Näin Trump vietti kohtalokkaan päivän – välit Mike Penceen menivät niin pahasti, ettei kaksikko puhu toisilleen ehkä koskaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin Trump vietti kohtalokkaan päivän – välit Mike Penceen menivät niin pahasti, ettei kaksikko puhu toisilleen ehkä koskaan

Trump kääntyi julkisesti varapresidenttiään vastaan ja oli eri medioiden mukaan haluton puuttumaan kannattajiensa toimintaan.

8.1. 6:01

Kun mellakoitsijat rikkoivat ikkunoita ja valtasivat Yhdysvaltain kongressin ikonista päärakennusta Washington DC:ssä keskiviikkona, presidentti Donald Trump ei tehnyt mitään.

Usean yhdysvaltalaismedian mukaan Trump vaikutti haluttomalta puuttumaan kannattajiensa toimintaan. Mediat pohjaavat tietonsa nimettöminä esiintyneiden lähteiden kertomuksiin.

Presidentin kannattajat hyökkäsivät kongressiin keskiviikkona keskiviikkoiltana Suomen aikaa. Syntyneissä levottomuuksissa kuoli neljä henkilöä.

Levottomuudet alkoivat sen jälkeen, kun Trump kehotti kannattajiaan marssimaan kongressitalolle, jossa laskettiin Yhdysvaltain presidentinvaalien valitsijamiesääniä. Paikalle päästyään kannattajat tunkeutuivat sisälle kongressitaloon.

Washington Postin haastatteleman nimettömän lähteen mukaan Trump halusi, että hänen kannattajansa protestoivat äänekkäästi kongressitalon ulkopuolella. Sen sijaan lähteen mukaan suunnitelmiin ei kuulunut kongressitaloon hyökkääminen.

Trump oli ääntenlaskentaa edeltäneiden viikkojen kehottanut kannattajiaan saapumaan Washingtoniin osoittamaan mieltä väitettyä vaalivilppiä vastaan.

Washington Postin mukaan moni Trumpin neuvonantaja oli etukäteen huolissaan presidentin aikeista puhua mielenosoituksessa. Neuvonantajat pelkäsivät, että Trumpin esiintyminen voisi yllyttää kannattajia väkivaltaisuuksiin.

Puheessaan Trump toisteli samoja väitteitä vaalivilpistä kuin aiemminkin, sanoi, että ei aio koskaan myöntää tappiotaan ja kehotti republikaaneja jatkamaan taistelua vaaleista.

– Me emme koskaan luovuta, hän sanoi kannattajakunnalleen.

Puheessaan Trump sanoi myös marssivansa heidän kanssaan kongressitalolle. Lopulta Trump palasi kuitenkin Valkoiseen taloon seuraamaan tapahtumien kehittymistä.

New York Timesin mukaan Trump linnoittautui puheen jälkeen työhuoneeseensa. Trump kertoi myös avustajilleen olevansa iloinen, että Georgian osavaltion senaattorit David Perdue ja Kelly Loeffler eivät voittaneet senaatin vaaleissa. Trumpin mukaan Perdue ja Loeffler eivät tehneet tarpeeksi auttaakseen häntä vaalivoittoon.

Bloombergille puhuneen lähteen mukaan Trump oli tyytyväinen tilanteen kehittymiseen, mikä huolestutti hänen henkilökuntaansa.

Bloombergin mukaan Trump puhui ennen puhettaan varapresidentti Mike Pencen kanssa puhelimessa. Puhelussa Trump kehotti Penceä hylkäämään osan vaalit voittaneen Joe Bidenin äänistä. Pence yritti puolestaan selittää Trumpille, että hän ei voi puuttua osavaltioiden vaalituloksiin.

Jo keskiviikkoaamuna Trump twiittasi, että Pencen tarvitsee vain lähettää äänet takaisin osavaltioihin. Hän toisteli väitettä myös puheessaan.

– Tee se, Mike, nyt on aika äärimmäiselle rohkeudelle, presidentti twiittasi aamulla.

Trumpin puheen aikana Pence julkaisi kirjeen, jossa hän kertoi, ettei hänellä ole valtuuksia päättää, mitkä äänet lasketaan.

New York Timesin toimittaja Maggie Haberman twiittasi, että Trump oli ollut vihainen Pencelle jo usean päivän ajan. Habermanin mukaan aiemmin Trump oli säästänyt lojaalina pitämänsä Pencen huonolta kohtelulta.

New York Timesin mukaan Trump syytti Pencen kansliapäällikkö Marc Shortia varapresidentin kyvyttömyydestä toimia asiassa. Trump kertoi myöhemmin, että Short ei ole tervetullut Valkoiseen taloon.

Lähipiirin mukaan myös varapresidentti Pence oli vihainen Trumpille.

– Olen tuntenut Mike Pencen pitkään. En ole koskaan nähnyt häntä niin vihaisena, kuin hän oli tänään, republikaanisenaattori Jim Inhofe sanoi Tulsa World -sanomalehdelle keskiviikkona.

Nimetön lähde hallinnon sisällä arvioi uutistoimisto Reutersille, että presidentin ja varapresidentin välit ovat niin huonot, ettei kaksikko välttämättä puhu toisilleen enää koskaan.

CNN:n mukaan keskiviikon aikana useat presidentin neuvonantajat olivat vihaisia, koska presidentti ei tehnyt enempää estääkseen tapahtumia kongressitalolla.

– Hän ei halua, CNN:lle nimettömänä puhunut neuvonantaja sanoi.

Habermanille puhuneen nimettömän lähteen mukaan Trumpille oli lähes mahdotonta puhua keskiviikon aikana.

Bloombergin mukaan kesti 45 minuuttia ennen kuin presidentti saatiin suostuteltua lähettämään twiitti, jossa kehotetaan mellakoitsijoita pidättäytymään väkivallan käyttämisestä. Trump ei kuitenkaan vielä pyytänyt kannattajiaan lähtemään kotiin tai tuominnut väkivaltaisuuksia, joissa oli kuollut jo yksi ihminen.

Myöhemmin Valkoisen talon kansliapäällikkö Mark Meadows ja presidentin tytär ja neuvonantaja Ivanka Trump onnistuivat suostuttelemaan presidentin julkaisemaan videon, jossa hän sanoi kannattajilleen, että on aika lähteä kotiin. Videolla presidentti Trump toisti myös väitteitä, joiden mukaan vaalit varastettiin häneltä.

Videon lopuksi hän sanoi kannattajilleen rakastavansa heitä.

Twitter poisti Facebookin tavoin videon myöhemmin ja jäädytti Trumpin tilin 12 tunniksi.

Jo aiemmin useat republikaanit ja demokraatit olivat vaatineet Trumpia tuomitsemaan väkivallan ja kehottamaan ihmisiä lähtemään kotiin. Useat poliitikot kummastakin suuresta puolueesta tuomitsivat Trumpin kannattajien toimet nopeasti. Esimerkiksi tuleva presidentti Joe Biden piti puheen, jossa kehotti Trumpia puhumaan kannattajilleen.

Sen lisäksi, että Trump kieltäytyi tuomitsemasta väkivaltaa, New York Timesin mukaan Trump kieltäytyi kutsumasta kansalliskaartia apuun. Lopulta luvan kansalliskaartin käyttämiseen antoi varapresidentti Pence, joka oli neuvotellut asiasta puolustusministeri Christopher Millerin kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?