Ruotsin Tegnell kommentoi korona­tilannetta: Suomi on epä­tavallinen maa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsin Tegnell kommentoi korona­tilannetta: Suomi on epä­tavallinen maa

Valtionepidemiologi pui Ruotsin television haastattelussa, miksi naapurimaat Suomi ja Norja pärjäävät Ruotsia paremmin koronaviruksen torjunnassa.

4.12.2020 7:35

Ruotsin koronatilanne on erittäin synkkä. Maan valtionepidemiologi Anders Tegnell pohtii nyt, miksi Suomi ja Norja ovat menestyneet Ruotsia paremmin koronaviruksen torjunnassa.

Suomen ja Norjan saamista kehuista kertoi Ruotsin televisio eli SVT. Video yllä: Aiotko ottaa koronarokoteen: Taiga, 20, Minne 19 ja muut nuoret kertovat.

– Norja ja Suomi ovat epätavallisia Euroopan näkökulmasta katseltuna, Tegnell sanoi.

Ruotsin kansanterveysviraston (Folkhälsomyndigheten) koronalinja poikkesi pitkään monien muiden maiden keinoista. Linjan luoja on juuri valtionepidemiologi Tegnell. Hän näyttää luottaneen laumasuojaan. Nyt Ruotsi yrittää lisätä rajoituksia.

Laumasuoja syntyy, kun riittävän suuri määrä ihmisiä on vastustuskykyisiä taudille. Vastustuskyky syntyy joko rokotuksella tai sairastamalla tauti.

Tegnell oli lähetyksessä kuitenkin yhä empiväinen, sillä hän kertoi, ettei vielä oikein tiedetä sitä, miksi maiden tautitilanteen ero on niin suuri.

Miksi Suomi ja Norja pärjäävät?

Tegnelliä askarruttaa, miksi koronavirus on levinnyt monissa Euroopan maissa tiukoista rajoitustoimista huolimatta paljon voimakkaammin kuin Suomessa ja Norjassa.

– Joitakin selkeitä eroja on esimerkiksi asukastiheydessä, Tegnell pohti.

Ruotsissa covid-19-tautiin on kuollut jo yli 7 000 ihmistä.

Tegnelliltä kysyttiin, mitä Ruotsi olisi voinut tehdä toisin.

– Luultavasti on niin, että niissä maissa, joihin tauti levisi vakavasti keväällä, tilanne muuttui uudelleen pahaksi myös syksyllä, hän arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?