Mediat: Valkoisessa talossa pohdittiin poikkeus­tilan julistamista vaali­tuloksen kumoamiseksi – kokous kärjistyi kiivaaksi huutamiseksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mediat: Valkoisessa talossa pohdittiin poikkeus­tilan julistamista vaali­tuloksen kumoamiseksi – kokous kärjistyi kiivaaksi huutamiseksi

Presidentti Donald Trump järjesti perjantaina kokouksen, joka kärjistyi kiivaaksi huutamiseksi.

Sidney Powell (vas.) sai lähteä Rudy Giulianin lakitiimistä hänen väitteidensä käytyä liian hurjiksi jopa Giulianille.­

20.12.2020 21:16 | Päivitetty 20.12.2020 23:14

CNN:n mukaan perjantaisessa huutokilpailuksi menneessä kokouksessa olivat mukana myös salaliittoteorioita viljellyt asianajaja Sidney Powell sekä hänen edustamansa entinen kansallisen turvallisuuden neuvoantaja Michael Flynn, jonka Trump armahti hiljattain.

Flynn oli aiemmin viikolla ehdottanut, että Trumpin pitäisi julistaa maahan poikkeustila osana yrityksiä kumota Joe Bidenin voittoon päättyneen presidentinvaalien tulokset.

Flynn oli sanonut Trumpille myönteisen Newsmax-kanavan haastattelussa, että Trump ”voisi ottaa näissä (vaa’ankieli)osavaltioissa käyttöön sotilaalliset keinot ja periaatteessa uusia vaalit”.

CNN:n tietojen mukaan ei ole varmuutta, kannattiko Trump ideaa kokouksessa, mutta muut Valkoisen talon neuvonantajat torjuivat sen voimakkaasti.

Yhdysvaltain asevoimissa on tehty selväksi, ettei se aio sekaantua vaalituloksen muutosyrityksiin.

– Yhdysvaltain asevoimilla ei ole minkäänlaista roolia määrittää amerikkalaisvaalien lopputulosta, ilmoittivat Yhdysvaltain maavoimaministeri Ryan McCarthy ja maavoimien esikuntapäällikkö James McConville yhteisessä lausunnossa perjantaina.

Trump ei muutoinkaan voisi julistaa poikkeustilaa vain omalla päätöksellään, sillä siihen tarvitaan myös kongressin hyväksyntä.

Kokouksesta uutisoivat lisäksi ainakin New York Times ja Politico, joiden mukaan Trump harkitsi Powellin nimittämistä presidentinhallinnon erityisneuvonantajaksi, joka keskittyisi vaalivilpin tutkimiseen.

Powell kuului Rudy Giulianin johtamaan lakitiimiin, josta joutui kuitenkin lähtemään esitettyään julkisuudessa räikeitä väitteitä vaalivilpistä.

– Sidney Powell harjoittaa lakia omillaan. Hän ei ole Trumpin lakitiimin jäsen, Giuliani sanoi marraskuun lopulla.

Koronavirustartunnasta toipuva Giuliani ei ollut perjantaina paikalla Valkoisessa talossa, mutta osallistui kokoukseen puhelimitse.

Powell on viljellyt väitteitä ääntenlaskukoneiden manipuloinnista ja vaatinut niiden tutkimista. CNN:n mukaan perjantain kokouksessa pohdittiin myös, voisiko presidentti antaa asetuksen, jonka nojalla hänen hallintonsa pääsisi tutkimaan laitteita.

Yksi Valkoisen talon tapaamisessa ollut kuvaili tilanteen ajautuneen ”rumaksi”, kun Powell ja Flynn syyttivät muita presidentin hylkäämisestä vaalitulostutkinnassa.

Lauantaina Trump kirjoitti Twitterissä, että puheet poikkeustilan harkinnasta ovat ”valeuutisia”.

Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton kutsui silti tietoja perjantain kokouksesta ”kauhistuttaviksi”.

– Ei ole muita sanoja kuvailla sitä. Tämä on uskomatonta – ei tällaista ole koskaan ennen tapahtunut, kommentoi Bolton CNN:lle lauantaina.

Viime vuoden syksyllä potkut saanut Bolton ei silti ihmettele entisen pomonsa käyttäytymistä. Hänen mielestään tämä kertoo enemmän Trumpin epäpätevyydestä kuin pahantahtoisuudesta.

– Hän on täysin kykenemätön tehtäväänsä, Bolton ruttasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?