Valitsijamieskokous vahvisti Bidenin vaalivoiton

Joe Biden on Yhdysvaltojen seuraava presidentti.

Valitsijamiehet asettuivat odotetusti Joe Bidenin taakse.

15.12.2020 0:37

Yhdysvalloissa osavaltioiden valitsijat ovat vahvistaneet demokraattien Joe Bidenin presidentinvaalivoiton, kertovat muun muassa yhdysvaltalaislehdet New York Times ja Washington Post.

Valitsijaäänien vahvistaessa tuloksen Suomen aikaa tiistaina alkuyöstä maan seuraavan presidentin äänisaldo oli 302.

Kello kahden jälkeen uutiskanava CNN kertoi Havaijin valitsijoidenkin antaneen omat äänensä Bidenille, jonka myötä loppusaldoksi jäi jo aiemmin ennustettu 306.

Havaiji oli viimeinen ääniä antaneista osavaltioista ja toi täten päätökseen perustuslaissa määritellyn äänestysprosessin. Yksikään valitsija ei äänestänyt tänä vuonna oman osavaltionsa äänestystuloksen vastaisesti.

Tämä oli CNN:n mukaan merkittävästi erilainen tilanne kuin neljä vuotta sitten, jolloin osavaltionsa vaalitulosta vastaan äänestäneitä oli ennätysmäärä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Bidenin voittoon siivittivät maan suurimman osavaltion Kalifornian valitsijat. Uutistoimiston mukaan osavaltion valitsijat intoutuivat raikuviin aplodeihin, kun äänestystä johtanut viranomainen ilmoitti Kalifornian 55 valitsijaäänen menneen Bidenille.

Voittoon vaadittiin yhteensä 270 valitsijaa. Yhdysvaltain väistyvän presidentin Donald Trumpin äänisaalis jäi 232:een.

Trump on kieltäytynyt tunnustamasta vaalitappiotaan ja esittänyt perusteettomia väitteitä vaalivilpistä. Hän myös yritti painostaa muutamien osavaltioiden republikaanipoliitikkoja valitsemaan vaalituloksesta riippumatta hänelle suotuiset valitsijat. Tämä ei kuitenkaan onnistunut.

Marraskuussa pidetyissä presidentinvaaleissa Biden keräsi 81,3 miljoonaa ääntä, kun taas presidentti Donald Trump keräsi 74,2 miljoonaa ääntä. Vaaleja ei kuitenkaan ratkaista kokonaisäänimäärillä vaan valitsijamiehillä.

Valitsijamiehet ovat tyypillisesti vaaleilla valittuja virkamiehiä, poliittisesti aktiivisia kansalaisia tai puolueen pitkäaikaisia ja lojaaleja jäseniä. Itse äänestys tapahtuu perinteiseen malliin paperisilla lipukkeilla.

Koska valitsijamiehet ovat yleisesti ottaen puolueilleen uskollisia, he äänestävät lähes aina puolueensa ehdokasta. Lain mukaan se on pakollista kuitenkin vain 32:ssa osavaltiossa sekä Columbian liittopiirissä, johon pääkaupunki Washington lukeutuu.

Juttua täydennetty 15.12.2020 kello 6.21: Lisätty tieto valitsijamiesten äänestyksen lopullisesta tuloksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?