Yksi konferenssi yhdistetty jopa 300 000 koronatartuntaan ympäri maailman – tutkijat: Tästä syystä korona on niin pelottava vastustaja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yksi konferenssi yhdistetty jopa 300 000 korona­tartuntaan ympäri maailman – tutkijat: Tästä syystä korona on niin pelottava vastustaja

Tutkijoiden mukaan tartunnat levisivät konferenssista useisiin osavaltioihin Yhdysvalloissa sekä Eurooppaan ja Australiaan.

Koronavirus levisi Bostonissa pidetystä konferenssista muualle Yhdysvaltoihin ja jopa Eurooppaan ja Australiaan.

14.12.2020 10:27

Yhdysvaltojen Bostonissa helmikuussa pidetty konferenssi on osoittautunut aiemmin luultua suuremmaksi koronalingoksi. Biogen-lääkevalmistajan konferenssiin on suoraan yhdistetty noin sata tartuntaa. Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan 1. marraskuuta mennessä jopa 205 000–300 000 tartuntaa voidaan yhdistää konferenssiin.

Tartunnan saaneiden joukossa oli myös henkilöitä Australiasta, Ruotsista ja Slovakiasta.

Tutkijoiden mukaan Bostonin alueella havaittiin ensimmäistä kertaa paikallisia tartuntoja maaliskuun alkupuolella. Pian ensimmäinen tartuntarypäs yhdistettiin Marriott Long Wharfissa järjestettyyn kansainväliseen konferenssiin, joka oli pidetty 26.–27. helmikuuta. Tartuntojen jäljitys on tunnistanut noin 100 tapausta, jotka suoraan liittyvät konferenssiin.

Tutkijat analysoivat 28 tartunnan saaneen viruksen perimää. Kävi ilmi, että virukset olivat erittäin samanlaisia, mikä viittasi siihen, että kyse oli superleviämistilanteesta. Tämän jälkeen tutkijat selvittivät muita tartuntatapauksia, joissa virus oli ollut samankaltainen kuin suoraan konferenssiin yhdistetyissä.

Tuhannet tartunnat voidaan tutkijoiden mukaan yhdistää Biogen-yrityksen kansainväliseen konferenssiin.

Tutkijoiden mukaan Bostonissa pidetty konferenssi osoittaa, miksi koronavirus on niin pelottava vastustaja: virus voi levitä ennen kuin ensimmäiset oireet ilmaantuivat ja keväällä laajamittaisen testauksen käynnistäminen takkuili pahasti.

– Viruksen on hyvin helppo levitä ympäri maailman, erityisesti tämänkaltaisen viruksen, jossa tartuntoja voi tapahtua ennen kuin oireet ilmaantuvat, Bostonin yliopiston professori Matt Fox totesi CBS:lle.

– On uskomattoman vaikeaa saada ihmisiä muuttamaan käytöstään, etenkin suuressa mittakaavassa, kun ihmiset eivät vielä näy lähestyvää uhkaa.

Yhdysvalloissa on todettu yhteensä yli 16 miljoonaa koronavirustartuntaa. Virukseen liittyviä kuolemia on tilastoitu yli 300 000.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?