Ruotsin järkyttävä rikos­epäily: Vuosi­kymmeniä äitinsä asunnossa olleen pojan löysi oma sisko – äidin pakko­mielteen taustalla traaginen perhe­trauma - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ruotsin järkyttävä rikos­epäily: Vuosi­kymmeniä äitinsä asunnossa olleen pojan löysi oma sisko – äidin pakko­mielteen taustalla traaginen perhe­trauma

Äiti kontrolloi poikaansa kuin lahkojohtaja, sisko kertoo. Muut eivät saaneet tavata häntä.

2.12.2020 4:30

Ruotsissa tutkittavasta järkyttävästä rikosepäilystä on paljastunut uutta tietoa.

Tukholman alueella asuneen iäkkään naisen epäillään pitäneen omaa poikaansa eristettynä asunnossaan liki 30 vuotta. Mies on nyt 41-vuotias ja hänen epäillään olleen vankina 13-vuotiaasta asti.

Vyyhti alkoi purkautua sunnuntaina, kun poika löydettiin asunnosta. Ruotsalaislehdet ovat tähän asti kertoneet, että pojan löysi ”sukulaisnainen”, joka meni asuntoon äidin ollessa sairaalassa.

Nyt Expressen kertoo, että pojan löysi tämän oma sisko, joka ei ollut nähnyt veljeään vuosikymmeniin.

Sisko löysi veljensä asunnosta, jossa he molemmat kasvoivat. Kun nainen löysi miehen, tämä oli todella huonossa fyysisessä kunnossa. Hänen jalkansa olivat mädäntyneiden haavojen peitossa eikä hänellä esimerkiksi ollut hampaita.

Nainen sanoi lehdelle menneensä sunnuntaina asunnolle ensimmäistä kertaa 20 vuoteen kuultuaan naisen joutuneen sairaalaan ja aavistettuaan, että jotain saattaisi olla vialla.

– Ymmärsin, että hän (poika) oli siellä ja että hänen täytyi olla peloissaan, koska hänen äitinsä oli hänen ainoa turvansa ja hän oli nyt poissa, nainen kertoi.

Nainen kertoi yrittäneensä jo kauan sitten varoittaa muita sukulaisia naisen poikaansa kohdistamasta kontrolloinnista, mutta tulleensa lopulta näiden hiljentämäksi.

– Olin silloin nuori ja lopulta luovutin.

Sisko kertoi epäröineensä ennen asuntoon menemistä ja pyytäneensä kumppaniaan odottamaan rappukäytävässä. Asunnon ovi oli auki, eikä kukaan vastannut hänen ovelta huutamaansa tervehdykseen.

Sisällä hiljaisessa asunnossa haisi likaiselta ja mädäntyneeltä, ja nainen joutui luovimaan tiensä läpi sinne kertyneiden roska- ja romukasojen. Keittiöön hän meni sieltä kuulemansa äänen perässä.

Mies istui keittiön nurkassa pimeässä, mutta nainen näki hänet ikkunasta kajastaneen katulampun valossa.

– Ensin huomasin vain hänen jalkansa. Kun hän näki minut, hän nousi seisomaan ja kuiskasi minun nimeäni uudelleen ja uudelleen.

Vaikka mies ei ollut nähnyt siskoaan yli 20 vuoteen, hän tunnisti tämän, nainen kertoo.

Poliisi on kuulustellut äitiä. Ruotsalaismedioiden mukaan hän kiistää rikosepäilyt.­

Naisen mukaan vaikka mies oli stressaantunut ja ahdistunut ja hieman peloissaan, hän oli samalla onnellinen nähdessään siskonsa. Nainen kertoi veljelleen, että tämän on lähdettävä sairaalaan. Mies oli tästä hieman ahdistunut, mutta kun sisko kertoi olevansa tämän kanssa koko ajan, hän rauhoittui.

Sisko kertoo Expressenille, että hänen äitinsä aloitti veljen eristämisen yhteiskunnasta pikku hiljaa seitsemänneltä luokalta alkaen. Kaksi siskoa eivät saaneet nähdä veljeään ja pian niin ei saanut tehdä isovanhemmat tai kaveritkaan. Eristäytyminen ei tapahtunut yhtäkkiä, vaan se alkoi, kun lapset olivat pieniä.

Siskon mukaan mies ei ollut fyysisesti lukittuna asuntoon. Tämän vahvistavat myös naapurit, jotka kertoivat Expressenille nähneensä hänet välillä asunnon ulkopuolella, yleensä yöaikaan.

Sen sijaan mies oli henkisesti niin romahtanut, että hänellä ei ollut mitään juuria yhteiskuntaan. Miehen äiti kontrolloi poikaansa kuin lahkojohtaja, sisko kertoo.

Poliisit tutkivat asuntoa maanantaina. Expressen kertoo, että miehen löysi asunnosta tämän sisko. Sisarukset eivät olleet nähneet toisiaan 20 vuoteen.­

Siskon mukaan naisen pakkomielteen taustalla on traaginen perhetrauma. Naisesta tuli ylisuojelevainen, koska hän menetti ensimmäisen poikansa, perheen esikoisen, tämän ollessa vasta puolivuotias.

Kun nainen sai uuden pojan, hän antoi tälle saman nimen kuin esikoiselleen. Nainen kertoi aina siskoille saaneensa poikansa takaisin.

Siskon mukaan hänen veljensäkin varmasti uskoo olevansa se esikoinen, joka palasi äitinsä luokse.

Sisko kertoo myös, että hänen veljensä oli lapsena täysin normaali. Hän oli välillä hieman ujo uusien ihmisten kanssa, mutta ei mitenkään epänormaalisti. Lapsena sisarukset viettivät paljon aikaa esimerkiksi pelailemalla pihalla.

Sisko sanoo olevansa täysin sanaton veljensä kohtalosta.

– Se on kamalaa, nainen sanoo.

Luokkatoverit: Poika oli todella ujo ja hiljainen

Ruotsalaislehdet ovat haastatelleet myös pojan luokkakavereita ajalta, jolloin hän vielä oli koulussa. Poika oli koulussa seitsemänteen luokkaan asti, kunnes katosi.

Aftonbladetin mukaan jotkut muistavat pojan hyvin kun taas toiset eivät lainkaan.

Kaikki, jotka muistavat pojan, kuvailevat häntä kuitenkin samoilla adjektiiveilla: yksinäinen, hiljainen, erilainen.

Erään luokkatoverin mukaan poika koki ”hiljaista kiusaamista”. Kukaan ei esimerkiksi halunnut istua hänen vieressään. Poika vietti välituntinsakin yksin.

Luokkatoveri kertoo olleensa pojan kanssa samalla luokalla läpi ala-asteen. Hän kertoo kaikkien pitäneen poikaa erittäin ujona ja epävarmana. Vaikka kouluvuosista on kauan aikaa, luokkatoveri muistaa, ettei pojan hygieniasta selvästi pidetty kovin hyvää huolta.

Poliisin auto kerrostalon pihalla Haningessa maanantaina.­

Toisen luokkatoverin mukaan poika oli erilainen. Hänellä oli huonot sosiaaliset taidot ja vaikeuksia puhella kavereilleen. Luokkatoveri muistaa myös, että pojalla oli oppimisvaikeuksia.

– Kun hän sai apua joltain kotiläksyissään, hän oppi, mutta hänellä oli vaikeuksia opiskella itsekseen, luokkatoveri kertoo Aftonbladetille.

Luokkatoveri kertoo tietävänsä myös pojan äidin, joka on tunnistettava hahmo ainakin silmiinpistävän hiustyylinsä vuoksi. Hän kertoo nähneensä äidin hiljattain ostoskeskuksessa. Häntä ei ole vaikea tunnistaa, koska hän on näyttänyt samalta viimeiset 40 vuotta.

Kolmas luokkatoveri muistelee, että poika ei ollut koulussa joka päivä vaan aina silloin tällöin. Joskus hän oli koulussa muutaman päivän putkeen vain ollakseen pois viikonkin. Myös kolmas luokkatoveri kertoo, että poika ei ollut sosiaalinen ja vietti aikaa pääasiassa itsekseen. Muisteloiden mukaan poika ei ollut aktiivinen tunneilla ja puhui vain, jos opettaja kysyi häneltä jotain.

Luokkatoverin mukaan pojan äiti tuli välillä mukana kouluun asti, mitä hän piti outona.

Yhden luokkalaisen vanhempi muistelee, että poika oli paljon pois koulusta. Asiasta ei kuitenkaan juurikaan puhuttu.

Poissaoloja oli niin paljon, että kun poika lopulta katosi koulusta kokonaan, kukaan ei reagoinut.

– Hän vain katosi, enkä ole nähnyt häntä sen jälkeen. Kukaan ei varmaan ajatellut asiasta sen enempää, vanhempi kertoo.

Mies kertoo asuvansa lähellä asuntoa, jossa nainen ja poika asuivat. Hän sanoi tapaavansa naista useasti ja kuvailee häntä erittäin sosiaaliseksi.

– Kyselin välillä, kuinka pojan kanssa menee. Hän vastasi aina, että poika halusi vain olla sisällä ja että tämä tykkäsi pelata tietokoneellaan.

Mies kertoo naisen olleen hyvin normaalin oloinen poikkeuksellista hiustyyliään lukuun ottamatta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?