Demokraatit esittävät Trumpille virkasyytettä – toteutuessaan tekisi historiaa

Trumpista saattaa tulla maan ensimmäinen presidentti, joka joutuu vastaamaan virkasyytteeseen kahdesti.

Yhdsyvaltain väistyvä presidentti Donald Trump.

11.1.2021 19:24

Yhdysvalloissa demokraatit esittävät virkasyytteen nostamista presidentti Donald Trumpia vastaan, jos varapresidentti Mike Pence ei ryhdy toimiin Trumpin hyllyttämiseksi perustuslain 25. lisäyksen perusteella, kertoo uutistoimisto AFP. Demokraattien mukaan Trump yllytti kannattajiaan kapinaan usuttaessaan nämä riehumaan Capitol-kukkulalle viime viikolla.

Demokraatit esittivät, että edustajainhuone olisi vaatinut saman tien Penceä käynnistämään Trumpin viraltapanon, mutta republikaanit torppasivat pikaisen äänestyksen esityksestä. Edustajainhuone äänestää asiasta huomenna, minkä jälkeen Pencellä on 24 tuntia aikaa toimia.

Jos Trumpin viraltapanoa perustuslain 25. lisäyksen nojalla ei ole aloitettu 24 tunnin kuluessa, edustajainhuone äänestää Trumpin asettamisesta virkasyytteeseen, kertoo Bloomberg. Se voisi tapahtua jo ylihuomenna. Trumpin virkasyytteeseen saattaisi kuulua myös kielto toimia poliittisessa virassa tulevaisuudessa.

Pencen on kerrottu harkitsevan Trumpin viraltapanon käynnistämistä, mutta toistaiseksi mikään ei ole viitannut siihen, että hän aikoisi toimia.

Jos Trumpia vastaan nostetaan virkasyyte, hänestä tulee ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka joutuu virkasyytteeseen kahdesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?