Tutkija pitää Washingtonin tapahtumia järkyttävinä: ”Täytyy toivoa, että mitkään ääri­liikkeet eivät kauheasti katselleet lähetystä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkija pitää Washingtonin tapahtumia järkyttävinä: ”Täytyy toivoa, että mitkään ääri­liikkeet eivät kauheasti katselleet lähetystä”

– Viimeksi Washingtoniin on hyökätty 1812 brittien toimesta. Nyt ovat toimineet maan presidentin fanaattisimmat kannattajat, sanoo Yhdysvaltain politiikkaan erikoistunut tutkija Jani Kokko.

Poliisit ottivat kiinni kongressiin tunkeutuneita mielenosoittajia keskiviikkona Washingtonissa.­

6.1. 23:13

Yhdysvaltojen politiikkaan erikoistunut tutkija Jani Kokko pitää Washingtonin tapahtumia järkyttävinä.

– Viimeksi Washingtoniin on hyökätty 1812 brittien toimesta. Nyt ovat toimineet maan presidentin fanaattisimmat kannattajat.

Kokko katselee CNN:n kanavalta, miten presidentti Donald Trumpin kannattajat rikkovat kongressirakennuksen ikkunoita ja tunkeutuvat sisään.

– Vuoden 1812 sodassa britit hyökkäsivät Washingtoniin ja polttivat muun muassa Valkoisen talon.

Tapahtumista muistetaan kohtaus, jossa Valkoisessa talossa olivat menossa illalliset.

Presidentin puoliso Dolley Madison evakuoi Valkoisen talon. Silloin muun muassa George Washingtonia esittävä kuuluisa iso maalaus kannettiin turvaan.

Tutkija Jani Kokko ihmettelee keskiviikkoillan tapahtumista, miten ulkopuoliset pääsevät noin helposti kongressiin sisälle. Samaa ihmetteli IS:n haastattelussa myös Ulkopoliittisen instituutin Mika Aaltola.

– Itse kun olin viimeksi kongressirakennuksessa, menin portaille ottamaan valokuvaa. Jo tuli vartija sanomaan, että ei saa tulla niin lähelle.

Tapahtumat antavat Kokon mielestä huolestuttavan kuvan maan turvallisuusviranomaisista. Parlamenttirakennukseen pystyy rynnäköimään helposti, kunhan vain on massaa paikalla.

– Täytyy toivoa, että mitkään ääriliikkeet tai islamilaiset terroristit eivät kauheasti katselle lähetystä, jos maailman johtavan sotilasmahdin ylin lainsäädäntöelin pystytään valtaamaan näin helposti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?