Trumpin sovinnollisuus ei kestänyt kauaa – jakoi kiivaan viestin Twitterissä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin sovinnollisuus ei kestänyt kauaa – jakoi kiivaan viestin Twitterissä

Presidentti Trump vakuutti Twitterissä, ettei hänen äänestäjiään kohdella epäreilusti.

Trumpin sosiaalisen median tilit jäädytettiin keskiviikkona.­

8.1. 19:57

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on Twitter-jäähynsä jälkeen palannut vanhalle linjalleen.

– Niiden 75 000 000 hienon amerikkalaisen patriootin, jotka antoivat äänensä minulle sekä Amerikka ensin - ja Make America Great Again -politiikan puolesta, voimakas ääni tullaan kuulemaan kauas tulevaisuuteen, Trump kirjoitti Twitterissä.

– Heitä ei kohdella epäkunnioittavasti tai epäoikeudenmukaisesti millään tavalla, millään muotoa tai missään tilanteessa!!! Trump kirjoitti.

Trump sai marraskuun presidentin vaaleissa tarkemmin ottaen 74,2 miljoonaa ääntä.

Twitter ja Facebook sulkivat torstaina väliaikaisesti Trumpin käyttäjätilit kongressin väkivaltaiseksi leimahtaneen mellakoinnin seurauksena, jottei presidentti pääsisi lietsomaan tulehtunutta ilmapiiriä entisestään.

Twitterissä Trumpin jäähy päättyi varhain perjantaiaamuyönä Suomen aikaa. Pian sen jälkeen presidentti jakoi pikaviestipalvelussa videoviestin.

Ensimmäinen viesti tauon jälkeen oli huomattavasti aiempia sovinnollisempi. Siinä Trump otti kovan linjan mellakkaan ja vetosi kannattajiinsa, jotta nämä hyväksyisivät vaalituloksen ja vallan vaihtumisen.

Trumpin kannattajat tunkeutuivat keskiviikkona kongressitaloon. Valtaajien joukossa oli tunnettuja äärioikeistolaisia.­

– Mielenosoittajat, jotka tunkeutuivat kongressiin, ovat saastuttaneet Yhdysvaltain demokratian pyhimmän. Te, jotka otitte osaa väkivaltaisuuksiin ja tuhoamiseen, ette edusta maatamme. Ne, jotka rikkoivat lakia, saavat maksaa, Trump sanoi videolla.

– Olemme juuri käyneet läpi tiukan vaalitaistelun ja tunteet ovat pinnassa. Nyt tunteiden täytyy jäähtyä. Meidän täytyy päästä eteenpäin ja alkaa toimia Yhdysvaltojen hyväksi.

Trump ei kuitenkaan suoraan tunnustanut vaalitappiotaan.

Mellakan aikana Trumpia vaadittiin hillitsemään kongressiin hyökänneitä kannattajiaan ja suorasanaisesti tuomitsemaan hyökkäys.

Vaikka Trump lopulta kehottikin näitä palaamaan kotiin, Trump myös osoitti näille ymmärrystä eikä kehotusta pidettykään uskottavana.

Viranomaiset etsivät nyt tunkeutujia, ja näillä voi olla edessään kovia rangaistuksia. Liittovaltion rakennukselle ja irtaimistolle tuhoa aiheuttaneet voivat saada jopa kymmenen vuoden vankeusrangaistuksen.

Trump itse allekirjoitti kesällä asetuksen julkisten muistomerkkien turvaamiseksi. Syynä tähän oli Yhdysvalloissa levinneet mielenosoitukset, joissa protestoijat töhrivät ja kaatoivat historiallisten henkilöiden muistomerkkejä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?