Pelosi vaatii Trumpin viraltapanoa virkasyytteen uhalla

Demokraatit vaativat ensin varapresidentti Pencea käynnistämään Trumpin viraltapanon.

Nancy Pelosi haluaa Donald Trumpin Valkoisesta talosta mahdollisimman nopeasti.

11.1.2021 3:03 | Päivitetty 11.1.2021 6:48

Yhdysvalloissa demokraattipuhemies Nancy Pelosi kertoo edustajainhuoneen vaativan maanantaina varapresidentti Mike Pencea käynnistämään maan väistyvän presidentin Donald Trumpin viraltapanon perustuslain 25:nnen lisäyksen perusteella.

Jos asia ei etene, esittää edustajainhuone Trumpille virkasyytettä.

– Vaadimme varapresidenttiä vastaamaan 24 tunnin kuluessa, Pelosi kirjoittaa demokraattikollegoilleen.

Perustuslain 25:nnen lisäyksen mukaan varapresidentti voi nousta virkaatekeväksi presidentiksi, mikäli presidentti on estynyt hoitamaan virkatehtäviään esimerkiksi terveydellisistä syistä. Laki hyväksyttiin neljä vuotta presidentti John F. Kennedyn salamurhan jälkeen.

Pelosi kertoo kongressin alahuoneen tulevista askelista demokraattikollegoilleen osoittamassa kirjeessä, jonka uutiskanava NBC Newsin toimittaja Sahil Kapur on julkaissut Twitterissä.

Erityisesti demokraatit ovat vaatineet Trumpin viraltapanoa kongressitalon keskiviikkoisten mellakoiden vuoksi.

Virkasyytettä ei välttämättä vietäisi heti senaatin eteen

Yhdysvaltalaislehti Hillin mukaan Pelosi ei sanonut suoraan, milloin mahdollinen virkasyyteäänestys toteutettaisiin, mutta demokraattiavustajien mukaan äänestys pyrittäneen järjestämään alkavan viikon puolivälin tienoilla.

– Toimimme kiireellisesti suojataksemme perustuslakimme ja demokratiamme, sillä tämä presidentti muodostaa välittömän uhkan näistä molemmille, Pelosi kirjoitti kollegoilleen.

Vaikka Trumpin kausi vetelee viimeisiään, voi yksi syy virkasyyteasian edistämiseksi olla pyrkimys estää Trumpin tulevat aikeet. Trumpin tuomitseminen estäisi häntä jatkossa hakemasta liittovartion virkaan.

Demokraattien kongressiedustaja James Clyburn kertoi sunnuntaina CNN:lle, että vaikka virkasyytteen asettamisesta äänestettäisiin nyt, ei sitä vietäisi välttämättä heti eteenpäin senaattiin. Clyburnin mukaan demokraatit saattaisivat odottaa asiassa tulevan presidentin Joe Bidenin sadan ensimmäisten virkapäivän ajan, jotta uusi presidentti saa ensin hallintonsa kuntoon. Virkasyyte voitaisiin mahdollisesti lähettää senaattiin vasta sitten.

Yhdysvaltalaislehti New York Timesin mukaan Clyburn arvioi aiemmin sunnuntaina, että virkasyyteasiasta voitaisiin äänestää edustajainhuoneessa ehkä jo tiistaina.

Kyselyt: Enemmistö haluaa Trumpin viralta

Edetessään virkasyyte olisi Trumpille jo toinen. Edustajainhuone asetti Trumpin virkasyytteeseen jo joulukuussa 2019 Ukraina-skandaalin takia. Republikaanienemmistöinen senaatti äänesti kuitenkin viraltapanoa vastaan.

Vaikka Trumpin aika presidenttinä on käymässä vähiin ja virkasyyteasiaa edistetään kongressissa pikavauhtia, on demokraateilla luultavasti takanaan tarvittavat äänet asettaa presidentti jälleen virkasyytteeseen. Heidän uskotaan voivan saada pyrkimyksilleen tukea myös republikaanien leiristä.

On kuitenkin epätodennäköistä, että Trumpin tuomitsemiselle ja Valkoisesta talosta potkimiselle riittäisi tarpeeksi tukea kongressin ylähuoneessa senaatissa. Viraltapano vaatisi toteutuakseen kahden kolmasosan enemmistön satapaikkaisesta senaatista.

Uutiskanava CNN:n mukaan valtaosa yhdysvaltalaisista on Trumpin viraltapanon takana, vaikka tämän presidenttikautta on virallisesti jäljellä alle kaksi viikkoa. Maan seuraava presidentti Joe Biden astuu virkaan 20. tammikuuta.

Uutiskanava perustaa tietonsa eri kyselyiden tuloksiin. Asia on selkeästi esillä esimerkiksi uutiskanava ABC Newsin ja Ipsosin tekemässä kyselyssä, jonka vastaajista 56 prosenttia on sitä mieltä, että Trump tulisi panna viralta. Ajatusta vastustaa 43 prosenttia vastaajista.

Trumpin kannattajien keskiviikkoisen mellakoinnin jälkeen tehdyissä kyselyissä keskimäärin puolet vastaajista haluaa joko, että Trump eroaa, hänet asetetaan virkasyytteeseen tai hän saa potkut perustuslain 25:nnen lisäyksen perusteella. Runsas 40 prosenttia on sitä mieltä, ettei mitään edellä mainituista tulisi tapahtua.

CNN:n mukaan ajatus Trumpin viraltapanosta ei ole edelleenkään järin suosittu republikaanien leirissä.

Republikaanit tekevät pesäeroa Trumpiin

Osa republikaanipuolueen edustajista on etäännyttänyt itseään Trumpista etenkin keskiviikon kongressin valtausyrityksen jälkeen. Tosin vankkumattomia kannattajiakin puolueesta löytyy.

Trumpin ja Pencen välit ovat happamoituneet Pencen todettua, ettei hänellä ole varapresidenttinä valtuuksia kumota vaalitulosta. Uutiskanava CNN on kertonut, ettei Pence ole vielä poissulkenut mahdollisuutta soveltaa perustuslain 25. lisäystä.

Trump kuitenkin uskoo, etteivät Pence ja Trumpin hallitukseensa kokoamat ministerit lähde kaatamaan häntä, kertoo uutistoimisto Bloomberg. Asiasta kertovat uutistoimiston mukaan asiaa läheisesti tuntevat lähteet.

Toisin kuin Pence, on ulkoministeri Mike Pompeo seissyt keskiviikon kaaoksen jälkeenkin presidenttinsä tukena. Pompeo muun muassa arvosteli lauantaina Twitterin päätöstä jäädyttää Trumpin käyttäjätili pysyvästi.

Republikaanisenaattori Pat Toomey puolestaan kehotti sunnuntaina Trumpia eroamaan virastaan, koska tämä oli ”rekrytoinut tuhansia amerikkalaisia” ja ”kiihottanut nämä hyökkäämään kongressirakennukseen”. Asiasta kertoi NBC News.

Toomey on sanonut Trumpin syyllistyneen virkasyytteen alaisiin rikoksiin. Republikaanisenaattori ei usko, että Trumpin ministeristö taipuisi erottamaan tämän. Toomey ei myöskään usko, että kongressilla olisi tarpeeksi aikaa virkasyytteen nostamiseksi.

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 6.47.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?