Tappavaa myrkkyä alushousuihin – Aleksei Navalnyi väittää FSB:n työntekijän tunnustaneen

Työntekijän mukaan myrkkyä oli laitettu Navalnyin alushousuihin.

Aleksei Navalnyi Moskovassa helmikuussa.

21.12.2020 18:23

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi väittää saaneensa Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n työntekijän myöntämään myrkyttämisensä.

Navalnyi kertoo blogikirjoituksessa esiintyneensä puhelimessa Venäjän turvallisuusneuvoston pääsihteerin Nikolai Patrushevin avustajana. FSB:n työntekijä Konstantin Kudrjavtsev paljasti puhelussa, että Navalnyi myrkytytettiin laittamalla myrkkyä hänen alushousuihinsa.

Navalnyi kertoi soittaneensa salatusta puhelinnumerosta ja selittäneensä puhelua sillä, että hän tarvitsee tietoja myrkytysyrityksestä tehtävää raporttia varten.

– Soitin tappajalleni. Hän tunnusti kaiken, Navalnyi kirjoitti Twitterissä.

Navalnyi julkisti puhelusta blogikirjoituksen lisäksi ääninauhan puhelusta, puhelusta puhtaaksi kirjoitetun tekstin sekä videon, jossa Navalnyin puhelinkeskustelu on tallennettu.

Navalnyi selvisi hengissä hätälaskun vuoksi

Julkaistussa ääninauhassa haastateltu mies kuulostaa uutistoimisto AFP:n mukaan aluksi varovaiselta ja epäröivältä, mutta paljastaa lopuksi, miksi Navalnyi selviytyi myrkytyksestä. Kudrjavtsevin mukaan Navalnyi selviytyi, koska oppositiojohtajaa kuljettaneen koneen lentäjä päätti tehdä hätälaskun Omskiin. Navalnyia kuljettanut lentokone oli matkalla Tomskin kaupungista Siperiasta Moskovaan.

Kudrjavtsev ei puhelussa kertonut, mikä hänen roolinsa oli operaatiossa.

Venäjän viranomaiset eivät ole toistaiseksi kommentoineet Navalnyin väitettä.

Viikko sitten kansalaisjournalistiryhmä Bellingcat yhdessä Insider-median, CNN:n ja Der Spiegel -lehden kanssa paljastivat selvityksessään, että Navalnyin elokuisen myrkytystapauksen takana oli Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Turvallisuuspalvelun osallisuus selvisi Bellingcatin mukaan puhelin- ja matkustustiedoista.

FSB:n myrkkyihin erikoistunut ryhmä oli tutkimuksen mukaan varjostanut Navalnyia jo vuosien ajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?