Euroopan komissio antanut myynti­luvan Modernan korona­rokotteelle

Aiemmin tänään uutisoitiin, että Euroopan lääkevirasto EMA puoltaa myyntiluvan antamista.

6.1.2021 17:51 | Päivitetty 6.1.2021 18:22

Euroopan komissio on antanut myyntiluvan yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Modernan koronarokotteelle, komissio tiedottaa. Asiasta kertoo myös komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Twitterissä.

Modernan rokote on toinen myyntiluvan EU:n alueella saanut koronarokote. Ensimmäinen oli yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin koronarokote.

– Me olemme varanneet lisää koronavirusrokotteita eurooppalaisille. Modernan rokotteen kanssa meillä tulee olemaan 160 miljoonaa annosta lisää, sanoi von der Leyen tiedotteessa.

Euroopan lääkevirasto EMA antoi vain muutama tunti aiemmin päätöksensä, jossa se suosittelee ehdollista myyntilupaa Modernan rokotteelle.

– Tämä rokote antaa meille toisen työkalun nykyisen hätätilanteen nujertamiseksi, sanoi EMAn pääjohtaja Emer Cooke lausunnossaan.

Von der Leyen kommentoi tuoreeltaan EMAn päätöksen jälkeen, että komissio työskentelee täydessä vauhdissa hyväksyäkseen Modernan koronavirusrokotteen ja tuodakseen sen saataville EU:hun.

Modernan rokote on tehokas estämään koronavirustautia yli 18-vuotiailla, kertoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tiedotteessaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntija Mia Kontio arvioi STT:lle tuoreeltaan päätösten jälkeen, että parhaassa tapauksessa Modernan koronarokotetta voidaan saada Suomeen jo ensi viikolla.

Kontion mukaan Modernan rokotetta on ostettu EU:hun vähän ja Suomeen sitä on tulossa noin miljoona annosta. Rokote-erät ovat näillä näkymin hyvin vähäisiä. Annoksien määrä on arviolta tuhansia, noin viidestä kymmeneen tuhanteen, viikossa. Modernan toimitusaikatauluista ei ole vielä varmuutta, Kontio kertoo.

Ehdollinen myyntilupa tarkoittaa EMAn mukaan muun muassa sitä, että Modernan koronarokotetta markkinoivan täytyy jatkossakin esittää tutkimustuloksia rokotteesta.

Modernasta tulossa toinen myyntiluvan saanut rokote

Ensimmäisen myyntiluvan EU:n alueella sai joulun alla yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin kehittämä koronarokote. Suomessa rokotukset alkoivat 27. joulukuuta.

Pfizerin ja Biontechin rokote vaatii varastoissa 70 miinusasteen lämpötilan. Koska tämä on paljon alhaisempi lämpötila kuin tavallisissa pakastimissa, Pfizerin ja Biontechin on ollut pakko kehittää erityisiä säilytysastioita rokotteiden kuljettamista varten.

Modernan rokote voidaan sen sijaan varastoida 20 miinusasteessa. Yhdysvalloissa elintarvike- ja lääkevirasto FDA hyväksyi sen hätätilakäyttöön joulua edeltävällä viikolla.

Maanantaina Moderna kertoi tiedotteessaan, että se nostaa arviotaan tämän vuoden aikana tuotettavasta rokotemäärästä sadalla miljoonalla 600 miljoonaan annokseen. Yhtiö sanoi myös jatkavansa investointeja ja henkilöstön värväämistä niin, että vuoden aikana voidaan tuottaa jopa miljardi annosta.

Britannia puolestaan aloitti maanantaina ensimmäisenä maana maailmassa koronarokotukset ruotsalais-brittiläisen lääkeyhtiön AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämällä rokotteella. Tämä rokote säilyy jääkaappilämpötilassa. Se on myös paljon halvempi kuin kilpailevat rokotteet.

Viime viikolla EMAn apulaisjohtaja Noel Wathion kertoi belgialaiselle sanomalehdelle Het Nieuwsbladille olevan epätodennäköistä, että AstraZeneca ja Oxfordin yliopiston koronarokote saataisiin EU:ssa käyttöön tammikuun aikana.

Pfizerin ja Biontechin rokotetta on saatu vähemmän marraskuussa luvattiin

Julkisuudessa on ehditty ihmetellä, miksi rokotukset ovat käynnistyneet Suomessa joulunpyhinä niin hitaasti.

THL:n Kontio kertoi tiistaina tiedotustilaisuudessa, että vielä marraskuussa Pfizerin ja Biontechin rokotetta luvattiin huomattavasti isompia määriä kuin mitä nyt on saatu. Joulukuussa luvatut määrät ovat vastanneet nyt saatujen ensimmäisten erien kokoa.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Tuija Kumpulainen sanoi puolestaan, että vaje johtuu valmistajasta.

– Ei se EU:n sopimuksista tai muista ole ollut kiinni vaan valmistajan tuotannosta.

Kumpulaisen mukaan EU:n hankintalistalla on kaikkiaan seitsemän koronarokotetta. Suomen on määrä saada koronarokotteita väkilukuun suhteutettu osuus EU:n yhteishankinnan kokonaismäärästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?