Molly on maailman ”vanhin” vauva – alkio oli pakasteessa 27 vuotta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Molly on maailman ”vanhin” vauva – alkio oli pakasteessa 27 vuotta

Kuukauden ikäisen Molly Gibsonin syntymä antoi uutta tietoa pakastealkionsiirroista.

Molly-tytön alkio pakastettiin lokakuussa 1992.­

3.12.2020 22:38

Vaikka Molly on vasta kuukauden ikäinen voisi hän olla syntynyt jo 27 vuotta sitten. Tytön alkio pakastettiin lokakuussa 1992. Tämän vuoden helmikuussa Tennesseessa asuvat Tina ja Ben Gibson adoptoivat alkion.

Onnistuneen alkionsiirron seurauksena Tina synnytti tyttövauvan lokakuussa.

CNN:n mukaan kyseessä on tiettävästi uusi ennätys pakastealkionsiirrossa. Edellistä ennätystä piti Mollyn isosisko Emma, joka syntyi vuonna 2017. Myös Emman alkio oli pakastettu lokakuussa 1992. Emman äiti Tina, 25, hoksasikin raskaaksi tultuaan olevansa vain vuoden ”vanhempi” kuin tyttärensä.

– Emman suhteen olimme vain iloisia siitä, että saimme vauvan. Samoin on Mollyn kanssa. Siksi on vähän hassua, että taas tuli tehtyä maailmanennätys, Tina Gibson kertoi tiistaina.

Emma ja Molly syntyivät alkioista joita koeputkihedelmöitystä tarvinneet vanhemmat olivat päättäneet olla käyttämättä. Alkiot pakastettiin, joten lapsettomuudesta kärsivät perheet voivat adoptoida niitä käytettäväksi adoptiovanhemmalle tehtävässä alkionsiirrossa.

Ennen Emman ja Mollyn ennätyksiä ei ollut tietoa pitkään pakastettuna olleiden alkioiden elinkelpoisuudesta.

Pakastetuista alkiosta huolta pitävän National Embryo Donation -keskuksen johtaja, tohtori Jeffrey Keenan huomauttaa tyttöjen syntymien todistavan ettei alkioita kannata jättää käyttämättä vain siksi, että ne olisivat liian ”vanhoja”.

– Tämä osoittaa kiistatta, että jo vuosia sitten luotu teknologia toimii ja alkioita voidaan käyttää määrittelemättömän ajanjakson jälkeen tulevaisuudessa, huomauttaa keskuksen laboratorion johtaja Carol Sommerfelt.

Noin 75 prosenttia luovutetuista alkioista selviää sulatus- ja siirtoprosessista ja tehdyistä alkionsiirroista 25–30 prosenttia onnistuu, totesi Sommerfelt CNN:lle 2017 Emman synnyttyä.

Vielä ei tiedetä vaikuttaako alkion ikä onnistumiseen, mutta keskuksen mukaan Gibsonien tyttäret ovat toimiva esimerkki vanhempien alkioiden käytöstä.

Tina Gibson kertoi 2017 kärsineensä pitkään miehensä kanssa hedelmättömyydestä. He harkitsivat jo perinteistä adoptiota, mutta kuultuaan muilta vanhemmilta alkion adoptoinnista muuttuivat heidän suunnitelmansa.

– Puhumme mieheni kanssa tästä jokainen päivä: ”Voitko uskoa, että meillä ei ole nyt vain yksi vaan kaksi pientä tytärtä?” onnellinen äiti kertoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?