Irlannin pääministeriltä synkkiä sanoja uudesta korona­virus­muunnoksesta: ”Leviää kaikkia ennusteita nopeammin” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Irlannin pääministeriltä synkkiä sanoja uudesta korona­virus­muunnoksesta: ”Leviää kaikkia ennusteita nopeammin”

Micheal Martinin mukaan koronavirusmuunnoksen leviämisvauhti on ylittänyt kaikki pessimistisimmätkin arviot.

Irlannin pääministeri Micheal Martin kertoi huolestuttavia tietoja uudesta koronavirusmuunnoksesta.­

30.12.2020 22:38

Britanniassa havaitun koronavirusmuunnoksen on todettu leviävän paljon herkemmin kuin sars-cov-2-kantavirus. Ensimmäisten tutkimusten mukaan muunnos on jopa 56–70 prosenttia tarttuvampi.

Todellisuus voi olla kuitenkin jopa vielä julmempi.

Irlannin pääministeri Micheal Martin maalaili hyvin huolestuttavan, jopa pelottavan kuvan virusmuunnoksen leviämisvoimasta. Martin sanoi keskiviikkona, että Britanniasta Irlantiin levinnyt virusmuunnos on alkanut levitä Irlannissa nopeammin kuin mitkään pessimistisimmätkään arviot ennustivat.

Irlannissa rekisteröitiin tiistaina pandemia-ajan korkein yksittäinen päivätartuntaluku: 1 545 uutta tartuntaa.

– On jo hyvin selvää, että olemme tekemisissä virusmuunnoksen kanssa, joka leviää hyvin, hyvin nopeasti. Sen leviämisvauhti on ylittänyt pessimistisimmätkin mallimme, Martin sanoi televisioidussa puheessaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Samalla Martin ilmoitti tulossa olevista tiukennuksista seuraaviksi neljäksi viikoksi.

Britanniassa on kahtena viime päivänä ilmoitettu koko pandemia-ajan selvästi suurimmat tartuntaluvut. Tiistaina vahvistettiin 53 135 uutta tartuntaa ja keskiviikkona 50 023. Ennen näitä korkein päivätartuntaluku oli maanantaina 28. joulukuuta ilmoitettu 41 385.

Tilanteen äkillisen huonontumisen johdosta jo yli 99 prosenttia Englannin väestöstä asuu alueella, joka on Britannian neliportaisen koronaluokituksen kahdella ylimmällä portaalla: tasolla 3 (erittäin iso riski) tai tasolla 4 (pysy kotona).

Viimeksi keskiviikkona pääministeri Boris Johnson ilmoitti, että kaikkiaan 20 miljoonan englantilaisen asuinalueet nousevat tasolta 3 kaikista kriittisimmälle tasolle 4, jolloin ihmisten pitäisi pysyä kotona, ydinperheen ulkopuolella vain kahden hengen kokoontumiset ovat sallittuja ulkoilmassa ja kaikkien ei-välttämättömien kauppojen ja liiketilojen on pidettävä ovensa suljettuina.

Irlantiin on tulossa uusia, entistä tiukempia rajoituksia ihmisten kokoontumisiin ja liikkeiden aukioloaikoihin.­

Virusmuunnos on levinnyt Britanniasta jo useisiin maihin. Viimeksi USA ilmoitti ensimmäisestä virusmuunnoslöydöksestä varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

Suomessa on toistaiseksi kerrottu kahden henkilön sairastuneen virusmuunnokseen. Kumpikin toi virusmuunnoksen mukanaan matkailtuaan Britanniassa. Ruotsi ilmoitti keskiviikkona neljästä uudesta koronavirusmuunnokseen sairastuneesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?