Tartuttavampaa koronaviruksen muunnosta löydetty lisää Norjassa – levinnyt ihmisiin, jotka eivät ole olleet Britanniassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tartuttavampaa koronaviruksen muunnosta löydetty lisää Norjassa – levinnyt ihmisiin, jotka eivät ole olleet Britanniassa

Norjassa on todettu lisää koronatartuntoja, joiden aiheuttaja on Britanniassa todettu uusi, tartuttavampi virusmuunnos. Uusia tapauksia on 11.

3.1. 2:02

Norjan terveysviranomaisten perjantaina julkaisemien tietojen mukaan kolme sairastuneista on oleskellut Britanniassa ja tullut Norjaan joulukuussa. Kahdeksan muuta kuuluvat sairastuneiden lähipiiriin, eivätkä he ole olleet Britanniassa. Terveysviranomaisten mukaan uusi virusmuunnos ei ole aiheuttanut pahemman taudin riskiä.

Uutta koronaviruksen muunnosta on löydetty jo useista Euroopan maista, myös Suomesta. Uusi muunnos on levinnyt myös Yhdysvaltoihin.

Alkuviikosta kerrottiin, että Suomessa on todettu kaksi tapausta, jossa on esiintynyt Britannian virusmuunnosta. Lisäksi Suomessa on todettu yksi tapaus Etelä-Afrikan virusmuunnosta.

Britanniasta ja Etelä-Afrikasta löytyneiden virusmuunnosten johdosta ilmaan on jo noussut kysymys, entä jos koronarokote ei toimikaan virusmuunnoksiin. Näin ei pitäisi käydä.

– Kyseessä on ollut vain yksittäisiä muutoksia viruksen piikkiproteiineissa. Ei ole odotettavissa sellaista, että muutokset vaikuttaisivat niin, että rokote ei toimisi, virologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta sanoi Ilta-Sanomien jutussa aiemmin tällä viikolla.

Virusmuunnoksen on todettu tarttuvan ihmisestä toiseen selvästi herkemmin. Virusmuunnoksen ei ole havaittu aiheuttavan enempää vakavia tautimuotoja kuin kantaviruskaan, mutta uhka tulee massojen kautta: mitä enemmän ihmisiä sairastuu, sitä enemmän joukossa on vakavia tautitapauksia ja sitä enemmän puolestaan sairaan- ja tehohoito kuormittuvat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?