Edustajain­huoneen puhujan­pöntön virnuillen varastanut mies on pidätetty – myös QAnon-”shamaani” kiinni - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Edustajain­huoneen puhujan­pöntön virnuillen varastanut mies on pidätetty – myös QAnon-”shamaani” kiinni

Poliisi on ottanut kiinni Floridassa 36-vuotiaan miehen, jota epäillään tunkeutumisesta Capitol-rakennukseen Washingtonissa.

Puhujanpöntön varastanut Adam Johnson on pidätetty.­

9.1. 19:33 | Päivitetty 9.1. 20:39

Adam Johnson otettiin kiinni perjantaina Parrishissa Floridassa ja on nyt pidätettynä. Johnson esiintyy yhdessä kongressin valtauksesta otetuista kuvista, jossa hän kantaa leveästi hymyillen edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin puhujanpönttöä kongressirakennuksen käytävällä.

Johnsonia vastaan on nostettu syytteet.­

Symbolisesti tärkeän kalusteen kohtaloa ei toistaiseksi tiedetä.

Johnsonia syytetään muun muassa valtion omaisuuden varastamisesta sekä väkivaltaisesta tunkeutumisesta Capitolin alueelle.

Trump-pipoa päässään pitänyt Johnson on amerikkalaismedian mukaan viisilapsisen perheen koti-isä. Vaimo toimii lääkärinä, kertoo Miami Herald.

Johnsonilla on rikostaustaa, muun muassa liikenne- ja huumerikkeitä.

Johnson postasi sosiaaliseen mediaan kuvia ja videoita Washingtonista. Hän on aiemmin arvostellut Black Lives Matter -liikettä.

Myös toinen maailmalle levinneistä kuvista tuttu valtaaja, sarvipäähineeseen ja turkiksiin pukeutunut puolialaston ”shamaani” Jacob Anthony Chansley on pidätetty, kertoi oikeusministeriö lauantaina. Myös häntä vastaan on nostettu syytteet.

Muun muassa Business Insider ja Arizona Republic kertovat miehen olevan verrattain tunnettu ”shamaani” ja sidoksissa QAnon-salaliittojärjestöön. Chansley, 32, on käyttänyt nimeä Jake Angeli.

Angeli on havaittu Arizona Republic -lehden mukaan useissa äärioikeiston mielenosoituksessa Arizonan osavaltiossa jo vuodesta 2019 alkaen.

Hänen kerrotaan huutaneen salaliittoteorioita sisältäneitä lauseita. Lisäksi hän osoitti viime vuonna mieltään koronarajoituksia vastaan ja Phonixissa järjestetyssä Trumpin kannatustilaisuudessa hän kantoi kylttiä, jossa luki ”Q lähetti minut”.

Washingtonissa Angeli marssi kongressirakennukseen etujoukossa ja kantoi lanteillaan megafonia. Myöhemmin hän poseerasi muun muassa senaatin puheenjohtajan paikalla.

Yhdysvaltain liittovaltion keskusrikospoliisi FBI on pyytänyt apua Capitoliin tunkeutuneiden tunnistamisessa. Jo yli 50 henkilöä vastaan on nostettu rikossyytteitä tapahtuneesta.

Adam Johnsonin varastaman puhujanpöntön tämänhetkisestä sijainnista ei toistaiseksi ole tietoa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?