Elämä korona­pandemian murjomassa Wuhanissa on palannut ennalleen, mutta Zhong, 67, ei vieläkään saa unta – menetti poikansa, joka ei mahtunut täpö­täysiin sairaaloihin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Elämä korona­pandemian murjomassa Wuhanissa on palannut ennalleen, mutta Zhong, 67, ei vieläkään saa unta – menetti poikansa, joka ei mahtunut täpö­täysiin sairaaloihin

Maailman entinen covid-pääkaupunki houkuttelee turisteja takaisin; monet asukkaat tuntevat katkeruutta viranomaisten toiminnasta.

Wuhanissa ei ole ollut kotoperäistä koronaa toukokuun jälkeen. Halloween keräsi väkeä juhlimaan 31. lokakuuta.­

7.12.2020 5:59

Tavataan Wuhanissa! Kiinalaisen Hubein maakunnan pääkaupunki on aloittanut matkailumainoskampanjan, joka yrittää houkutella vuosi sitten alkaneen koronaviruspandemian karkottamat turistit takaisin.

Kaupungin matkailutoimiston uusi mainosvideo Tavataan Wuhanissa on silmiä hivelevän kaunis. Se esittelee mahtavan Jangtsejoen rannoille rakennetun suurkaupungin kulttuuria, historiaa, teknologiaa ja katuelämää. Ja kauniita, maskittomia ihmisiä!

Wuhanissa ei ole tavattu yhtään kotimaista koronavirustartuntaa viime toukokuun jälkeen.

Ainoat havainnot maailmalla vielä riehuvasta pandemiasta ovat viranomaisten mukaan olleet positiivisia virusnäytteitä, joita saadaan silloin tällöin matkailijoilta. Oireisia tartunnan kantajia saapui kaupunkiin viime viikolla neljä ja oireettomia seitsemän.

Viimeisin tartunnan kantaja tuli Pakistanista lentokoneella. Hänet eristettiin heti, ja samalla lennolla saapuneet 172 ihmistä laitettiin pakkokaranteeniin, kertoi Kansan päivälehti.

Elämä on palautunut normaaliksi. Perinteinen aamujumppa Wuhanissa 20. marraskuuta.­

Koronavirus oli kova isku Wuhanille. Virallisten tietojen mukaan noin 50 000 asukasta sai tartunnan, ja 3 869 menehtyi tautiin. Yli 11 miljoonan asukkaan kaupunki suljettiin kokonaan 76 vuorokaudeksi. Tartuntaluvut ovat todennäköisesti paljon virallisia suuremmat, sillä laajaa testausta ei pandemian alkuvaiheessa voitu tehdä.

Nyt useimmat wuhanilaiset haluaisivat jo unohtaa koko surullisen episodin.

– Elokuvissa käydessä pitää vielä käyttää maskia mutta ei enää ostoksille mennessä, kertoi herra Wangiksi itsensä esitellyt 45-vuotias kuntovalmentaja marraskuussa uutistoimisto Dpa:lle.

– Muuten kaikki on taas palannut normaaliksi.

Vaikka maskit eivät olekaan enää pakollista, monet käyttävät niitä silti. Ne ovat kiinalaisessa katukuvassa muutenkin yleisiä.

Wang lusi muiden wuhanilaisten kanssa kevään kaksi ja puoli kuukautta kestäneen lockdownin ja sulkeutui kotiinsa. Hän ei ymmärrä kohua, joka syntyi elokuussa maailmalle levinneistä kuvista Wuhanin ”kaljakellunnasta” – uima-allasjuhlista, joihin otti osaa tuhansia maskittomia ihmisiä.

Kiina ei Wangin mukaan ole enää vaarassa.

– Jos arvioi näitä kuvia oman maansa pandemiatilanteen kautta, tekee virheen, Wang mietti.

Wuhanin rajut sulkutoimet ja väestön massatestaukset hävittivät koronaviruksen niin perusteellisesti, että kaupungissa voitiin järjestää valtavat allasbileet 15. elokuuta.­

Monelle wuhanilaiselle jäi katkeria muistoja menetyksistä ja epäilys siitä, että viranomaiset ovat valehdelleet kansalaisille.

Uutiskanava France24 haastatteli Wuhanissa marraskuun lopussa nimettömänä pysytellyttä miestä, jonka täti joutui tammikuussa sairaalaan silmätulehduksen vuoksi. Täti sai hoidon aikana koronavirustartunnan ja kuoli, mies kertoi.

– Sairaala kirjoitti kuolintodistuksen keuhkotulehduksesta. Häntä ei laskettu koronavirukseen kuolleeksi, ja minä olen sen vuoksi hyvin vihainen, mies sanoi.

– Olen aivan varma siitä, että viranomaiset valehtelevat. Koronavirustautiin on varmasti kuollut kaksi kertaa enemmän ihmisiä.

Katastrofi pääsi muhimaan Wuhanissa viikkokausia ennen kuin viranomaiset puuttuivat kunnolla epidemian etenemiseen.

Ehkä karmein laiminlyönti oli se, että wuhanilaiset saivat viettää kevätfestivaalia, aina lockdownin alkuun 23. tammikuuta saakka. Miljoonat ihmiset lähtivät Wuhanista muualle Kiinaan tapaamaan sukulaisiaan. Tauti pääsi leviämään kohtalokkaalla tavalla.

Kiinan keskushallinto ei ole koskaan ottanut vastuuta hidastelusta ja epidemian vähättelystä. Se ei helpota omaisiaan surevien tuskaa, päinvastoin.

 Kukaan ei halua olla yhteydessä meihin. Olemme hyvin yksinäisiä.

Zhong Hanneng, 67, ei edelleenkään saa unta, ja hän syö huonosti. Hänen poikansa, ala-asteen opettaja Peng Yi, kuoli 39-vuotiaana koronaan kymmenen kuukautta sitten. Sairastunutta Pengiä ei otettu sisään täpötäysiin sairaaloihin. Pengiltä jäi leski ja pieni tytär.

Zhong Hanneng menetti poikansa Peng Yin koronaan.­

Zhong on yrittänyt haastaa Wuhanin kaupungin oikeuteen, mutta juttua ei ole otettu käsittelyyn.

– Pelkään että sairastun masennukseen. Tunnen itseni ärtyneeksi ja epämukavaksi joka päivä, Zhong kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Ystävät ja sukulaiset karttavat nyt Zhongin ja hänen miestään. Viruksen pelko elää sitkeästi.

– Kukaan ei halua olla yhteydessä meihin. Olemme hyvin yksinäisiä. Hyvin yksinäisiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?