Miljonääri Peter Nygård pidätettiin Kanadassa – Yhdysvalloissa edessä syytteet seksirikoksista

Suomalaiskanadalainen miljonääri Peter Nygård vangittiin Winnipegissä Kanadassa. Aiotaan luovuttaa Yhdysvaltoihin oikeuden eteen.

Peter Nygårdia vastaan on esitetty kovia syytöksiä.

15.12.2020 18:51 | Päivitetty 15.12.2020 23:34

Oikeuden asiakirjojen mukaan Nygård pidätettiin maasta luovuttamista koskevan lakipykälän nojalla, kertoi The Globe and Mail -lehti tiistaina. Oikeus määräsi Nygårdin pysymään vangittuna tammikuun puolivälissä pidettävään seuraavaan oikeuden käsittelyyn saakka.

Nygårdin asianajaja ilmoitti vaativansa pidätetyn vapauttamista takuita vastaan.

Pidätys tehtiin maanantai-iltana paikallista aikaa Yhdysvaltain ja Kanadan välisen luovutussopimuksen nojalla. Luovutussopimuksen nojalla tehty pidätys viittaa siihen, että Nygårdia uhkaa luovutus Yhdysvaltoihin vastaamaan syytteisiin, joita häntä vastaan on nostettu.

New Yorkin osavaltion syyttäjän tiedotteen mukaan Yhdysvallat syyttää 79-vuotiasta Nygårdia muun muassa alaikäisiin kohdistuvista seksuaalirikoksista ja kiristyksestä.

– Nygård otti kohteekseen naisia tai alaikäisiä tyttöjä, joilla oli taloudellisesti vaikeaa tai joita oli aiemmin hyväksikäytetty, syyttäjä kuvaa.

– Vuosikymmeniä jatkuneen rikollisen käytöksen uhreja on kymmeniä Yhdysvalloissa, Bahamalla, Kanadassa ja muualla, syyttäjän tiedotteessa sanotaan.

– Nygård ja hänen rikoskumppaninsa, mukaan lukien Nygard Groupin työntekijät, käyttivät väkivaltaa, petoksia ja pakottamista, jolla naiset ja alaikäiset joutuivat harjoittamaan seksiä Nygårdin ja muiden kanssa, lukee syytekirjelmän yhteydessä julkaistussa tiedotteessa kertoo HS.

Nygårdia vastaan on aiemmin nostettu Yhdysvalloissa ryhmäkanne, jossa 57 naista syyttää Nygårdia seksuaalirikoksista. Heistä 18 on kanadalaisia.

Siviilijuttuna oikeudessa etenevän kanteen käsittely keskeytettiin väliaikaisesti elokuussa New Yorkissa. Kanadan yleisradio CBC:n asiantuntijoiden mukaan keskeyttäminen viittasi siihen, että Yhdysvaltain viranomaiset olivat kiinnostuneita tapauksesta.

Arvioiden mukaan siviilijutun keskeyttämisellä haluttiin varmistaa, että kanteen eteneminen ei häiritse keskeneräistä rikostutkintaa.

Siviilikanteiden nostajat hakevat rahallisia korvauksia, kun taas rikosjutussa syytetty voidaan tuomita vankeuteen.

Myös Nygårdin kaksi biologista poikaa ovat syyttäneet isäänsä hyväksikäytöstä. Pojat ovat kertoneet Nygårdin käskeneen seksityöläistä olemaan teini-ikäisten poikiensa kanssa yhdynnässä vuosina 2004 ja 2018.

Muotialalla miljoonaomaisuuden kerännyttä Nygårdia ei ole koskaan tuomittu seksuaalirikoksista. Hän on kiistänyt häntä vastaan esitetyt syytökset.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n lisäksi myös Kanadan ja Bahaman viranomaiset tutkivat Nygårdin toimia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?