Conan-miekkaansa esitellyt Schwarzenegger julisti: Trump on ”historian surkein presidentti” ja kongressin valtaus kuin natsien kristalliyö - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Conan-miekkaansa esitellyt Schwarzenegger julisti: Trump on ”historian surkein presidentti” ja kongressin valtaus kuin natsien kristalliyö

Schwarzenegger vertasi Capitol-kukkulan tapahtumia 1930-luvun kristalliyöhön Saksassa ja kertoi perheensä tuskasta sodan jälkeisessä Itävallassa.

Arnold Schwarzenegger jakoi kantaaottavan videon sunnuntaina kaikilla sosiaalisen median kanavillaan.­

10.1. 23:27

Legendaarinen kehonrakentaja, sittemmin myös näyttelijänä ja republikaanipoliitikkona tunnettu Arnold Schwarzenegger, 73, otti voimakkaasti kantaa Yhdysvaltain viime aikaisiin tapahtumiin muun muassa Twitterissä julkaisemassaan videossa.

Itävaltalaislähtöinen Schwarzenegger rinnasti keskiviikkoiset kongressin tapahtumat Saksan vuoden 1938 kristalliyöhön, jolloin maan juutalaisvähemmistöön kohdistettiin laajaa väkivaltaa ja heidän omaisuuttaan tuhottiin.

– Minä vartuin Itävallassa ja olen hyvin tietoinen kristalliyöstä, joka siellä nähtiin. Viime keskiviikkona Yhdysvalloissa nähtiin oma kristalli Capitol-kukkulan ikkunoissa, Schwarzenegger sanoo videolla.

Schwarzenegger kertoo videollaan henkilökohtaisia asioita perheestään ja lapsuuden maisemistaan, joista julkisesti puhumista hän kertoo vältelleensä.

– Minä kasvoin maassa, joka oli rakennettu romahtaneen demokratian raunioille. Synnyin (vuonna) 1947, kaksi vuotta maailmansodan päättymisen jälkeen. Vartuin rikkinäisten miesten ympärillä, jotka yrittivät helpottaa juomalla sitä syyllisyyden tunnetta, mitä osallistuminen maailman pahimman hallinnon palvelukseen oli heihin jättänyt.

– En ole koskaan jakanut tätä julkisesti, koska sen jättämä tunne on niin kipeä. Isäni tapasi tulla kotiin kerran tai pari viikossa humalassa. Hän alkoi huutaa ja lyödä meitä ja pelotella äitiä.

– En syyllistänyt siitä häntä, koska samaa tapahtui myös meidän naapurissamme ja muissa perheissä. Näin sen omin silmin, kuulin omin korvin. Heillä oli kranaatin sirpaleita ja kipuja kehossaan, mutta myös henkistä tuskaa siitä, mitä he olivat nähneet ja tehneet.

Schwarzeneggerin mukaan Euroopan 1930-luvun tapahtumat alkoivat valheista, jotka seurasivat toinen toistaan.

– Eurooppalaisen taustani vuoksi olen nähnyt omakohtaisesti, miten asiat voivat riistäytyä hallinnasta.

Schwarzenegger syyttää Trumpia vallankaappausyrityksestä ja ihmisten johtamisesta harhaan.

– Minun isäni ja hänen naapurinsa johdettiin myös harhaan valheilla ja tiedän, mihin se johtaa.

Entinen Kalifornian kuvernööri nimeää Trumpin ”epäonnistuneeksi johtajaksi, joka tulee tulee jäämään historiaan surkeimpana presidenttinä koskaan”.

– Parasta asiassa on, että pian hän on yhtä merkityksetön kuin vanha twiitti, Schwarzenegger lohkaisee.

Conanin miekkakin pääsi videolle

Lukuisista näyttelijänsuorituksistaankin tunnettu mies valjastaa videolla viestinsä läpimenon tueksi hänet maailmanmaineeseen vuonna 1982 nostaneen Conan-elokuvan Barbaari-hahmon keskeisen rekvisiitan: Conan-miekan.

– Näettekö tämän miekan? Se on Conanin miekka, Schwarzenegger esittelee.

Hän kuvailee metallurgisessa mielessä hyvinkin asiantuntevasti miekan tekemisen käytäntöjä ja rinnastaa ne Yhdysvaltain demokratian historialliseen kehitykseen.

–  Demokratiamme on kuin tämän miekan teräs. Mitä enemmän sitä karkaisee, sitä vahvemmaksi se tulee. Demokratiaamme on muokattu sodilla, epäoikeudenmukaisuudella ja kapinoinnilla.

Schwarzenegger vetoaa videolla amerikkalaisiin, että nämä antaisivat tukensa valitulle presidentille Joe Bidenille.

Hän näkee kriisin myönteisenä lopputuloksena, että Yhdysvaltain demokratia on vahvistunut.

– Vaikka olemme nyt järkyttyneitä viime aikojen tapahtumista, meistä tulee vahvempia, koska olemme nähneet, mitä voimme menettää, Schwarzenegger summaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?