BBC: Korona­viruksen uusi muunnos leviää nopeasti Britanniassa

Terveysministeri Matt Hancock sanoi, että jo 60 alueelta on löydetty uutta koronavirusvarianttia.

Lontoossa koronavirustartuntojen määrä on kääntynyt taas selvään nousuun. Kuvassa Lontoon keskustan lauantairuuhkaa 12. joulukuuta 2020.

14.12.2020 22:19

Britanniassa on tunnistettu uusi muunnos koronaviruksesta, kertoo maan yleisradioyhtiö BBC.

Terveysministeri Matt Hancock kertoi maanantaina maan parlamentissa, että vähintään 60 alueella paikallisviranomaiset ovat rekisteröineet uuden virusmuunnoksen aiheuttamia covid-19-infektioita.

Koronavirustartunnat ovat viimeksi kuluneen viikon aikana nousseet hälyttävästi useilla alueilla, mm. Lontoossa, Kentissä sekä osassa Essexiä ja Hertfordshireä.

– Olemme tunnistaneet yli 1 000 uuden variantin aiheuttamaa tautitapausta etupäässä Etelä-Englannissa, Hancock sanoi BBC:n mukaan.

Vielä ei voi kuitenkaan varmasti sanoa, että uusi virusmuunnos olisi selvästi lisääntyneiden koronavirustartuntojen taustalla. Hancock tyytyi sanomaan, että ne ”voivat olla yhteydessä” toisiinsa.

Hancockin mukaan ei ole merkkejä siitä, että uusi muunnos aiheuttaisi vakavampia tautimuotoja tai että vastikään Britanniassa aloitetut rokotukset eivät tepsisi uuteen koronavirusmuunnokseen.

Myös käytössä olevien koronavirustestien pitäisi tunnistaa uusi virusmuunnos.

Birminghamin yliopiston professori Alan McNally kehotti ihmisiä rauhallisuuteen, vaikka uutinen kuulostaa ikävältä.

Britannian terveysministeri Matt Hancock puhui tiedotustilaisuudessa maanantaina.

– Hysteriaan ei ole mitään aihetta. Ei se tarkoita, että virus leviäisi helpommin, olisi tarttuvampi tai olisi vaarallisempi, mutta sitä täytyy pitää silmällä, McNally sanoi.

McNallyn mukaan on täysin normaalia, että virus muuntuu. Evoluution kautta virus voi esim. levitä helpommin kohteesta toiseen tai tulla vastustuskykyiseksi lääkkeille tai rokotuksille. Kaikilla virusmuunnoksilla ei ole mitään vaikutuksia.

– Se on normaalia virusevoluutiota, ja oletamme, että uusia muunnoksia syntyy, tulee ja menee, McNally lisäsi.

Terveysministeri Hancock sanoi, että uudesta virusvariantista on ilmoitettu Maailman terveysjärjestölle WHO:lle.

Seuraavaksi tiedemiehet yrittävät selvittää, miten uusi muunnos vaikuttaa viruksen käyttäytymiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?