Senaatin republikaani­johtaja onnitteli vihdoin Bidenia – niitti Trumpin toiveille - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Senaatin republikaani­johtaja onnitteli vihdoin Bidenia – niitti Trumpin toiveille

Mitch McConnellin onnittelu uudelle presidentille oli viimeisin niitti Trumpin toiveille vaalituloksen muuttumisesta.

15.12.2020 17:54 | Päivitetty 15.12.2020 22:00

Yhdysvaltain senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnell on vihdoin julkisesti myöntänyt demokraattien Joe Bidenin vaalivoiton. Yhdysvalloissa valitsijamieskokous vahvisti maanantaina alkaneessa äänestyksessä Bidenin maan seuraavaksi presidentiksi.

– Valitsijamiehet ovat puhuneet. Joten tänään haluan onnitella presidentiksi valittua Joe Bidenia, sanoi McConnell senaatissa tiistaina.

Biden ilmoitti illalla sopineensa mahdollisimman pikaisesta tapaamisesta McConnellin kanssa.

McConnell on ollut lojaali presidentti Donald Trumpin tukija tämän kauden aikana eikä ole suostunut aiemmin tunnustamaan Bidenin vaalivoittoa.

Trump on tukijoineen marraskuun alun vaalien jälkeen toistanut väitteitä vaalivilpistä. Pitäviä todisteita ei kuitenkaan ole esitetty ja kaikki vaalivilpistä nostetut oikeuskanteet ovat kaatuneet.

Kongressin merkittävimmän republikaanijohtaja McConnellin onnittelut Bidenille ovatkin lähes viimeinen niitti Trumpin toiveille kumota vaalitulos.

Presidentti Trump ei toistaiseksi ole suostunut tunnustamaan vaalitappiotaan.

Osavaltioiden valitsijat vahvistivat Bidenin voiton tiistain vastaisena yönä. Kaikki valitsijat äänestivät ennakko-odotusten mukaisesti, joten Biden sai taakseen 306 valitsijaa ja Trump 232. Valituksi tulemiseen riittää 270 valitsijaa.

Biden arvosteli kommenteissaan jyrkästi Trumpia, joka on toistuvasti yrittänyt kiistää vaalien tuloksen.

–Tämä on niin äärimmäinen kanta, ettemme ole nähnyt sellaista ennen. Näkemys, joka ei kunnioita kansan tahtoa, oikeusvaltioperiaatetta eikä perustuslakiamme, Biden sanoi äänestystuloksen selviämisen jälkeen.

Lopullinen sinetti Bidenin valinnalle presidentiksi saadaan, kun valitsijoiden äänet lasketaan kongressissa 6. tammikuuta. Kongressi voi vielä siinä vaiheessa periaatteessa esittää vastalauseita vaalituloksesta, ja Trump onkin yrittänyt painostaa republikaaneja torjumaan tiettyjen osavaltioiden valitsijaäänet.

New York Times kertoi kuitenkin tiistaina illalla, että McConnell avustajineen on vedonnut etteivät senaatin republikaanit liittyisi mahdollisiin vastalauseisiin vaalituloksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?