Tutkijat löysivät 20 aiemmin tuntematonta eläin- ja kasvilajia Andeilta – kuvat näyttävät, millaisia otuksia vuoriston kätköistä paljastui

Uusien lajien lisäksi tutkijat tekivät havaintoja lajeista, joiden oltiin luultu kuolleen sukupuuttoon.

20.12.2020 5:50

Tutkijat kertovat löytäneensä Boliviasta Andien vuoristosta 20 aiemmin tuntematonta kasvi- ja eläinlajia, kertoo CNN. Lisäksi tutkijat ovat tehneet havaintoja kasveista ja eläimistä, joita ei ole nähty vuosikymmeniin.

Uudet löydöt tehtiin Zongo-laaksossa, joka sijaitsee lähellä Bolivian pääkaupunkia La Pazia. Tutkijat löysivät jyrkkien vuorten reunustaman laakson pilvimetsistä muun muassa keskiamerikankeihäskäärmeen vuoristoon sopeutuneen lähisukulaisen, vain yhden senttimetrin pituisen ”lilliputtisammakkolajin”, Bolivian lipun väreissä koreilevan käärmelajin ja uusia perhoslajeja.

Löydöt tehtiin 14 päivää kestäneellä tutkimusretkellä vuoden 2017 maaliskuussa ja ne julkistettiin maanantaina. Tutkimusta johti ympäristöjärjestö Conservation Internationalissa työskentelevä tutkija Trond Larsen.

– Emme odottaneet löytävämme niin monia uusia lajeja ja havaitsevamme lajeja, joiden luultiin kuolleen sukupuuttoon, Larsen kertoi CNN:lle.

”Lilliputtisammakko” on yksi tutkimusretkellä löytyneistä uusista lajeista. Noin yhden senttimetrin pituinen sammakko on yksi pienimmistä sammakkoeläimistä maailmassa.

Uusien löytöjen joukossa oli myös kasveja.

Joitain löydetyistä lajeista ei välttämättä löydy mistään muualta maailmasta. Larsenin mukaan suuri osa alueen villistä luonnosta joutuu mukautumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.

Monet lajit siirtyvät viileämpien olosuhteiden perässä korkeammalle vuoristoon metsien läpi.

– Jos metsien muodostamia käytäviä ei pidetä koskemattomina, ei eläimillä ja kasveilla ole keinoja mukautua muuttuviin olosuhteisiin. Siksi Zongon kaltaisten paikkojen suojeleminen on niin tärkeää, Larsen sanoi CNN:lle.

Noppaperhosten heimoon kuuluva perhoslaji on yksi uusista löydöistä.

”Paholaissilmäisen sammakon” (Oreobates zongoensis) luultiin kuolleen sukupuuttoon. Sammakkolaji oli nähty ennen tutkimusretkeä viimeksi noin 20 vuotta sitten.

Bolivian lippukäärme on yksi aiemmin tuntemattomista lajeista. Laji sai nimensä punaisen, keltaisen ja vihreän värisestä nahastaan. Värit ovat samat kuin Bolivian lipussa.

Conservation Internationalin mukaan löydöt puhuvat alueen suojelemisen puolesta. Myös alueen päättäjät sanovat haluavansa panostaa laakson suojelemiseen.

– Zongon laakson suojelemisen tärkeys on nyt selkeämpää kuin koskaan. La Pazin jatkaessa kasvuaan aiomme pitää huolta lähialueen luonnonvarojen suojelemisesta, jotka ovat todella tärkeitä hyvinvoinnillemme, La Pazin kaupunginjohtaja Luis Revilla sanoi lausunnossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?