Australiasta löytyi maailman vanhin riutta­kala – ”Se on selvinnyt 1930-luvun Suuresta lamasta ja toisesta maailman­sodasta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Australiasta löytyi maailman vanhin riutta­kala – ”Se on selvinnyt 1930-luvun Suuresta lamasta ja toisesta maailman­sodasta”

Tähän asti vanhimmat tunnetut trooppiset riuttakalat ovat olleet kuusikymppisiä. Tutkijoiden Länsi-Australiasta löytämä 81-vuotias yksilö on nyt ottanut ennätyksen nimiinsä.

Australian meritieteen instituutti julkaisi tiedotteensa yhteydessä kuvan kalasta. Tiedotteesta ei kuitenkaan käy ilmi, onko kyseessä juuri sama 81-vuotias yksilö, josta tiedotteessa kerrotaan.­

4.12.2020 13:45

Trooppisten kalojen pitkäikäisyyttä tutkivat biologit ovat löytäneet Länsi-Australian rannikon edustalta napsijoiden heimoon kuuluvan kalan, joka on nyt napannut nimiinsä maailman vanhimman tunnetun trooppisen riuttakalan tittelin.

Australian meritieteen instituutti AIMS kertoo tiedotteessaan, että kala on on 81-vuotias. Kalan kerrotaan olevan lajiltaan keskiyön napsija (Macolor macularis).

– Se on selvinnyt 1930-luvun Suuresta lamasta ja toisesta maailmansodasta. Se näki Beatlesin valloittavan maailman. Se jäi haaviin kalatutkimuksessa sen jälkeen, kun Nirvana oli tullut ja mennyt, tutkimusta johtava AIMS:n biologi Brett Taylor havainnollisti kalan pitkää elämänkaarta.

– On yksinkertaisesti uskomatonta, että kala elää koralliriutalla yli 80 vuotta, Taylor lisäsi.

Ikämiesluokan napsija löydettiin kolmesta koralliatollista koostuvasta Rowley Shoalsin meriluonnonpuistosta, joka sijaitsee noin 300 kilometriä länteen Broomen kaupungista. Samassa yhteydessä löydettiin 11 yksittäistä kalaa, jotka kaikki ovat saavuttaneet 60 vuoden iän.

Rowley Shoalsin alueelta löydettyjen kalojen joukossa oli myös toinen vanhuskala, 79-vuotias mangrovenapsija (Lutjanus bohar).

Taylorin mukaan 81-vuotias keskiyön napsija rikkoi ennätyksen, jota sen edellinen haltija oli pitänyt hallussaan jo parikymmentä vuotta.

– Tähän asti vanhimmat matalista trooppisista vesistä löytämämme kalat ovat olleet noin 60-vuotiaita. Nyt olemme tunnistaneet täällä kaksi erillistä lajia, jotka elävät kahdeksankymppiseksi ja todennäköisesti vielä vanhemmaksi, Taylor sanoo.

Taylorin johtaman ryhmän tutkimus on julkaistu Coral Reefs -lehdessä marraskuun lopulla.

Taylorin mukaan tutkimus auttaa ymmärtämään, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa kalojen ikään ja pituuteen. Kalojen ikä kyetään määrittämään tarkasti tutkimalla niiden korvassa olevaa kuulokivielintä, joka on olennainen kuulon ja tasapainoaistin kannalta.

Kuulokivielimeen kasvaa iän myötä ”vuosirenkaita” samaan tapaan kuin puiden runkoon.

Vaikka 81-vuotias ennätysnapsija on nyt virallisesti maailman vanhin tunnettu trooppinen riuttakala, se vaikuttaa kuitenkin kukkealta nuorukaiselta maailman vanhimmaksi elävän kalalajin rinnalla. Atlantin pohjoisosien arktisilla vesillä elävien holkereiden eli grönlanninhaiden tiedetään nimittäin elävän jopa 400–500-vuotiaaksi.

Vastaavaan elinikään ei yllä maailmassa myöskään mikään selkärankainen laji.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?