Trumpin Twitter-panna päättyi, eikä presidentti jäänyt hiljaiseksi – antoi varoituksen mellakoitsijoille: ”Taistelin demokratian puolustamiseksi” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin Twitter-panna päättyi, eikä presidentti jäänyt hiljaiseksi – antoi varoituksen mellakoitsijoille: ”Taistelin demokratian puolustamiseksi”

Yhdysvaltain väistyvä presidentti sai Twitter-tilinsä jälleen auki.

8.1. 2:53

Sosiaalisen median palvelut Twitter ja Facebook sulkivat torstaina väliaikaisesti Yhdysvaltain väistyvän presidentin Donald Trumpin käyttäjätilit kongressin väkivaltaiseksi leimahtaneen mellakoinnin seurauksena, jottei presidentti pääsisi lietsomaan tulehtunutta ilmapiiriä entisestään.

Donald Trumpin sulku Twitteristä päättyi varhain perjantaiaamuyönä Suomen aikaa. Trump ei jättänyt tilaisuuttaan hyödyntämättä, vaan jakoi pikaviestipalvelussa videoviestin, jolla hän ottaa kantaa kongressitalolla tapahtuneeseen mellakointiin.

Donald Trump palasi Twitteriin videoviestillä.­

– Haluan aloittaa nostamalla esille hirvittävän hyökkäyksen Yhdysvaltain kongressitalolle. Kuten muutkin amerikkalaiset, olen raivoissani väkivaltaisuuksista, laittomuuksista ja sekasorrosta.

– Valjastin välittömästi kansalliskaartin ja liittovaltion lainvalvonnan turvaamaan rakennuksen ja karkottamaan tunkeilijat. Yhdysvallat on, ja täytyy tulevaisuudessakin olla, lain ja järjestyksen kansakunta.

CNN:n tietojen mukaan Trump olisi kuitenkin ollut haluton turvautumaan kansalliskaartiin, ja määräyksen kerrotaankin tulleen varapresidentti Mike Penceltä.

– Mielenosoittajat, jotka tunkeutuivat kongressiin, ovat saastuttaneet Yhdysvaltain demokratian pyhimmän. Te, jotka otitte osaa väkivaltaisuuksiin ja tuhoamiseen, ette edusta maatamme. Ne, jotka rikkoivat lakia, saavat maksaa.

Trumpin mukaan tässä hetkessä tarvitaan sovinnontekoa ja yhteistyön henkeä, jolla Yhdysvallat eheytetään koettelevan vuoden 2020 ja presidenttivaalien jäljiltä. Demokratian rapauttamisesta syytetty presidentti vakuutteli, että vaalituloksen kyseenalaistamisessa oli kyse vaalien luotettavuuden turvaamisesta.

– Olemme juuri käyneet läpi tiukan vaalitaistelun ja tunteet ovat pinnassa. Nyt tunteiden täytyy jäähtyä. Meidän täytyy päästä eteenpäin ja alkaa toimia Yhdysvaltojen hyväksi.

– Minun kampanjani käytti kaikki lailliset tiet sen varmistamiseksi, että vaalitulos oli oikea. Minun ainoa tavoitteeni oli varmistaa vaalien rehellisyys. Niin menettelemällä taistelin Yhdysvaltain demokratian puolustamiseksi.

– Uskon yhä, että meidän olisi syytä uudistaa vaaleihin liittyvää lainsäädäntöämme siltä osin, että kaikkien äänestäjien henkilöllisyys olisi varmennettavissa.

– Nyt kongressi on vahvistanut tuloksen ja valta vaihtuu tammikuun 20. päivänä. Nyt keskityn siihen, että vallanvaihto tulee tapahtumaan rauhallisesti ja kitkattomasti, Trump totesi videoviestissään.

Trump vetosi kannattajiinsa, jotta nämä hyväksyisivät vaalituloksen ja vallan vaihtumisen.

– Presidenttinänne palveleminen on ollut elämäni kunnia. Kaikille hienoille kannattajilleni haluan sanoa tietäväni, että olette pettyneitä, mutta haluan teidän tietävän, että ihmeellinen matkamme on vasta alkamassa, Trump sanoi.

Trump ei videolla suoraan tunnusta tappiotaan presidentinvaaleissa demokraattien Joe Bidenia vastaan, mutta vaikuttaa hyväksyneen siirtymän uuteen hallintoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?