Kuka vei kiiltävän monoliitin Utahin aavikolta? Salaperäinen porukka tallentui valokuviin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuka vei kiiltävän monoliitin Utahin aavikolta? Salaperäinen porukka tallentui valokuviin

Julkisuuteen on tullut valokuvia, joissa neljän miehen porukka on kaatanut monoliitin.

2.12.2020 0:01

Yhdysvaltojen Utahin aavikolta löytynyt mystinen monoliitti on puhuttanut jo reilut pari viikkoa. 18. marraskuuta löytynyt rakennelma katosi jäljettömiin kymmenen päivää myöhemmin.

Toistaiseksi ei ole tiedossa kuka poisti monoliitin. New York Timesin haastattelemat seikkailuvalokuvaaja Ross Bernards, 34, ja tämän ystävä Michael James Newlands, 38, kertovat kuitenkin todistaneensa monoliitin poistamista.

Kaksikko vieraili monoliitin luona viime perjantaina. Yhtäkkiä, kello 20.40 paikallista aikaa, paikalle saapui miehiä, joiden äänet kaikuivat kanjonissa. Pareittain työskennelleet miehet työnsivät monoliittia kovaa, minkä jälkeen se alkoi kallistua maata kohti. Tämän jälkeen miehet työnsivät monoliittia kovaa vastakkaiseen suuntaan, jotta saisivat sen irti sijoiltaan.

– Tämän takia ei jätetä aavikolle roskia, yksi miehistä sanoi Bernardsin mukaan.

Kukaan ei tiedä, kuka monoliitin pystytti.­

Rakennelma kaatui pamahtaen maahan. Miehet rikkoivat sen osiin ja kuljettivat sen pois kotikärryn avulla. Newlandsin mukaan operaatio kesti vain noin 10–15 minuuttia.

– Emme tienneet keitä he ovat emmekä olleet pysäyttämässä heitä.

– He tulivat vain paikalle suorittamaan ja olivat, että ”tämä on meidän tehtävämme.”

Bernards on julkaissut Instagramissa kuvia monoliitilta ja kahdesta miehestä, jotka purkavat rakennelmaa. Newlandsin ottamissa kuvissa näkyy yhteensä neljä miestä.

Bernards kertoo Instagramissa, miksei hän tai Newlands pysäyttänyt miehiä.

– Jos kysytte, miksemme pysäyttäneet heitä, he olivat oikeassa ottaessaan sen pois. Me yövyimme siellä ja seuraavana päivänä vaelsimme kukkulalle, josta näkee alueen ja näimme ainakin 70 autoa (ja lentokoneen) menevän sinne ja takaisin.

Bernardsin mukaan autoja pysäköitiin minne sattuu eikä kukaan seurannut polkuja tai toisiaan.

– Näimme ihmisten yrittävän lähestyä sitä kirjaimellisesti jokaisesta kulmasta, pysyvästi muuttaen koskematonta maastoa. Luontoäiti on taiteilija, on parasta jättää hänelle taide luonnossa.

Monoliitin löysi villejä paksusarvilampaita jäljittämässä ollut biologi helikopterin kyydistä.

Monoliitti löytyi, kun osavaltion viranomaiset laskivat paksusarvilampaita.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?