Washingtonin viimeviikkoisten väkivaltaisuuksien vuoksi virastaan eronneen Capitolin poliisipäällikön Steven Sundin mukaan edustajainhuoneen ja senaatin turvallisuudesta vastaavat viranomaiset estivät hänen yrityksensä kutsua kansalliskaarti poliisien avuksi.
Sund kertoo asiasta Washington Postin maanantaina julkaisemassa haastattelussa, joka on hänen ensimmäinen julkinen ulostulonsa tapahtumista. Poliisipäällikön kertoman poikkeaa useiden muiden viranomaisten väitteistä, joiden mukaan kansalliskaartilta ei olisi pyydetty apua etukäteen.
Kansalliskaartilaisia kuvattuna Capitol-kukkulalla viime viikon keskiviikkona.
Sundin mukaan hänen esimiehensä suhtautuivat vastahakoisesti muodolliseen avunpyyntöön, jonka esittämisen myötä kansalliskaarti olisi päivystänyt valmiina tulemaan apuun tarvittaessa. Sund oli itse huolestunut mielenosoituksen mahdollisista seurauksista kaksi päivää ennen sen järjestämistä.
Esimiesten suhtautuminen ei Sundin mukaan muuttunut edes silloin, kun poliisin tiedustelutiedoista kävi ilmi, että presidentti Donald Trumpin kaupunkiin kutsuma mielenosoittajien joukko olisi todennäköisesti paljon suurempi kuin aiemmissa vastaavissa kokoontumisissa.
Useat hallinnon viranomaiset ovat kertoneet kongressin tapahtumien jälkeen, että Trumpin kannattajien tunkeutuminen rakennukseen olisi voitu estää, mikäli Capitolin poliisi olisi pyytänyt etukäteen vahvistuksia sen turvaamiseen. Capitolin poliisin on väitetty jopa kieltäytyneen Pentagonin puolelta etukäteen tulleesta avuntarjouksesta, kertoo muun muassa Reuters.
Trumpin kannattajat aiheuttivat monenlaista tuhoa mellastaessaan kongressirakennuksen sisällä.
AP:n puolustuslähteiden mukaan Capitolin poliisi olisi kieltäytynyt myös oikeusministeriön avuksi tarjoamista FBI-agenteista vielä tapahtumien ollessa käynnissä.
Sund kertoi pyytäneensä edustajainhuoneen ja senaatin turvallisuudesta vastaavilta viranomaisilta lupaa esittää pyyntö, jonka myötä kansalliskaarti olisi ollut valmiudessa mielenosoituksen ajan. Sundin mukaan hänen pyyntönsä torjuttiin tai sitä lykättiin kuusi kertaa.
– Jos meillä olisi ollut kansalliskaarti, olisimme saaneet pidettyä heitä aisoissa pidempään ja niin kauan, kunnes enemmän apuvoimia olisi saapunut paikalle, Sund kertoi Washington Postille.
Sundin mukaan edustajainhuoneen turvallisuusjohtaja Paul Irving sanoi, ettei hän pitänyt hyvänä ajatuksena hätätilan muodollista julistamista jo ennen mielenosoitusta. Senaatin turvallisuusjohtaja Michael Stenger puolestaan ehdotti, että Sund ottaisi epämuodollisesti yhteyttä omiin kansalliskaartin kontakteihinsa ja pyytäisi näitä ”olemaan etunojassa” mahdollisen avuntarpeen varalta.
Kansalliskaarti partioi Capitolin alueella sunnuntaina.
Sund kertoi pyytäneensä apua useita kertoja vielä siinä vaiheessa, kun hänen 1 400 vuorossa ollutta alaistaan olivat jo pulassa. Washingtonin poliisilta oli jo tässä vaiheessa tullut satoja poliiseja vahvistukseksi, mutta sekään ei riittänyt.
Sund esitti kiireellisen avunpyynnön vielä Pentagoniin kriisin keskellä soitetussa kokouspuhelussa, johon osallistui useita kaupungin sekä puolustusministeriön viranomaisia. Osa heistä ällistyi Sundin mukaan perusteluista, joilla armeijan henkilöstöstä vastaava kenraaliluutnantti Walter E. Piatt torjui avunpyynnön.
– En pidä visuaalisesti siitä, että kansalliskaarti seisoo poliisin tavoin rivistössä Capitol taustallaan, Piatt sanoi Sundin ja muiden puhelussa mukana olleiden mukaan.
Washingtonin pormestarin kansliapäällikkö John Falcicchio vahvistaa Sundin väitteen ja sanoo muistavansa yhä tarkasti, kuinka tämä suorastaan itki apua puhelinlinjoilla.
Capitolin poliisin työntekijä kunnioitti mellakassa menehtyneen työtoverinsa muistoa virkamerkkiinsä kiinnitetyllä mustalla surunauhalla sunnuntaina.
Washington Post ei tavoittanut Irvingiä kommentoimaan Sundin puheita. Stenger puolestaan kieltäytyi kommentoimasta asiaa. Kumpikin on joutunut jättämään työnsä keskiviikon väkivaltaisuuksien vuoksi.
Pentagonin tiedottaja Jonathan Hoffman sen sijaan pysyi edelleen kannassa, jonka mukaan Capitolin poliisilta ei ollut tullut avunpyyntöä ennen kuin Trumpin kannattajat olivat jo tunkeutumassa sisään kongressiin.
Kansalliskaarti oli lopulta paikalla Capitolilla hieman ennen kello kuutta illalla, jolloin neljä ihmistä oli jo ehtinyt menettää henkensä ja pahin tilanne mennä ohi.