Näin dramaattinen kongressin tyhjentäminen eteni: Salainen palvelu antoi lähtö­merkin Mike Pencelle – ja sitten alkoi tapahtua - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin dramaattinen kongressin tyhjentäminen eteni: Salainen palvelu antoi lähtö­merkin Mike Pencelle – ja sitten alkoi tapahtua

Capitolilla nähtiin keskiviikkona juoksuaskeleita ja kyyneleitä.

7.1. 16:18

Tavallisesti seremoniallinen ja yllätyksetön ääntenlaskenta muuttui kaaokseksi, kun väkijoukko tunkeutui kongressiin.

Tilanteen muuttuessa uhkaavaksi ensimmäisenä turvaan kiidätettiin varapresidentti Mike Pence.

Washington Postin toimittaja Paul Kane kertoo lehdessä seuranneensa ääntenlaskua senaatin pressilehtereillä, kun salainen palvelu antoi varapresidentti Pencelle lähtömerkin. Hyökkääjät olivat päässeet päässeet sisään rakennukseen.

Kun Kane lähti selvittämään syytä Pencen poistumiseen, hän kuuli melua poliisin ja mellakoitsijoiden ottaessa yhteen alemmassa kerroksessa, kuin lyönnin ääniä.

Ulkoa kuului huutamista ja pian istunto päätettiin keskeyttää. Kane palasi pressilehtereille nähdäkseen, kuinka poliisi kiersi lukitsemassa salin kaikki ovet.

Edustajat kyyristelivät tuolien takana, kun mellakoitsijat pyrkivät sisään saliin. Poliisit osoittivat asein ovea, jota mellakoitsijat pyrkivät sisään.

Senaattori Amy Klobuchar katsoi puhelintaan ja kertoi muille läsnäolijoille, että laukauksia oli ammuttu. Poliisi rauhoitteli senaattoreita, ettei tieto välttämättä pidä paikkaansa.

Mutta kello 14.30 paikallista aikaa poliisi käski kaikki poistumaan.

Senaattorit, henkilökunta ja lehdistö ohjattiin lopulta maanalaiseen bunkkeriin, joka oli rakennettu syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen. Portaita ei saanut käyttää, koska mellakoijat liikkuivat talon alemmissa kerroksissa.

Jotkut senaattorit juoksivat, jotkut kävelivät. Heille kerrottiin, että yritettäisiin järjestää bussikuljetus muualle.

Senaattori Rick Scott (vas.) pakeni avustajansa kanssa juosten.­

Nopeaälyinen kongressin avustaja huomasi, että valitsijamiesten äänet sisältävät uurnat piti ottaa mukaan, senaattori Tammy Duckworth kertoo CBS:llä. Ne eivät saisi jäädä hyökkääjille.

Valitsijamiesten äänet sisältävät uurnat pelastettiin.­

Tunnelit, joita yleensä käytetään siirtymisessä kongressin rakennuksesta toiseen tai lounasravintoloihin, toimivat pakoreitteinä. Edustajia kiidätettiin turvaan kongressin alla kulkevalla metrolla, Business Insider kertoo.

Kongressiedustaja Madeleine Deanin poika Pat Cunnane kertoi Twitterissä puhuneensa äitinsä kanssa puhelimessa.

– Hän itkee kaasunaamari kasvoillaan matkalla tuntemattomaan sijaintiin, Cunnane kirjoitti.

Myöhemmin hän kertoi äitinsä olevan turvassa.

Mellakoitsijat rikkoivat ikkunoita päästäkseen sisään rakennukseen. He rikkoivat ovia ja ikkunoita myös sisällä ja varastivat tavaroita.

Hyökkääjät pääsivät puhemies Nancy Pelosin työhuoneeseen ja veivät tämän tavaroita voitonmerkeiksi. Sosiaalisessa mediassa julkaistujen kuvien perusteella Pelosi näyttää lähteneen niin kiireellä, että hänen tietokoneensa jäi lukitsematta.

Huoneeseen tunkeutunut mies nosti jalat Pelosin työpöydälle. Näppäimistölle jätettiin lappu, johon oli kirjoitettu ”Emme peräänny.”

Nancy Pelosin näppäimistölle jätettiin lappu, johon oli kirjoitettu ”Emme peräänny.”­

Lukittujen ovien taakse suojautunut henkilökunta odotti hiljaa kännykät pois päältä, kun tunkeutujat kulkivat ohi.

Republikaanisenaattorin avustaja kertoi Washington Postin Paul Kanelle panneensa teräksisen tangon esteeksi työhuoneensa oveen. Mellakoitsijat yrittivät päästä sisään ja hakkasivat ovea arviolta 20 minuuttia.

Poliisi kävi tiloja läpi siltä varalta, että senaattoreita, työntekijöitä tai lehdistöä olisi vielä jäänyt rakennukseen.

Trumpin kannattajia sisätiloissa.­

Yksin työhuoneessaan odottavaa senaattori Duckworthia pelotti päästää ketään sisään. Duckworthin molemmat jalat amputoitiin hänen vammauduttuaan Irakin-palveluksen aikana.

Hän sopi, että avaisi oven vain kuullessaan tietyt sanat: ”Senaattori Duckworth, senaattori Klobuchar pyysi tulemaan ovelle.” Kun apu tuli, Duckworth saatiin turvalliseen paikkaan muutamassa minuutissa.

Kaiken tämän keskellä Capitolin ruokapalvelut toimivat, Kane hämmästelee. Talon väelle riitti vesipulloja ja lounasrasioita, nautaa ja kanaa.

Kun tilanne rauhoittui, senaattorit päättivät palata saliin ja saattaa työnsä päätökseen. Joe Bidenin voitto sinetöitiin puoli neljältä aamuyöllä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?