Lehti: Näin Trumpin taistelu vaaleista ajoi karille – avustajatkin ajautuivat solvauksiin ja syyttelyyn toisiaan vastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lehti: Näin Trumpin taistelu vaaleista ajoi karille – avustajatkin ajautuivat solvauksiin ja syyttelyyn toisiaan vastaan

Washington Postin paljastusjutun mukaan sisäinen valtataistelu repi Trumpin avustajatiimiä, kun presidentti yritti kääntää vaalitulosta.

Presidentti Donald Trump Valkoisessa talossa 13. marraskuuta. Samana päivänä osa kampanjaväestä alkoi jo luovuttaa oikeustakaiskujen takia, mutta Trump päätti nostaa salaliittoteorioita viljelleen Rudy Giulianin roolia.­

1.12.2020 7:32

Kiroilua, syyttelyä ja valtataistelua. Presidentti Donald Trumpin yritys muuttaa Yhdysvaltain vaalitulosta repi rajusti myös hänen avustajatiimiään ja johti sisäisiin riitoihin ja karvaisiin pettymyksiin vaaleja seuranneiden kolmen viikon kuluessa, kertoo Washington Post -lehti.

Vaikka Trumpin vastaanpyristely ei vieläkään ole loppunut, käytännössä taistelu vaalitulosta vastaan on ohi. Oikeusistuimet ovat yksi toisensa jälkeen hylänneet perusteettomat vaalivilppi- ja epäselvyysväitteet, ja äänten uudelleenlaskennat ovat käytännössä vain vahvistaneet Joe Bidenin voittoa. Bidenin siirtymähallinto sai viikko sitten virallisen luvan alkaa valmistella vallanvaihtoa.

Presidentti Donald Trumpille on satanut huonoja uutisia oikeustaistelujen rintamalta. Viimeksi viikonloppuna Pennsylvanian korkein oikeus tyrmäsi Trumpin kannattajien nostaman haasteen.­

Trumpin taistelussa vaalitulosta vastaan on Washington Postin mukaan erotettavissa kaksi selvää käännekohtaa. Lehti julkaisi viikonloppuna laajaa huomiota herättäneen artikkelin, jossa oli haastateltu peräti 32 Trumpin hallinnon jäsentä tai presidentin avustajaa. Heistä suurin osa ei halunnut nimiään julkisuuteen.

Ensimmäinen käännekohta tuli lehden mukaan perjantaina 13. marraskuuta, kun salaliittoteorioita viljelleet lainopilliset avustajat Rudy Giuliani, Jenna Ellis ja Sidney Powell pääsivät johtamaan vaalivastarintaa. Vain kuusi päivää myöhemmin torstaina 19. marraskuuta yritys ajautui pahasti karille.

Kaikki alkoi mennä Trumpin kannalta kuitenkin pieleen jo myöhään vaalipäivän iltana.

Washington Postin juttu vahvistaa aiempia tietoja kriittisestä hetkestä, joka vaikutti Trumpin omaan käsitykseen vaaleista. Presidentti oli lehden mukaan jo kuukausia pedannut itselleen tilannetta, jossa hän voisi vaalipäivänä julistautua voittajaksi odottamatta postiäänten laskennan valmistumista. Hän oli kyseenalaistanut postiäänestystä jo kesästä lähtien. Aivan vaalitaistelun loppuhetkillä hän oli myös alkanut vahvasti uskoa voitonmahdollisuuksiinsa, kun jotkut mielipidemittaukset kertoivat kisan kiristyvän.

Arizonalaismies seurasi vaaliyön ääntenlaskua republikaanien paikallisessa päämajassa Sierra Vistassa.­

Trump tarvitsi voittajaksi julistautumista varten kuitenkin uskottavan johdon riittävän monessa osavaltiossa, jotta hänellä näyttäisi olevan takanaan tarvittavat 270 valitsijamiestä. Sitten myöhään vaali-iltana presidentille normaalisti myötämielinen Fox News -kanava julistikin Bidenin voittaneen Arizonan osavaltion, joka olisi ollut Trumpille yksi pakkovoitoista.

– Hän huusi kaikille, johtavassa asemassa oleva hallinnon jäsen kuvaili Washington Postille Trumpin raivoisaa reaktiota.

– Hän oli aivan että ”mitä helvettiä, meidänhän piti voittaa Arizona, mitä tapahtuu?”.

Lehden mukaan Trump laittoi vävynsä Jared Kushnerin soittamaan Fox Newsin omistavan News Corpin perustajalle Rupert Murdochille, jotta kanava vetäisi ennusteensa takaisin. Myös New York Times on aiemmin kertonut samasta asiasta.

Trumpin tytär Ivanka saapui aviomiehensä Jared Kushnerin kanssa Valkoiseen taloon kiitospäivän vietosta sunnuntaina. Kushnerilla on ollut keskeinen rooli Trumpin yrityksissä kääntää vaalitulosta.­

Mikään ei kuitenkaan auttanut, ja Arizonan takaisku vesitti Trumpin aikeet esiintyä uskottavasti voittajana.

Seurasi muita takaiskuja. Trump johti aluksi ääntenlaskentaa Georgian, Pennsylvanian ja Wisconsinin osavaltioissa, mutta hitaasti laskettavilla postiäänillä Biden tuli yksitellen rinnalle ja ohi. Tämä vahvisti lähipiirin mukaan Trumpin omaa käsitystä, että vaalit olivat muka epärehelliset.

– Täytyy ymmärtää Trumpin psykologiaa. Hän mieltää itsensä ulkopuoliseksi, ja klassiset oireet silloin ovat, että häntä vastaan täytyy olla olemassa salaliitto. Että hänessä ei ole vikaa, vaan häntä vastaan juonitaan. Siksi hän on niin altis salaliittoteorioille, kuvaili Trumpin entinen viestintäpäällikkö, nykyinen vastustaja Anthony Scaramucci lehdessä.

Kun uutiskanavat 7. marraskuuta julistivat Bidenin vaalien voittajaksi, Trumpin lähipiirissä alkoi kuhina, kun presidentti etsi keinoja kääntää tilanteen.

Kamala Harris ja Joe Biden tervehtivät yleisöä voitonjuhlissa Bidenin kotikaupungissa Delawaren Wilmintonissa lauantaina 7. marraskuuta.­

Presidentin vaalien jälkeistä strategiaa oli suunniteltu jo ennakkoon eri vaihtoehtoja varten, mikä on täysin normaalia. Suunnittelusta olivat vastanneet kampanjapäällikkö Bill Stepien, apulaiskampanjapäällikkö Justin Clark sekä kampanjan viestintävastaavat Jason Miller ja David Bossie.

Nämä miehet vakuuttivat golfkentältä Valkoiseen taloon palanneelle Trumpille Bidenin voitonjuhlien lomassa, että presidentillä oli vielä 5–10 prosentin mahdollisuus oikeusjuttujen kautta puuttua tilanteeseen. Tämä olisi kuitenkin erittäin vaikeaa ja vaatisi jopa joulukuulle jatkuvan pitkän prosessin useassa osavaltiossa. Kokouksessa läsnä olleen mukaan Trump oli sanonut ymmärtävänsä ja hyväksyvänsä tämän strategian.

Trump saapui golfkierrokselta Valkoiseen taloon autollaan pian sen jälkeen, kun Biden oli julistettu voittajaksi.­

Seuraavan viikon aikana oikeusjutut alkoivat kaatua yksi toisensa jälkeen, ja samaan aikaan myös joidenkin mukana olleiden usko lopahti. Trumpia avustanut entinen Floridan oikeusministeri Pam Bondi jäi vaivihkaa sivuun. Kaksi Trumpin kampanjan tai republikaanien palkkaamaa lakifirmaa ilmoittivat yllättäen, etteivät ne jatka itse nostamiensa oikeusjuttujen ajamista Pennsylvaniassa ja Arizonassa.

Perjantaina 13. marraskuuta liittovaltion vetoomustuomioistuin kaatoi Trumpin asianajajien vaatimuksen kaikkien vaalipäivän jälkeen perille saapuneiden postiäänten hylkäämisestä.

Moni näki tässä ratkaisevan niitin Trumpin kannalta, mutta sitten Valkoisessa talossa alkoi tapahtua.

Washington Postin mukaan Trumpin toimistoon oli kokoontunut arvovaltainen ryhmä, johon kuuluivat varapresidentti Mike Pence, Trumpia muun muassa virkarikossyytettä vastaan puolustanut asianajaja Pat Cipollone sekä vaalistrategiaa laatinut Justin Clark. Konferenssipuhelun kautta mukana oli Pennsylvaniassa oikeusjuttuja puuhannut Rudy Giuliani, useiden kohujen keskipiste.

Trumpin vaalikampanjaa johti Bill Stepien (oik.), mutta kampanjan jälkeinen oikeusshow on ollut muiden harteilla.­

Giulianin kerrotaan ilmoittaneen Trumpille suorasukaisesti, että hän pystyy yhä voittamaan, ja että Trumpin ei pitäisi kuunnella muita avustajiaan, koska nämä valehtelevat hänelle voitonmahdollisuuksista.

Clarkin kerrotaan sivaltaneen Giuliania takaisin painokelvottomalla ilmaisulla ja sanoneen tämän syöttävän presidentille väärää tietoa.

Seuraavana päivänä Trump antoi oikeusasioissa käytännössä vapaat kädet Giulianille, tämän suojatille Jenna Ellisille sekä aiemmin kenraali Michael Flynniä puolustaneelle Sidney Powellille.

Giulianin ja Ellisin kerrotaan marssineen kampanjan päämajaan ja ilmoittaneen, että heillä oli nyt presidentin tuki takanaan ja kukaan ei tekisi mitään ilman heidän lupaansa. Muut avustajat protestoivat, mutta eivät voineet mitään.

Trumpin strategiassa alkoivat nopeasti korostua väitteet jopa demokraattien ja republikaanien yhteissalaliitosta vaalin peukaloimiseksi. Huomio kohdistui Georgiaan, jossa koko osavaltion johto ja vaaliviranomaiset ovat republikaanien hallussa, mutta silti osavaltio oli vääjäämättä vahvistamassa Bidenin voittajaksi. Trumpin ja hänen lakeijoidensa syytösten myötä Georgian vaaliviranomainen, republikaani Brad Raffensberger ja hänen perheensä alkoi saada uhkauksia ja joutui turvautumaan henkivartijoihin.

Tämä kuvasti taktiikkaa, jossa oheisvahingoilla ei ollut enää väliä. Trumpin iskuryhmä Giuliani, Ellis ja Powell kehitti mitä mielikuvituksellisempia teorioita, joiden ainoa tarkoitus vaikutti olevan Trumpin miellyttäminen ja sen osoittaminen, että he sentään tekevät jotain, toisin kuin muut.

Trumpin kampanjan asianajaja Jenna Ellis piti puhetta 19. päivän tiedotustilaisuudessa, Rudy Giuliani kuunteli avustaja Boris Epshteinia sivussa. Ellisin takana vasemmalla asianajaja Sidney Powell.­

Syyttelyt kulminoituivat 19. marraskuuta järjestettyyn sensaatiomaiseen lehdistötilaisuuteen republikaanien kansallisen komitean tiloissa, jossa Giuliani, Ellis ja Powell puhuivat liki kahden tunnin ajan. He maalailivat Venezuelan seitsemän vuotta sitten kuolleen johtajan Hugo Chavezin alulle panemaa salaliittoa, jota kummankin amerikkalaispuolueen poliitikot tukivat. He väittivät, että sähköinen Dominion-äänestysjärjestelmä oli systemaattisesti muuttanut osan Trumpin äänistä Bidenille. Kummallekaan teorialle ei ole esitetty mitään todisteita.

Pitäviä todisteita alkoi kuitenkin kaivata jopa normaalisti Trumpia myötäilevä Fox Newsin juontaja Tucker Carlson, joka kummeksui ohjelmassaan erityisesti Powellin esiintymisiä. Carlson oli soraääni, jota ei voitu jättää huomiotta. Kun Powell meni vielä tv-haastatteluun toistamaan väitteitään, hänet syrjäytettiin lakitiimistä nopeasti.

19. päivän lehdistötilaisuus oli onneton myös Giulianin kannalta. Hän hikoili vuolaasti puvussaan ja hänen poskelleen valui ilmeisesti huonosti laitetusta hiusväristä tummanpuhuva hikinoro. Trumpin kanssa keskustellut kampanja-avustaja kertoi Washington Postille presidentin huolestuneen ja todenneen, että episodi sai Giulianin ”näyttämään vitsiltä”.

Tumma hikinoro Giulianin kasvoilla kiinnitti huomion 19. päivän lehdistötilaisuudessa.­

Jos vaikutelma vahvistuisi, se söisi myös Giulianin väitteiden uskottavuutta. Niiden kannatus oli muutenkin vain Trumpin vannoutuneimpien fanien uskon varassa.

– Luuletko että näissä väitteissä on todellakin jotain, eräs korkea-arvoinen Trumpin hallinnon jäsen kertoi Washington Postille presidentin itsensä pohtineen toiveikkaana Giulianin ja kumppanien lehdistötilaisuuden jälkeen.

20. marraskuuta Georgia vahvisti Bidenin voiton osavaltiossa. Seuraavana maanantaina ja tiistaina sama olisi edessä Michiganissa ja Pennsylvaniassa, mutta Trumpilla oli vielä yksi ase keinovalikoimassaan.

Hän soitteli osavaltioiden viranomaisille ja lainsäätäjille, joiden tehtävänä on vahvistaa vaalitulos. Hän kutsui heitä Valkoiseen taloon. Ideana oli saada heidät puuttumaan peliin ja jättämään vaalituloksen vahvistamatta tai venyttämään kiistoja, jotta Trumpin kampanja saisi peliaikaa.

Nämäkin yritykset valuivat hukkaan, kun republikaanien paikallispoliitikot totesivat yksiselitteisesti, ettei heillä ole toimivaltaa asiassa.

Maanantaina 23. marraskuuta myöhään illalla Trump vihdoin teki sen, mitä hallinnolta oli odotettu kasvavan ärtyneisyyden vallassa. Hän antoi luvan vapauttaa siirtymähallinnon käyttöön varatut rahat sekä salli eri hallinnonalojen ryhtyä kommunikoimaan Bidenin avustajien kanssa.

Presidentti teki tämän kuitenkin Washington Postin mukaan vastahakoisesti ja vasta sen jälkeen, kun hänelle oli vakuutettu, että kyse ei ollut luovuttamisesta vaan hänen olisi yhä mahdollista jatkaa oikeustaistelujaan kuten ennenkin.

Trumpin kannattajia oli kerääntynyt 23. marraskuuta Michiganin Lansingissa vaaliviranomaisen toimiston ulkopuolelle. Michigan vahvisti samana päivänä Bidenin voiton osavaltiossa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?