Mika Aaltolan kommentti: Valta valui Trumpin käsistä kenties täysin ja lopullisesti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mika Aaltolan kommentti: Valta valui Trumpin käsistä kenties täysin ja lopullisesti

Kävikö Trumpille kuin Julius Caesarille, joka ensin nosti itsensä yksinvaltiaaksi ja sitten joutui läheisimmänkin ystävänsä hylkäämäksi, pohtii Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

9.1. 8:00

Turvaa ei löydy tulipaloista, ei vaikka ne olisivat suurimpia ja kauneimpia koskaan.

Kun Yhdysvaltojen kongressiin rynnäköintiin, presidentti Trump seurasi sytyttämäänsä tunnepaloa etäämmältä. Seuraajan valinta oli estetty, ainakin hetkeksi.

Ydinkannattaja istui nyt senaatin puheenjohtajan tuolilla. Ihmissydän ei juurikaan muutu. Se aistii valtaa ja reagoi vallan liikahduksiin niitä usein seuraten tai paeten.

Nyt valta oli liikkeellä. Se heijastui varmastikin valtaistumisena, vilunväreinä presidentin iholla.

Fasismi perustuu väkivallan itseisarvoon. Italian yksinvaltias, Benito Mussolini ilmaisi asian hyvin:

”Vain sota tuo esiin ihmisten energian korkeimmassa jännitteisessä muodossaan sekä lyö jalomielisyyden leiman niihin ihmisiin, joilla on päättäväisyyttä toteuttaa sota.”

Väkivalta on moraalista, jaloa, kaunista ja ensikäteistä. Metsän täytyy palaa uusiutuakseen. Vallan keikaukset lähtevät liikkeelle symbolisesti tärkeiden kohteiden anastamisesta tai tuhosta.

Valta on sillä, joka sen päättäväisesti ottaa. Noin tunnin ajan Washingtonissa oli keskiviikkona valtatyhjiö. Valta oli Valkoisessa talossa.

Varapresidentin ja Pentagonin viimein toimiessa valta valui Trumpin käsistä, kenties täysin ja lopullisesti.

 Mussolini olisi pitänyt Trumpia tunarina. Toisaalta Mussolinin lopullinen kohtalo saattaa myös pelottaa.

Mussolini olisi pitänyt Trumpia tunarina. Toisaalta Mussolinin lopullinen kohtalo saattaa myös pelottaa.

Parlamenttitalot on usein rakennettu heijastamaan tasavaltalaista kauneusideaalia, joka juontuu Rooman tasavaltaan. Ne korostavat tasapainoisuutta mahdin tuottamisen välineenä. Kansalainen on turvassa suhteessa massiivisiin pilareihin, kupoleihin ja patsaisiin, joiden kaiverrukset ylistävät yhdistäviä arvoja. Ehkä keskeisimmin e pluribus unum – roomalaiseen runoilijaan Vergiliukseen juontuva sanonta – suomeksi ”monesta yksi”.

Fasisti luo yksinvallalleen vain kulisseja, jotka ylistävät häntä. Trumpissa ja varsinkin hänen valkoista ylivaltaa kannattavissa sarvipäissään elää tuo fasismin piirre. Ehkäpä se on jossakin muodossa kaikissa meissä.

Trump kuitenkin tietää, ettei se ole vailla riskiä. Kohta hän elää vapaana kansalaisena tasavallassa, jossa on harkitut lait, jotka voivat myös riistää häneltä vapauden.

Rooman palaessa vuonna 64 keisari Neron kerrotaan vain laulaneen haikeita lauluja seuratessaan tapahtumia kaupungin ulkopuolelta. Hän syytti palosta kristittyjä samaan tapaan kuin Hitler vuonna 1933 kommunisteja Berliinin valtiopäivätalon tuhopoltosta.

 Kun Trump katseli kannattajiensa vyöryä kongressiin, hänen läheisin tukijansa, varapresidentti Mike Pence, oli juuri kertonut hänelle, ettei aio tukea Trumpin itsevaltaista roolia kongressin istunnossa ja julistaa vaalien voittajaa kansan tahdon vastaisesti. Se hätkähdytti varmasti kuin veitsen lyönti.

Nero sai kuitenkin kansan kaunan päälleen. Hän tappoi itsensä muutamaa vuotta myöhemmin, ennen kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa.

Vain kaksi Rooman keisariajan lukuisista yksinvaltiaista kuoli luonnollisen kuoleman.

Rooman tasavalta kaatui Julius Caesarin nostaessa itsensä yksinvaltiaaksi muiden yläpuolelle.

Senaattorit tekivät epätoivoisen tekonsa yhteistyössä. Viimeisen monista tikareista iski senaattori Brutus, Caesarin läheinen kenraali ja ystävä. Kaikki tietävät kuuluisat viimeiset sanat 2065 vuotta myöhemmin. Kenenkään ei tule olla kaikkien yläpuolella, vaan valta on tasapainotettua, hajautettua. Tämä pyrkimys oli keskeisessä roolissa myös Yhdysvaltojen perustuslakia sorvattaessa.

Kun Trump katseli kannattajiensa vyöryä kongressiin, hänen läheisin tukijansa, varapresidentti Mike Pence, oli juuri kertonut hänelle, ettei aio tukea Trumpin itsevaltaista roolia kongressin istunnossa ja julistaa vaalien voittajaa kansan tahdon vastaisesti. Se hätkähdytti varmasti kuin veitsen lyönti.

Trump etsii paikkaa, mihin voisi linnoittautua turvaan. Sosiaalisessa mediassa hän on monille kuningas.

Mutta poliittisessa todellisuudessa rauhaa voi olla vaikeampi Yhdysvalloista löytää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?