Satojen ihmisten epäillään saaneen koronaviruksen kahteen kertaan – syy yhä arvoitus tutkijoille - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Satojen ihmisten epäillään saaneen koronaviruksen kahteen kertaan – syy yhä arvoitus tutkijoille

Uusien tartuntojen tunnistaminen on haastavaa.

Työntekijät olivat valmiina ottamaan koronavirustestejä Italian L’Aquilassa.­

4.12.2020 2:45

Ympäri maailmaa kantautuu yhä enemmän tietoja tapauksista, joissa sama henkilö on saanut koronaviruksen kahteen kertaan.

Sekä Turun että Helsingin alueen lääkärit kertoivat Ilta-Sanomille torstaina, että heidän alueillaan kahdesti koronavirustartunnan saaneita tiedetään olevan kourallisen.

Maailmalla vastaavia tapauksia on tiedossa joitain satoja. Ruotsissa tutkitaan 150:ä epäiltyä tapausta, Brasiliassa tapauksia epäiltiin lokakuun lopussa olleen 95. Meksikossa puhuttiin lokakuun puolivälissä 258 uudelleentartunnasta.

Ainakin yhden uudelleentartunnan tiedetään johtaneen kuolemaan. Koronaviruksen toisen kerran saanut 89-vuotias nainen kuoli lokakuussa Hollannissa.

– Voimme päätellä, että uudelleentartunta on ehdottomasti mahdollista. Se vaikuttaa epätavalliselta ja harvinaiselta, mutta se on todellinen ilmiö ja voi tapahtua, Nevadan yliopiston tutkija Richard Tillett sanoi asiasta kirjoittaneelle National Geographicille.

Uusien tartuntojen tunnistaminen on haastavaa, sillä koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin oireet voivat viipyä pitkään.

Siksi tutkijat vertaavat potilaan antamia näytteitä. Jos ensimmäisen ja toisen tartunnan yhteydessä otetuissa virusnäytteissä havaitaan geneettisiä eroja, voidaan varmistua siitä, että kyseessä on kaksi eri tartuntaa.

Tutkijat eivät vielä ole varmoja siitä, mistä uudelleentartunta johtuu. Yalen yliopiston apulaisprofessori Nathan Grubaugh sanoo National Geographicille, että on mahdollista että viruksen tuottamat vasta-aineet hiipuvat ja immuniteetti katoaa. Hän kuitenkin uskoo immuniteetin kestävän useita vuosia tai jopa vuosikymmeniä.

Grubaugh’n mukaan on todennäköisempää, että kaikkien ihmisten elimistö ei tuota tartunnan seurauksena kunnolla vasta-aineita koronavirukselle, ja siksi he voivat saada viruksen uudelleen.

Toistaiseksi on olemassa ristiriitaista näyttöä siitä, ovatko koronaviruksen aiheuttamat oireet lievempiä vai rajumpia toisen tartunnan sattuessa. Aikaisempien koronavirusten perusteella näyttää siltä, että toinen tartunta on yleensä lievempi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?