Syyriasta suomalaisten kanssa yhtä aikaa palautettu Leonora, 21, pidätettiin heti lento­kentällä Saksassa – syyte osallisuudesta rikoksiin ihmisyyttä vastaan

Saksalaisnaisen epäillään pitäneen jesidiorjaa.

20.12.2020 15:28

Suomi ja Saksa kotiuttivat mediatietojen mukaan sunnuntaina Syyriasta yhteensä viisi naista ja 18 lasta yhteisoperaatiossa. Saksalaislehtien mukaan heidät lennätettiin Pohjois-Irakista charter-koneella ensin Frankfurtiin, josta kone jatkoi matkaa Suomeen.

Frankfurtin lentokentällä Saksan viranomaiset pidättivät välittömästi yhden saksalaisnaisista, jota epäillään vakavista rikoksista. Häntä syytetään terroristijärjestöön kuulumisesta ja osallisuudesta ihmisyyden vastaisiin rikoksiin.

Saksalaismedian mukaan palautusta oli valmisteltu kuukausia salassa, ja se venyi koronan sekä kurdien kanssa käytyjen neuvottelujen vuoksi. Osa palautettavista oli aiemmin ollut kurdien vankileirillä al-Holissa, josta heidät oli tilanahtauden vuoksi siirretty pienempään al-Rojn leiriin Syyriassa.

Al-Holin vankileirillä olleita syyrialaisia naisia ja lapsia valmistauduttiin siirtämään 10. joulukuuta Pohjois-Syyriassa. Myös palautetut suomalaiset olivat aiemmin leirillä.

Palautuslennolla oli kolme saksalaisnaista ja 12 lasta. Suomalaisnaisia oli kaksi ja lapsia kuusi. Heidät luovutettiin Suomen ja Saksan viranomaisille syyrialaisessa Qamishlin kaupungissa, josta matka jatkui Pohjois-Irakin kautta eteenpäin.

Kyseessä oli myös Saksassa ensimmäinen kerta, kun viranomaiset toimivat aktiivisesti kansalaisten kotiinsaamiseksi Syyrian vankileireiltä.

Saksan liittohallitus ja ulkoministeriö perustelivat operaatiota humanitaarisilla syillä, sillä osa lapsista oli sairaina ja heidän henkensä pelättiin olevan uhattuna.

Epäily: Piti jesidiorjaa

Tunnetuin palautetuista saksalaisista on vuonna 2015 vain 15-vuotiaana Syyriaan matkustanut Leonora Messing, jonka karkumatka kotoaan Saksi-Anhaltin Sangerhausenista Isisin alueelle oli aikoinaan iso uutinen Saksassa.

Messingistä tuli Isisin pääkaupungissa Raqqassa terroristijärjestön ”salaisessa poliisissa” työskennelleen saksalaisen Isis-taistelijan Martin Lemken kolmas vaimo, ja hän synnytti Syyriassa kaksi lasta. Kummankin lapsen kerrotaan olevan nyt sairaana.

Saksalaisviranomaiset epäilevät Lemken perheineen pitäneen Irakin jesidikansaan kuulunutta naista orjana kodissaan. Lemkeä epäillään myös raskaista rikoksista, kun hän osallistui muiden Isisiin liittyneiden länsimaalaisten vakoiluun ja kuulusteluihin terroristijärjestön riveissä.

Kurdijoukot vangitsivat Lemken ja Messingin helmikuussa 2019, kun he olivat yrittämässä pakoa Isisin viimeisestä linnakkeesta Baghuzista. Lemke on yhä kurdien vankina Pohjois-Syyriassa.

Saksalainen Leonora Messing jäi kurdien vangiksi miehensä ja lastensa kanssa tammikuussa, kun he yrittivät paeta Isisin alueelta Syyriassa. Nainen pidätettiin sunnuntaina Frankfurtissa, kun hänet oli palautettu Saksaan.

Näkymä al-Holin vankileiriltä huhtikuussa 2019, jolloin sinne oli päätynyt kymmeniätuhansia Isisin alueella oleskelleita naisia ja lapsia.

Messingin isä Maik Messing on kirjoittanut kirjan nimeltä Leonora, jossa hän kertoo avoimesti vuosien ”helvetistään” yrittäessään saada Isisille menettämänsä tyttären takaisin kotiin.

Leonora Messingin, nyt 21, kerrottiin joutuvan saksalaistuomarin eteen vangitsemispäätöstä varten jo sunnuntaina.

Uutistoimisto AFP:n haastattelussa nainen kertoi pian kiinniottonsa jälkeen Syyriassa, että haluaisi palata takaisin entiseen elämäänsä Saksassa.

”Haluan kotiin”

Myös kaksi muuta palautettua saksalaisnaista lähtivät mediatietojen mukaan Syyriaan Isisin valtakauden huippuaikoina.

Hampurin läheltä kotoisin oleva Merve Aydin, 24, matkusti Syyriaan loppuvuodesta 2014 ja meni naimisiin jo Saksassa tapaamansa Isis-taistelijan Bilal Z:n kanssa.

Mies kuoli taistelussa vuonna 2017, ja kurdien vangiksi päätynyt nainen kertoi vuonna 2018 tulleensa katumapäälle. Hän antoi omalla nimellään ja kasvoillaan Spiegel-TV:lle haastattelun, jossa sanoi kääntäneensä Isisille selkänsä eikä häntä enää tarvinnut pitää turvallisuusuhkana.

– Haluan palata kotiin.

Naisen vanhemmat saivat myös tavata tytön kurdialueella. Saksalaisviranomaiset eivät kuitenkaan suostuneet tuolloin vielä tämän palautukseen.

Nyt naisen kummankin lapsen on kerrottu kärsivän keuhkosairaudesta, minkä vuoksi hänen pitkä odotuksensa vankileirillä päättyi.

Kolmas saksalaisnainen on Bonnista kotoisin oleva Yasmin A., joka matkusti Syyriaan vuonna 2015. Hänen veljensä Yamin oli jo tuolloin tunnettu Isis-taistelija.

Veli oli juuri ennen sisaren saapumista Syyriaan esiintynyt Isisin propagandavideolla, jolla hän teloitti vangin. Mies sai surmansa kaksi vuotta myöhemmin, jolloin Yasmin A. joutui lapsineen kurdien vangiksi ja sijoitettiin al-Rojn vankileirille.

Bild-lehden mukaan naisen terveydentila oli ennen palautusta heikentynyt vakavasti.

Aiemmin Isisin alueella olleita saksalaislapsia kerrotaan olevan Syyriassa yhä jopa noin 150 ja aikuisia 70.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?