidenttinä on jäljellä. Trumpin avustajien mielestä presidentin kannattaisi tuoda esille kautensa saavutuksia.

Valkoisessa talossa on harkittu järjestää tilaisuuksia, joissa korostetaan Trumpin hallinnon saavutuksia muun muassa Lähi-idän rauhan edistämisessä, hallinnon sääntöjen purkamisessa, työpaikkojen luomisessa ja Kiinan pyrkimysten vastustamisessa.

Trump liittolaisineen pohtii myös keinoja iskeä takaisin Twitteriä ja muita teknologiajättejä vastaan. Trumpin kerrotaan kiehuneen raivosta Twitterin suljettua pysyvästi hänen tilinsä, jonka kautta presidentti oli tottunut viestimään tekemisistään ja mielipiteistään.

– On hyvin mahdollista, että näemme lähiaikoina toimia teknologiajättejä vastaan sekä muistutuksia Trumpin hallinnon jättämästä perinnöstä, totesi Trumpin kampanjan neuvontajana Jason Miller.

Trump ei ole näyttäytynyt julkisuudessa viime keskiviikon jälkeen, mutta tänään hänen kannattajansa aikovat olla vastassa kun presidentti vierailee Texasissa.

Jotain symboliikkaa Trumpin tilanteeseen voinee nähdä siinä, että hän valitsi vierailupaikakseen Alamon rajakaupungin, jonka nimi muistuttaa amerikkalaisten urhoollisesta taistelusta viimeiseen mieheen meksikolaisia vastaan 1836. Varsinainen Alamon linnoitus sijaitsee kuitenkin yli 300 kilometriä pohjoiseen rajalta, jonne Trump suuntaa.

Meksikon muurin pätkä Texasin Hidalgossa.­

Rajamuurin pystyttäminen siirtolaisten estämiseksi oli yksi Trumpin vaaliteemoista ja toimista presidenttinä. Neljän vuoden aikana muuria saatiin pystyyn noin 650 kilometriä. Se on vähemmän kuin Trump lupasi, sillä hän halusi muurin kattavan koko noin 3 000 kilometrin pituisen rajan.

Trump ojensi maanantaina Yhdysvaltain korkeimman siviilikunniamerkin Medal of Freedomin läheiselle liittolaiselleen, edustajainhuoneen republikaanijäsenelle Jim Jordanille, joka kongressin valtauksen jälkeenkin tuki aloitetta kumota presidentinvaalien tulos.

Kongressiedustaja Jim Jordan on Trumpin vankimpia tukijoita kongressissa.­

Trumpin piti ojentaa myös toinen vastaava mitali, mutta sen saaja, amerikkalaisen jalkapallon New England Patriots -joukkueen valmentaja Bill Belichick kieltäytyi kunniasta. Kuuden Super Bowlin voittaja kertoi kieltäytymisensä perusteeksi ”traagiset tapahtumat” viime viikolla. Belichick ja Trump ovat tunteneet toisensa pitkään.

Trump on jakanut mitaleita aiemminkin, ja tuolloin tehnyt sen näyttävien seremonioiden kera. Vaalitappion jälkeen mitalinojennukset ovat kuitenkin olleet yksityistilaisuuksia.

Trumpin viimeisten päivien tekemisten seuranta on vaikeampaa ilman presidentin Twitter-tiliä, mutta sen verran hän ehti ennen tilin sulkua twiitata, että tiedätään mitä Trump ei ainakaan tee:

– En osallistu virkaanastujaisiin tammikuun 20. päivänä, twiittasi Trump perjantaina.

Hänestä tulee ensimmäinen istuva presidentti 152 vuoteen, joka ei osallistu seuraajansa valanvannomistilaisuuteen.Lähteet: Politico, AP, Reuters, Guardian, Bloomberg, Voice of America, KSAT.com

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?