Kanariansaarten siirtolaiskriisi jatkaa syvenemistään: ”Se, mitä nyt näemme, on sietämätöntä”

Tänä vuonna Kanariansaarille on saapunut jo noin 20 000 siirtolaista, kun vuosi sitten luku oli vain noin 2 500.

2.12.2020 22:22

Kanariansaarille on saapunut tänä vuonna marraskuun loppuun mennessä jo noin 20 000 siirtolaista. Näistä yli 8 000 saapui marraskuun aikana.

Luku on jo lähes kymmenkertainen viime vuoteen verrattuna, jolloin siirtolaisia saapui Kanariansaarille The Guardianin mukaan noin 2 500. Vuonna 2018 vastaava luku oli noin 1 300.

Erityisesti Gran Canarialla Moganin kaupungin kupeessa sijaitseva pieni kalastajakylä Arguineguin on helisemässä siirtolaisvyöryn edessä.

Sen lisäksi, että reilun 2 000 asukkaan kylän satamaan on rantautunut tuhansia siirtolaisia, kuhisee kylä nyt poliiseja, hoitohenkilökuntaa ja journalisteja.

Siirtolaisia on saapunut Kanariansaarille tämän vuoden aikana jo 20 000. Määrä on noin kymmenkertainen edellisvuoteen verrattuna.

Sataman läheisyyteen rakennettiin muutama kuukausi sitten teltoista tilapäismajoitus, joka suunniteltiin alun perin noin 400 ihmiselle. Majoittujien määrä nousi pian yli 2 000:een. Espanjan hallitus määräsi leirin suljettavaksi. Tällä hetkellä satamassa toimii pieni vastaanottokeskus, johon tulijat ohjataan jatkotoimia varten.

Ihmisiä siirretään uutistoimisto AP:n mukaan sotilasleireihin, joissa heitä voidaan kuitenkin pitää vain 72 tunnin ajan. Siirtolaisia majoitetaan nyt muun muassa tyhjiin hotelleihin. Guardianin mukaan viikko sitten hotellimajoituksessa oli jopa 6 000 siirtolaista, joista lähes 500 oli yksin matkustaneita lapsia.

Siirtolaisia on majoitettu tilapäisesti muun muassa sotilasleireihin. Kuva Gran Canarialta.

Kanariansaarten hotelli- ja turismiyrittäjien yhdistyksen FEHT:in varapuheenjohtaja Tom Smulders sanoi marraskuussa, että siirtolaisten majoittamiseen on löydettävä muita ratkaisuja kuin hotellit.

Smuldersin mukaan siirtolaisia Gran Canarialla parhaillaan majoittavat kymmenkunta turistikompleksia voivat jatkaa samalla linjalla vielä muutaman kuukauden ajan, mutta sen jälkeen hallituksen ja EU:n on keksittävä muita vaihtoehtoja, kuten armeijan kiinteistöt.

– Me emme voi luovuttaa enempää turismikomplekseja tähän tarkoitukseen. Saarista ei voi tulla koko Euroopan vastaanottokeskusta, Smulders sanoi.

Gran Canarialle saapuneet siirtolaiset odottavat leirissä jatkotoimia.

Siirtolaisten määrän kasvu on muistuttanut monia Kanariansaarilla vuonna 2006 syntyneestä kriisistä, jonka yhteydessä Afrikan puolelta saapui alueelle noin 30 000 ihmistä.

– Se, mitä nyt näemme, on sietämätöntä. Meillä on ollut 14 vuotta aikaa ottaa opiksemme vuoden 2006 edellisestä siirtolaiskriisistä, mutta olemme epäonnistuneet, pakolaisten oikeuksia ajavan Entre Mares -järjestön edustaja Maria Greco kertoi Al-Jazeeralle marraskuussa.

Grecon mukaan EU:n raja- ja merivartioston Frontexin edustajat varoittivat Kanarialla marraskuussa 2018 järjestetyssä konferenssissa, että ihmissalakuljettajat olivat muuttaneet reittejään suuntautumaan saarille eteläisen Manner-Espanjan sijaan. Tietoon ei kuitenkaan reagoitu minkäänlaisilla toimilla.

Yleiskuvaa Gran Canarialla sijaitsevalta leiriltä.

Greco arveli, että Kanarian olosuhteet alkavat pian muistuttaa Kreikan ylikansoitettujen siirtolaisleirien tilannetta, ellei toimiin ryhdytä välittömästi.

– Näiltä ihmisiltä on kielletty heidän oikeutensa tavata asianajajia ja lehdistö on valittanut, ettei Punainen risti anna toimittajien puhua heidän kanssaan, Greco sanoi.

Espanjan hallituksen tiedottaja on kiistänyt kyseiset väitteet.

Espanjan pakolaisapukomission CEAR:in edustaja Txema Santana puolestaan kertoi, että ihmissalakuljettajien reitit vaihtuivat sen jälkeen, kun EU oli siirtolaisten tuloa hillitäkseen maksanut Marokolle lähes 400 miljoonan euron tuet muun muassa rajavalvonnan uudistamiseen.

Tämän jälkeen Marokko alkoi siirtää siirtolaisia pois pohjoisrannikoltaan, jolloin he suuntasivat maan länsirannikolle. Ihmisiä on kuitenkin saapunut Kanarialle muualtakin kuin Marokosta ja Mauritaniasta, jotka ovat lähimmät Afrikan mantereen valtiot.

Haaksirikosta pelastuneita siirtolaisia Lanzarotella 24. marraskuuta. Kahdeksan ihmistä kuoli, kun vene ajautui karille heidän yrittäessään rantautua.

Grecon mukaan veneitä on tullut myös yli 1 000 kilometrin päästä Senegalista ja Gambiasta ja jopa Afrikan mantereen toiselta puolelta Etelä-Sudanista ja Komoreilta.

Kaikki Eurooppaan Kanariansaarten kautta pyrkivät eivät kuitenkaan pääse koskaan perille. Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) mukaan ainakin 563 ihmisen tiedetään kuolleen Atlantin reitillä tämän vuoden kuluessa, mikä on lähes kaksinkertainen määrä vuonna 2019 menehtyneisiin verrattuna.

Esimerkiksi lokakuussa ainakin 140 siirtolaista hukkui, kun noin 200:aa ihmistä kantanut, Kanarialle matkalla ollut vene syttyi tuleen ja upposi Senegalin rannikon edustalla. Pari viikkoa sitten kahdeksan kuoli veneen ajautuessa karille heidän yrittäessään rantautua Lanzaroten saarelle.

Siirtolaiset saapuvat Kanariansaarille veneillä Afrikasta. Saariryhmä sijaitsee noin 100 kilometrin päässä Afrikan rannikosta.

Siirtolaisia kuljetetaan ympäri Kanarian saaria, jotta kaikki tulijat saataisiin majoitettua. Kuva Teneriffalta, jossa Gran Canarian kautta saapuneet ihmiset odottavat seuraavaa kyytiään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?