Kommentti: Joe Biden joutuu voittamaan vaalit yhä uudestaan – viimeisimpänä vastassa on ”Trump korko­kengissä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Joe Biden joutuu voittamaan vaalit yhä uudestaan – viimeisimpänä vastassa on ”Trump korko­kengissä”

Poikkeustilasta ja vaalien uusimisesta on tulossa trumpilaisen oikeiston uusi hokema, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.

19.12.2020 15:14

Joe Bidenin on tähän mennessä laskettu voittaneen Yhdysvaltain presidentinvaalit jo noin kymmenkunta kertaa.

Ensin amerikkalaismedia julisti hänet voittajaksi ennusteidensa perusteella 7. marraskuuta. Sen jälkeen alkoivat osavaltioiden tulosten vahvistamiset, ja Biden julistettiin toistuvasti voittajaksi erilaisten uudelleenlaskentojen ja tuloskiistojen jälkeen.

8. joulukuuta kaikki osavaltiot olivat vahvistaneet tuloksen, ja Biden voitiin jälleen todeta voittajaksi. Viime maanantaina valitsijamiehet antoivat tuomionsa ja äänestivät Bidenin voittajaksi vaalituloksen mukaan.

Voisi luulla, että nyt on Amerikan vaalitulosta vatvottu ihan tarpeeksi.

Näyttää kuitenkin siltä, että Joe Biden pitää julistaa voittajaksi vielä ainakin kerran, ehkä useampaankin.

Kilpailu Trumpin suosiosta

Asialle voitaisiin hymähdellä, jos se ei olisi niin vakava.

Presidentti Donald Trumpin hännyksistä nousee koko ajan esiin henkilöitä, joiden mukaan vaalitulos voidaan vielä jollakin tavalla kyseenalaistaa. Menossa on suorastaan kilpailu kuka keksii villeimmän idean ja pääsee Trumpin twiittiin.

Bidenin voitto pitää kaikesta voittamisesta huolimatta vahvistaa vielä virallisesti uudessa kongressissa kummankin kamarin yhteisistunnossa 6. tammikuuta.

Republikaanien kongressiedustaja Mo Brooks Alabamasta on kuitenkin sitä mieltä, että Trump voitti. Hän aikoo tämän hetken tiedon mukaan käyttää tuolloin oikeuttaan kyseenalaistaa vaa’ankieliosavaltioiden valitsijamiesäänet. Jos yksikin republikaanisenaattori tukee Brooksia, kongressin kummatkin kamarit pakotetaan äänestämään Joe Bidenin voitosta jälleen kerran.

Sellaista tilannetta ei tule, että hän häviäisi, sen verran moni republikaani on jo Bidenia onnitellut ja siirtynyt eteenpäin.

Edessä voi kuitenkin olla vielä arvoton show, jonka päätteeksi varapresidentti Mike Pencellä on epäkiitollinen tehtävä riitaisan kongressin edessä julistaa Biden voittajaksi – jälleen kerran.

Kyseessä on hieman samanlainen tapaus kuin Texasin oikeusministerin Ken Paxtonin yritys riistää miljoonilta amerikkalaisilta äänioikeus jälkikäteen, koska tietyt osavaltiot olivat muuttaneet äänestyskäytäntöjään koronaepidemian takia. Korkein oikeus ei ottanut koko juttua edes käsittelyyn (eli Biden voitti), ja Paxtonin motiivi taisi pikemminkin olla yritys hankkia Trumpilta armahdus omien oikeudellisen ongelmien takia.

Vakavaa on se, että nämä show’t kyseenalaistavat yhden maailman vanhimpiin ja vankimpiin kuuluvan instituution, amerikkalaisen demokratian, peruskiven eli vapaat vaalit. Yli puolet republikaaniäänestäjistä ei vieläkään usko vaalien rehellisyyteen, ja heidän valitsemansa johtajat vain lietsovat käsitystä valheellisesti.

Kuinka pitkälle voi mennä?

Brooksin ja Paxtonin kaltaisia irtopisteiden tavoittelijoita on muitakin.

Heillä luulisi olevan parempaakin tekemistä kun yli 3 000 kansalaista päivässä kuolee koronaan. Mutta kun tavoitteena on valokeilaan nousu ja oman uran edistäminen, vaalihypetys on helpompi keino.

Toistaiseksi hillittömimmän lausunnon antoi Virginian osavaltion senaattorina toimiva republikaani Amanda Chase, kun hän kehotti Facebook-postauksessaan Trumpia julistamaan Yhdysvaltoihin poikkeustilan.

Vastaavaa ovat aiemmin ehdottaneet myös Trumpin armahtama entinen turvallisuusneuvonantaja, kenraali Michael Flynn sekä esimerkiksi Trumpin puolustushallintoon juuri nimeämä entinen taistelulentäjä Scott O’Grady.

Chase selitti myöhemmin haastattelussa, että poikkeustilassa asevoimat ”menisivät ja ottaisivat haltuun äänestyslaitteet paljastaakseen vaalivilpin, ja koko maan vaalitulos tarkistettaisiin”. Sitten järjestettäisiin uudet vaalit.

Virginian kuvernöörinpaikkaa tavoitteleva republikaanipoliitikko Amanda Chase (kesk.) esiintyi vapaata aseenkanto-oikeutta puolustavassa tilaisuudessa viime kesänä.­

Chase ei ole kuka tahansa paikallispoliitikko, sillä hän tavoittelee republikaanien kuvernööriehdokkuutta Virginiassa ensi vuonna. Tämä selittää samalla hänen poikkeustila-puheensa. Hän on kotiosavaltiossaan julistanut olevansa ”Trump korkokengissä” ja saavuttanut myös vankan kannattajajoukon, jota hän nyt liehittelee.

Poikkeustilasta ja vaalien uusimisesta on tulossa trumpilaisen oikeiston uusi hokema. Presidentin lähipiiristä on jo kuulunut lausuntoja, että taistelu ei ole ohi ennen tammikuun 20. päivää, jolloin Biden vannoo virkavalansa.

Poikkeustilan julistamista ei pidetä sen realistisempana kuin muitakaan hankkeita. Lainoppineiden mukaan presidentillä ei edes olisi sellaisia valtaoikeuksia ilman kongressin myötävaikutusta.

Tällekin asialle voisi naureskella jos se ei olisi niin vakava. Armeijakortin väläyttäminen on taas yksi askel pitemmälle demokraattisen järjestelmän horjuttamisessa. Kuinka pitkälle republikaanipoliitikot oikein ovat valmiita menemään?

Ja mitä tapahtuu seuraavissa vaaleissa, kun luottamus nyt on niin pahasti rapautettu?

Uusi voitto tavoitteena

Jos Joe Bidenin voitosta on jäänyt jokin epäselvyys, hänellä on hyvin pian tilaisuus alleviivata voittoaan.

Georgian osavaltio äänestää kahdesta senaattorinpaikasta vaalien toisella kierroksella 5. tammikuuta. Siitä riippuu kongressin valtasuhteet senaatissa. Nappaamalla kummatkin paikat Bidenin demokraatit saisivat värisuoran eli valta-aseman sekä kongressissa että hallinnossa.

Joe Biden voitaisiin jälleen kerran julistaa – ei ainoastaan voittajaksi vaan tuplavoittajaksi!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?