Eroaalto käynnistyi Valkoisesta talosta protestina Trumpille

Ainakin neljän henkilön kerrottiin lähteneen ja monien muiden pohtivan eroa.

Yhdysvaltain hallinnossa on käynnistymässä protestieroaalto kongressin valtauksen ja presidentti Donald Trumpin toiminnan takia, kertovat amerikkalaismediat.

Toistaiseksi tunnetuin eroanomuksen jättänyt on Valkoisen talon entinen viestintäpäällikkö Stephanie Grisham, joka erohetkellä toimi ensimmäisen naisen Melania Trumpin kansliapäällikkönä.

Sen paremmin Grisham kuin Valkoinen talokaan ei ole kommentoinut eron syytä, mutta ajoituksen vuoksi sitä pidetään mielenilmauksena Trumpille.

Stephanie Grisham erosi tehtävästään.

Myös Valkoisen talon juhlista ja sosiaalisista tapahtumista vastaava sihteeri Anna Cristina Niceta on eronnut virastaan, kertoo CNN.

Grisham ja Niceta olivat pitkäaikaisimpia Trumpin hallinnon jäseniä.

Niin ikään eroilmoituksen keskiviikkoiltana jättänyt lehdistöavustaja Sarah Matthews perusteli päätöstään seikkaperäisemmin.

– Minulla oli kunnia työskennellä Trumpin hallinnossa ja olen ylpeä toteuttamastamme politiikasta. Kongressissa työskennelleenä järkytyin syvästi näkemästäni. Astun sivuun roolistani välittömästi. Kansakuntamme tarvitsee rauhanomaisen vallanvaihdon.

Turvallisuusneuvonantaja erosi

Myös Valkoisen talon keskeisimpien elimien kerrotaan olevan myllerryksessä. Jopa kansallisen turvallisuusneuvonantajam Robert O’Brienin kerrottiin pohtineen eroamista, mutta hän teki kuitenkin päätöksen jatkaa vielä Trumpin hallinnon viimeiset kaksi viikkoa.

Sen sijaan O’Brienin alainen, apulaisturvallisuusneuvonantaja Matt Pottinger erosi tehtävästään ”tyrmistyneenä protestoijien hyökkäyksestä ja Trumpin roolista väkivallan lietsomisessa”, kertoi uutistoimisto Bloombergin toimittaja Jennifer Jacobs.

Matt Pottingerin kerrotaan pohtineen eroa jo aiemmin, mutta päättäneen jäädä tehtäväänsä esimiehensä pyynnöstä. Nyt mitta tuli täyteen.

Myös apulaishenkilöstöpäällikkö Chris Liddell pohtii CNN:n mukaan eroamista.

NBC puolestaan kertoi, että Trumpin hallituksessa alusta asti istunut liikenneministeri Elaine Chao pohtisi eroa. Chao on naimisissa senaatin republikaanijohtajan Mitch McConnellin kanssa. McConnel asettui keskiviikkona kongressissa pitämässään puheessa voimakkaasti vastustamaan Trumpin ja liittolaisten pyrkimyksiä kiistää vaalitulos.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?